Σύμφωνα με μια νέα έρευνα , ακόμη και δύο λεπτά την ώρα αρκούν για να προσφέρει κανείς ευεργετικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού του.
Όλοι γνωρίζουν ότι η καθιστική ζωή επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο χρόνος τους είναι τόσο περιορισμένος, που δε μπορούν να διαθέσουν μερικές ώρες την εβδομάδα για να γυμνάζονται.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όμως, ακόμη και δύο λεπτά την ώρα αρκούν για να προσφέρει κανείς ευεργετικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού του.
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι αν κανείς αφιερώσει δύο λεπτά κίνησης κάθε μία ώρα, αντί να κάθεται, μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του να… ζήσει περισσότερο.
Οι ερευνητές βρήκαν, ότι αν κανείς παραμένει δραστήριος για δύο λεπτά κάθε μία ώρα, αντί να παραμένει ξαπλωμένος σε ένα καναπέ ή καθιστός πίσω από ένα γραφείο, μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο θανάτου.
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια νεφρική νόσο, η αλλαγή αυτή στην καθημερινότητά τους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 41%.
Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να εξετάσει την επίδραση της «αντικατάστασης της καθιστικής συμπεριφοράς με διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας» όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όταν επιλέγει κανείς να παραμένει όρθιος αντί να κάθεται για δύο λεπτά κάθε ώρα δεν υπάρχει κάποιο όφελος. Ωστόσο, η αντικατάσταση του καθισιού με ελαφριάς έντασης ασκήσεις (π.χ. περπάτημα ή δουλειές του σπιτιού) είχαν σημαντική επίδραση στον οργανισμό.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι συναρπαστικά, γιατί αποδεικνύουν ότι ακόμη και οι ελαφριές ασκήσεις σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα θνησιμότητας» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Srinivasan Beddhu.
«Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της έρευνάς μας, συνιστούμε την προσθήκη ελαφριών δραστηριοτήτων (περπάτημα) για δύο λεπτά κάθε ώρα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητας ενός ατόμου, στις οποίες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και 2,5 ώρες μέτριας έντασης γυμναστικής την εβδομάδα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Νεφρολογίας, Clinical Journal.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!