Η μελέτη της αντιυπερτασικής δράσης της γιόγκα που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings βασίστηκε στην μετά-ανάλυση 49 ερευνών για την γιόγκα που διεξήχθησαν μεταξύ του 1983 και του 2018. Οι έρευνες εξέτασαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων καθώς και τεχνικές γιόγκα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι τεχνικές της γιόγκα που δίνουν έμφαση στην διανοητική χαλάρωση και τις αναπνευστικές ασκήσεις σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματος οδηγούν και στις μεγαλύτερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση.
«Βρήκαμε ότι μεταξύ των ατόμων με υπέρταση η εξάσκηση της γιόγκα που έδινε έμφαση τόσο στην χαλάρωση όσο και στις αναπνευστικές ασκήσεις μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις της αρτηριακής πίεσης έως και 11/6 mmHg που ισοδυναμεί ή υπερβαίνει τη μείωση που αναφέρεται από την αεροβική άσκηση» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Yin Wu μεταδιδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Συμπληρώνει μάλιστα ότι στις περιπτώσεις όπου η μέθοδος γιόγκα δεν έδινε έμφαση σε αναπνευστικές ασκήσεις και νοητική χαλάρωση, τότε η μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν χαμηλότερη, της τάξεως των 6/3 mmHg.
Η έρευνα αναδεικνύει τον δυνητικό ρόλο της γιόγκα ως εναλλακτικής αντιυπερτασικής θεραπείας, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν αρέσκονται να κάνουν αεροβική άσκηση.
Ο Δρ. Wu επισημαίνει ότι πρόθεσή του δεν είναι να προτρέψει τους υπερτασικούς να υποκαταστήσουν την αεροβική άσκηση με γιόγκα, δεδομένου ότι η αεροβική προπόνηση αποτελεί την ιδανική επιλογή στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής που καταπολεμά την υπέρταση. Η γιόγκα από την άλλη μεριά, αποτελεί μια πρόσθετη εναλλακτική λύση εξίσου αποτελεσματική η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο μελλοντικών ερευνών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!