Τελευταίο «επεισόδιο» στην ταραχώδη αγορά πετρελαίου, οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία που έστειλαν την τιμή του αργού σε επίπεδα που είχαμε να δούμε δεκαετίες ολόκληρες. Το αν αυτές οι επιθέσεις είναι κάτι παραπάνω από τίτλους και πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου θα εξαρτηθεί από το πόσο θα επηρεαστεί η μακροπρόσθεσμη παραγωγή ή από το αν θα δούμε νέες, ανάλογες επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Όπως σημειώνει το MarketWatch, αναλυτές της βρετανικής εταιρείας συμβούλων επενδύσεων, AJ Bell, υπολόγισαν ότι τις τελευταίες οκτώ φορές που η αύξηση της ετήσιας τιμής του πετρελαίου ήταν πάνω από 100%, τις έξι φορές επακολούθησε ή παγκόσμια ύφεση ή οικονομική επιβράδυνση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ακόμα και με ράλι των τιμών του αργού κατά 10%, οι τιμές του αργού διεθνούς προέλευσης τύπου Μπρεντ ήταν γύρω στα 65 δολάρια/βαρέλι και βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα που είδαμε έναν χρόνο πριν. Για παράδειγμα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018 το μπρεντ ήταν στα 78,40 δολ/βαρέλι.
Το περσινό ναδίρ για τις τιμές ήταν λίγο πάνω από τα 50 δολ/βαρέλι, με τον μέσο όρο του 2018 να βρίσκεται πιο κοντά στα 70 δολάρια.
Αρα, αν οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα τριψήφια νούμερα – τα 100 δολ/βαρέλι ισοδυναμούν με τιμή γαλονιού στα 3,57 δολ. στην αντλία – οι οικονομικές συνέπειες δεν αναμένεται να είναι μεγάλες.
Εγγραφο της Fed του 2014 είχε αποπειραθεί να καταλάβει τον ρόλο των σοκ στις τιμές του πετρελαίου στην πρόκληση ύφεσης στις ΗΠΑ.
Η Fed δεν ήταν σίγουρη για το αν οι τιμές του πετρελαίου προκάλεσαν υφέσεις ή αν απλά ήταν αποτέλεσμα άλλων παραγόντων του επιχειρηματικού κύκλου.
Για παράδειγμα, οι αυξήσεις των τιμών πετρελαίου και οι πιστωτικές συστολές τείνουν να συμβαίνουν περίπου την ίδια στιγμή, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό των επιπτώσεων που έχουν στον επιχειρηματικό κύκλο των Η.Π.Α. Και ενώ οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου τείνουν να προηγούνται της ύφεσης, οι υφέσεις δεν ακολουθούν πάντοτε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!