Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Καλλίπετρας και στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου Βέροιας, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, πραγματοποίησε πρόσφατα ο Σύλλογος της Θεόπετρας.
Ήταν μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά προσκυνήματα.
Όπως συνηθίζει, ο διοργανωτής της εκδρομής δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου της Θεόπετρας, Δημήτρης Παπακώστας, φρόντισε για όλα άψογα, ενώ παρείχε και τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε προορισμό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Η Ιερά Μονή Καλλίπετρας είναι ανδρώα κοινοβιακή μονή. Η παλαιότερη αναφορά για την ύπαρξη της είναι το 1100 μ.Χ. Η συνεχής ιστορία της διακόπηκε το 1907, όταν κατά τον Μακεδονικό Αγώνα σφαγιάσθηκαν οι μονάζοντες. Το όνομα της Μονής συνδέεται με έναν τεράστιο βράχινο όγκο που ονομάζονταν «Καλλίπετρα» (δηλαδή όμορφη Πέτρα).
Καταστράφηκε πολλές φορές (1433, 1770), αλλά ολοκληρωτικά το 1822. Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα φιλοξενούνταν τα Ελληνικά αντάρτικα σώματα στη Μονή και περιθάλπτονταν οι τραυματίες. Αποκορύφωμα του αγώνα ήταν η μαρτυρική θυσία του ηγουμένου Ιγνατίου, του προηγουμένου Σταύρου και δύο διακονητών που κατακρεουργήθηκαν από Ρουμάνους κομιτατζίδες. Για την κατάσταση αυτή εκδικήθηκε ο Μακεδονομάχος Βασίλειος Σταυρόπουλος, πιο γνωστός ως Καπετάν Κόρακας.
Το κόσμημα της Μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου Καλλιπετριτίσσης, μικρού μεγέθους, έργο του 17ου αιώνος, με αργυρό κάλυμα του 1845. Η εικόνα είναι κατάφορτη από τάματα και αφιερώματα.
Η Ιστορία της Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Κοινοβιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου, γνωστής και ως Σκήτη Βερροίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι ένα από τα μοναστήρια που ξεφύτρωσαν από το ραβδί του αποστόλου Παύλου.
Εδώ έγινε μοναχός και ο άγιος Κλήμης, που αργότερα έγινε αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, ο όσιος Αντώνιος, ο πολιούχος της Βέροιας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο όσιος Θεοδόσιος, ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Από εδώ γνώρισε και τον Άγιο Ιάκωβο, που ήταν μαθητής του οσίου Γρηγορίου του Σιναίτη και έγινε μητροπολίτης στα γειτονικά Σέρβια. Ο Αθανάσιος έζησε για λίγο εδώ, μαζί με τον Γέροντά του, τον πνευματικό του πατέρα, τον όσιο Γρηγόριο τον Βυζάντιο. Φεύγοντας οι δυο τους από εκεί, εγκαταστάθηκαν στα Μετέωρα, και έχτισαν το μεγάλο Μετέωρα, το αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Χριστού.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!