Υποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019» είναι ένας νέος από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, που σε ηλικία 15 ετών έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν δημιούργησε το πρώτο think tank εφήβων στην Ελλάδα, το “Teens4greece”. Σήμερα ο Κωνσταντίνος είναι 17 ετών και σπουδάζει ως φοιτητής στην Αγγλία. Μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του είναι και ένας από τους νέους, που εκπροσωπούν τους συνομηλίκους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Οι φετινοί υποψήφιοι για το “International Childrens Peace Prize” είναι συνολικά 137, αγόρια και κορίτσια, από διάφορες γωνιές του κόσμου. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ανεξάρτητα από τη νίκη, η είδηση της υποψηφιότητας είναι από μόνη της ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τον Κωνσταντίνο, όσο και για κάθε νέο από την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που ένας Έλληνας προτείνεται για το συγκεκριμένο βραβείο.
Το “International Children’s Peace Prize 2019” είναι κάτι σαν το νόμπελ Ειρήνης για τα παιδιά. Θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Marc Dullaert, προέδρου και ιδρυτή του Ιδρύματος KidsRights και απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα παιδί που παλεύει με θάρρος για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Στον νικητή απονέμεται ένα αγαλματίδιο που φέρει το όνομα «Nkosi» (από τον πρώτο νικητή του συγκεκριμένου βραβείου, τον Nkosi Johnson). To Kids Rights αναζητά τρόπο να δώσει φωνή σε εκείνους που δεν έχουν, όπως αναφέρει ο Ντέσμοντ Τούτου, διευθυντής του KidsRights και του Διεθνούς Διαγωνισμού “International Children’s Peace Prize”.
Δήλωση του Eurochild
Το Eurochild με γραπτή δήλωση αναφέρει τους λόγους για τους οποίους πρότεινε τον Κωνσταντίνο για το συγκεκριμένο βραβείο. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο Κωνσταντίνος «ως μέλος του Συμβουλίου για Παιδιά του Eurochild (ECC) υπήρξε ενεργός και αφοσιωμένος υποστηρικτής των Δικαιωμάτων του Παιδιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Συναντήθηκε με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να θέσει τις ανησυχίες των νέων. Συνέβαλε επίσης στη δημιουργία της έρευνας “Europe Kids Want” και βοήθησε να διαδοθεί στους Έλληνες νέους. Προσκλήθηκε στη συνέχεια ως κεντρικός ομιλητής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών,κατά την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσία της Ύπατης Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet με την οποία συμμετείχαν από κοινού σε πάνελ.
Επίσης, η ίδια, αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο στην εναρκτήρια ομιλία της στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ιανουάριος 2019). «Ζήτησα από τον 16χρονο Κωνσταντίνο να μου πει ποιο είναι το όνειρό του και μου είπε ότι πρέπει να “διδάξουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία ότι όλοι είμαστε ίσοι. Αν αλλάξουμε την εκπαίδευση, θα αλλάξουμε την ανθρωπότητα”».
Δήλωση του Κωνσταντίνου Παπαχρήστου
«Όταν μου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα δεν μπορούσα να το πιστέψω» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος και προσθέτει ότι νιώθει πως «είναι τεράστια τιμή να είμαι υποψήφιος για ένα τέτοιο βραβείο, με νικητές στο παρελθόν νέους όπως η Μαλάλα και ο Αβραάμ Κεϊτά». «Όταν δημιούργησα το Teens4greece, δεν περίμενα να έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα και να παρουσιαστεί μάλιστα δύο φορές στον ΟΗΕ.
Στόχος μου ήταν και παραμένει να υπάρχει ένας χώρος όπου οι νέοι να μπορούν να προτείνουν λύσεις στα θέματα που απασχολούν την χώρα μας και να εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες τους», λέει. «Η υποψηφιότητα αυτή μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω την προσπάθεια και να προχωρήσω στους επόμενους στόχους, που είναι αρχικά η παρουσίαση των προτάσεων των νέων στους πολιτικούς, με σκοπό να συμπεριληφθούν στη λήψη των αποφάσεων, και στο κοντινό μέλλον, η εξέλιξη της ιδέας τουTeens4greece σε ένα παγκόσμιο, πλέον, πρότζεκτ», προσθέτει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!