Ο Εξωραϊστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Βασιλικής «Η Κυρά Βασιλική» ιδρύθηκε το 1980 και αριθμεί σήμερα 150 μέλη.
Οι κάτοικοι του χωριού στηρίζουν κάθε προσπάθεια του Συλλόγου, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή απ’ όλους τούς κατοίκους μικρούς και μεγάλους, για να ανέβει ο Σύλλογος ακόμη πιο ψηλά.
Το έμβλημα του Συλλόγου αλλά και η ονομασία του είναι η Κυρά Βασιλική, το όνομα της γυναίκας που τίμησε και δόξασε το χωριό τους.
Η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας και συνεργασίας, αλλά και η σύσφιξη των ανθρωπίνων σχέσεων ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους κατοίκους τής Βασιλικής να ιδρύσουν ένα Σύλλογο στο χωριό τους.
Στην τριανταπεντάχρονη πορεία του ο Σύλλογος επέδειξε πλούσια δραστηριότητα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι μόνο.
Από το τιμόνι του Συλλόγου πέρασαν πολλά και άξια πρόσωπα, που το καθένα με τη σειρά του τοποθέτησε ένα λιθαράκι, ώστε η «Κυρά Βασιλική» να αντέξει και να υπάρχει στα πολιτιστικά δρώμενα μέχρι σήμερα.
Οι διατελέσαντες Πρόεδροι είναι: Κολώνας Θ. Γεώργιος, Τσότσολας Π. Γρηγόριος, Παπαμιχαήλ Μ. Θεόδωρος, Νίκου Θ. Δημήτριος, Μανώλης Β. Ιωάννης, Παπαμιχαήλ Γ. Ευάγγελος, Ζιάκα Κ. Ευαγγελία, Λίτος Γ. Κωνσταντίνος, Παναγιώτου Χρ. Μιχαήλ, Κατσέλος Γ. Βασίλειος, Σμιθ Μάικ, Βαρελά-Μαντζάνα Βασιλική, Ρεντζελά Π. Αικατερίνη, Ζιάκα Θ. Ελευθερία, Ζιάκας Γρ. Αθανάσιος, Καντζούρας Α. Απόστολος, Κώτσιας Μ. Θεόδωρος.
Τα ηνία τού Συλλόγου κρατά τον τελευταίο χρόνο ένας νέος άνθρωπος με όρεξη και όνειρα για την πορεία τού Συλλόγου που ηγείται, ο κ. Θεόδωρος Κώτσιας.
Οι εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου γίνονται κάθε χρόνο και οι επόμενες έχουν οριστεί για τον Νοέμβριο του 2015.
Ο κ. Θεόδωρος Κώτσιας είναι ένας νέος άνθρωπος με «καθαρή» φωνή, αίσθηση και ματιά. Με τη συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα επιθυμεί να προσφέρει στην πολιτιστική ανάταση του τόπου μας.
Η αγάπη του για την παράδοση ήταν αυτή που τον επηρέασε και τον οδήγησε να ασχοληθεί με τα πολιτιστικά του χωριού του και είναι διατεθειμένος να επιτύχει προσφέροντας ανιδιοτελώς.
Είναι ρομαντικός και ευαίσθητος, μιλά απλά και ουσιαστικά για την ευθύγραμμη πορεία της ζωής και τις ανάγκες του ανθρώπου. Εξομολογείται το πάθος και την αγάπη του για τον πολιτισμό, αισιοδοξεί και ζει με την ελπίδα πως αυτός ο κόσμος κάποτε θα γίνει πιο όμορφος, κυρίως όταν νέοι άνθρωποι αποφασίσουν να πάρουν την τύχη του πολιτισμού αλλά και της χώρας μας στα χέρια τους.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Εξωραϊστικός – Μορφωτικός Σύλλογος «Η Κυρά Βασιλική» είναι ένας Σύλλογος που δραστηριοποιείται ενεργά τα τελευταία 35 χρόνια. Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας και ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση;
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1980 και οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την κίνηση τότε ήταν, σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, «η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας και συνεργασίας, η αποκατάσταση και σύσφιξη των πνευματικών και ψυχικών δεσμών των μελών που ζουν μακριά από την έδρα του Συλλόγου με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού».
Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τον πολιτισμό και την παράδοση, και εσείς είστε ένας από αυτούς, κύριε Κώτσια. Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο να πάρει μια τέτοια απόφαση; Απαιτεί πολλές θυσίες;
Δεν είναι δύσκολο να παρθεί μια τέτοια απόφαση, όμως πρέπει να είσαι κατασταλαγμένος και συνειδητοποιημένος γι’ αυτό που έχεις αποφασίσει να κάνεις. Χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ από τον προσωπικό σου χρόνο, διότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να οργανώνεις το έμψυχο υλικό που αποτελεί τον Σύλλογο.
Για εσάς ποιο ήταν το έναυσμα, η αφορμή, για να ασχοληθείτε με τον Σύλλογο της Βασιλικής;
Η αγάπη μου για την παράδοση ήταν αυτή που μ’ επηρέασε και με οδήγησε να ασχοληθώ με τον Σύλλογο του χωριού μας, κυρία Δούλη.
Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει κάποιος με τη συμμετοχή του σε κάποιον Σύλλογο;
Αυτό που ανακαλύπτει κάποιος συμμετέχοντας σ’ έναν Σύλλογο είναι ότι η προσφορά στα κοινά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αλλά συνάμα και πολύ δύσκολο.
Όλοι εμείς που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στους Πολιτιστικούς Συλλόγους βλέπουμε ότι κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πόσο θετική είναι κατά τη γνώμη σας η συμμετοχή νέων ανθρώπων στους τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους;
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ θετική, διότι οι νέοι αποτελούν το μέλλον, και αυτοί είναι που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες όχι μόνο των πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και της χώρας γενικότερα.
Ποια εξήγηση δίνετε εσείς γι’ αυτή τη στροφή των νέων του τόπου μας στην παράδοση και πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στην εξέλιξη της περιοχής μας;
Μετά από πολλά χρόνια επίδρασης της ξενομανίας –και όχι μόνο– στους νέους ανθρώπους, η επαφή με την παράδοση αποτελεί έναυσμα, για να γνωρίσουμε όλοι τις ρίζες μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η γνώση τής ιστορίας και της παράδοσης είναι πολύ σημαντική, διότι η γνώση του παρελθόντος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πορεία μας στο μέλλον.
Όπως κάθε χωριό έτσι και το χωριό σας, κύριε Κώτσια, αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά και πόσο προτίθεστε ως Σύλλογος να βοηθήσετε;
Η έλλειψη πολιτιστικών εκδηλώσεων και χώρων που θα βοηθούσαν τους νέους να βρουν διέξοδο στην καθημερινότητά τους, είναι ένα από τα προβλήματα του χωριού μας, κυρία Δούλη. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δημιουργηθούν χώροι και να δοθεί βαρύτητα στον τομέα της Παιδείας και της μόρφωσης.
Πώς βλέπετε κινήσεις άλλων Συλλόγων σε πολιτιστικό επίπεδο που λαμβάνουν χώρα στον δήμο μας; Πιστεύετε ότι συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάταση των συμπολιτών μας;
Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα δείχνει ότι χορευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται μόνο σε όποια χωριά του δήμου υπάρχουν πολιτιστικοί Σύλλογοι, μια που εκεί λειτουργούν χορευτικά τμήματα με παραδοσιακούς χορούς. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις βοηθούν τους κατοίκους των χωριών να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική παράδοση του τόπου μας.
Μαζί με άλλους Προέδρους Συλλόγων του Δήμου μας έχετε αναπτύξει προσωπική φιλία και αλληλοϋποστηρίζεστε σε εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. Πόσο σημαντική είναι η αλληλοϋποστήριξη των Συλλόγων;
Είναι πολύ σημαντικό, διότι ανταλλάσουμε ιδέες, γνώμες και απόψεις, ώστε κάθε εκδήλωση να γνωρίζει επιτυχία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η συνεργασία μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Πόσο σημαντικό είναι για κάθε χωριό να έχει τον δικό του Πολιτιστικό Σύλλογο;
Είναι πολύ σημαντικό, κυρία Δούλη, διότι συνεισφέρει στην πολιτιστική ανάταση των κατοίκων του κάθε χωριού.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Προέδρου ενός Συλλόγου, για να έχει διάρκεια ο Σύλλογος, συνεχή επιτυχία στις εκδηλώσεις αλλά και εμπλουτισμό με νέα μέλη;
Το μυστικό της επιτυχίας είναι η προσωπική και ανιδιοτελής εργασία για το συμφέρον του Συλλόγου.
Η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού σας στα πολιτιστικά δρώμενα είναι αυτή που θα θέλατε, κύριε Κώτσια;
Οι κάτοικοι μάς στηρίζουν σε κάθε προσπάθεια, αλλά θα θέλαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο πιο ενεργή συμμετοχή απ’ όλους τούς κατοίκους μικρούς και μεγάλους, διότι πιστεύω πως ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο και κανείς δεν περισσεύει από μια συλλογική προσπάθεια.
Τι θέλετε να προσφέρετε στο χωριό σας αλλά και στον ευρύτερο δήμο Καλαμπάκας, μέσω του Συλλόγου σας;
Θα θέλαμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση της παράδοσης στις νέες γενιές των δημοτών. Να προσφέρουμε, μέσα από τη διασκεδάση, τον χορό και την ψυχαγωγία, γνώση για τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.
Ποια είναι τα όνειρά σας για την πορεία του Συλλόγου;
Τα όνειρά μου αλλά και τα όνειρα όλων μας στο Διοικητικό Συμβούλιο για το Σύλλογο Βασιλικής είναι πάρα πολλά και ελπίζω να μου δοθούν οι ευκαιρίες να τα πραγματοποιήσω. Ένα από αυτά είναι ο Σύλλογός μας να παρουσιαστεί κάποια στιγμή εκτός Ελλάδος.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από τις δράσεις σας και αν υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το μέλλον;
Βεβαίως. Είναι η εκδήλωση στις 17 Μαΐου στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Η καλοκαιρινή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο και πιθανόν μια εκδρομή στα τέλη Μαΐου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Πρόεδρος: Κώτσιας Θεόδωρος
Αντιπρόεδρος: Λύπας Βασίλειος
Γενικός Γραμματέας: Γρηγορίου Μαρία
Ταμίας: Τσαραπατσάνη Φωτεινή
Τακτικά Μέλη: Καραγιαννοπούλου Σπυριδούλα, Κολώνα Ιωάννα και Ρίζου Αγγελική.