Παρουσία πολλών συμπολιτών μας έγινε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα «Νίτσας Λιάπη» στην Καλαμπάκα η παρουσίαση του βιβλίου της Λίας Αλεξίου «Ο Όρκος των τεσσάρων γυναικών» των εκδόσεων “Λειμών”.
Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Λίλα Μπαντέκα-Νάνη, η οποία αναφέρθηκε επίσης στην πλοκή του μυθιστορήματος, περιγράφοντάς τη σύντομα αλλά περιεκτικά.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Σπύρος Βλιώρας, Καθηγητής Φιλολογίας και η κ. Έφη Δούλη-Μπακόλα, Βιβλιοθηκονόμος-Αρθογράφος.
Κάνοντας μια γενική εισαγωγική παρατήρηση, ο κ. Βλιώρας σημείωσε ότι πολλοί συγγραφείς, όπως και ο γνωστός Σκιαθίτης, που ζουν μακριά από τη γενέτειρά τους, εμφανίζουν στο έργο τους την εξής ιδιαιτερότητα: θυμούνται με νοσταλγία τον γενέθλιο τόπο τους, τον έχουν εξιδανικευμένο στη μνήμη τους και όταν αναφέρονται σ’ αυτόν, στο παρελθόν, κυριαρχούν η ανεμελιά, η αθωότητα, η ευτυχία, η ελευθερία, η ξεγνοιασιά κ.ά. Κι απ’ την άλλη παρουσιάζεται αντιθετικά η μεγαλούπολη, όπου κυριαρχούν η δυστυχία, η δέσμευση, ο συμβιβασμός, η αλλοτρίωση, η αποπνικτική ατμόσφαιρα κ.ά.
Είπε επίσης ότι το μυθιστόρημα έχει επίκεντρο την Καλαμπάκα. Τους απλούς, αγνούς ανθρώπους, με τα πλούσια συναισθήματα, την άδολη αγάπη για τη μικρή πατρίδα. «Οι χαρακτήρες είναι ολοζώντανοι. Άνθρωποι δεμένοι με τη φύση, το μόχθο, τον έρωτα, συνυφασμένο με αγώνες και πόθους μιας ζωής», ανέφερε ο κ. Βλιώρας.
Αναφερόμενη στα βιώματα και στην επίδρασή τους στην πένα της συγγραφέως, η κ. Δούλη σημείωσε ότι τα βιώματα χαράζουν την ψυχή μας και δεν φεύγουν με τίποτε και ότι πολλές φορές αυτά είναι οι αποσκευές που κουβαλάμε στο ταξίδι τής ζωής μας, και αν τις πετάξουμε στον πρώτο σταθμό, στον επόμενο θα τις βρούμε ξανά μπροστά μας. «Τα βιώματά μας μάς ακολουθούν πάντα και παντού. Έστω και αν είναι καλά αμπαλαρισμένα, μας περιμένουν σε κάποια γωνία, για να μας θυμίσουν ότι το αποτύπωμά τους πάνω μας θα μείνει ανεξίτηλο.
Έτσι και η πένα της συγγραφέως οδηγείται από την εσωτερική ανάγκη της να αποτυπώσει τους εσωτερικούς κραδασμούς της, αλλά η ίδια αισθάνεται και την ηθική υποχρέωση να δώσει στο αναγνωστικό κοινό, και ιδιαίτερα στο αναγνωστικό κοινό τής γενέτειράς της, τα προϊόντα των ψυχικών της διεργασιών, για να το πληροφορήσει περισσότερο για θέματα που σύμφωνα με την κρίση της χρειάζονται να γίνουν γνωστά για την ιστορία, αλλά και για τις συνήθειες της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Καλαμπάκας», ανέφερε.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν τέσσερις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας, κατ’ αντιστοιχίαν με τις τέσσερις ηρωίδες του βιβλίου. Οι μαθήτριες ήταν οι: Έφη Γαλάνη, Κατερίνα Γκούντρα, Ευαγγελία Κατσικά και Γεωργία Σελιώνη.
Την παρουσίασης συντόνισε η αγιογράφος κ. Κατερίνα Ζαχαράκη-Νικολογιάννη, η οποία στο τέλος αναφέρθηκε στη μακρά φιλία της με τη συγγραφέα, που την επέλεξε να είναι αυτή η πρώτη που άκουσε από τα χείλη της αποσπάσματα από τα πρώτα χειρόγραφα του μυθιστορήματος.
Σημειώνεται ότι στην αίθουσα εκτίθεντο έργα αγιογραφίας της κ. Ζαχαράκη.
Τέλος, η κ. Αλεξίου δήλωσε συγκινημένη από τα λόγια των παρουσιαστών και είπε ότι νιώθει ευλογημένη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμπάκας.
Αναφέρθηκε στα βιώματά της και στο πώς αυτά επηρέασαν την πορεία της ζωής της και κλείνοντας ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο και τους παρουσιαστές, καθώς και το κοινό που παραβρέθηκε.
Παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Καλαμπάκας κ. Γιώργος Γιαννάκος, ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Κώστας Ράντος, η σύμβουλος της Δημ. Κοινότητας Καλαμπάκας κ. Νανά Μπρέντα κ.ά.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}KALAMBAKA/ALEXIOY-PAROYSIASI_9-5-15:::0:0{/gallery}