ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
– 1 κιλό γαύρος
– 1/2 φλιτζάνι ξίδι
– αλάτι χοντρό μαγειρικό
– ελαιόλαδο
– χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τον γαύρο ως εξής: Κρατάτε το κάθε ψαράκι από την ουρά και με τα δάχτυλα σας αφαιρείτε τα λέπια του κάτω από κρύο νερό της Βρύσης. Βγάζετε το κεφάλι του, τραβώντας συγχρόνως και το μεσαίο κόκαλο.
Τοποθετείτε τα ψαράκια κατά στρώσεις σε ένα μεγάλο μπολ, μη μεταλλικό. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνετε ξίδι και χοντρό αλάτι. Τα αφήνετε να μαριναριστούν 6 ώρες τουλάχιστον και, ακόμη καλύτερα, τα ετοιμάζετε από την προηγούμενη μέρα.
Βγάζετε κατόπιν τα ψάρια από την άρμη και τα ξεπλένετε ένα ένα κάτω από κρύο νερό βρύσης. Τα σερβίρετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με λάδι και χυμό λεμονιού. Τα προσφέρετε ως ορεκτικό.