Τα τέταρτο πακέτο με μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες θα ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση. Με το νέο πακέτο οι επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα φτάνει τις 900.000.
Το νέο πακέτο θα προβλέπει μεταξύ άλλων δάνεια μέσω κρατικής ενίσχυσης, προκειμένου να ανοίξει ακόμα περισσότερο η βεντάλια των μέτρων που έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσει που αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα προβλέπουν:
-Επιδότηση επιτοκίων στο 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο για τις επιχειρήσεις που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι. Η περίοδος των τριών μηνών μπορεί να επεκταθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.
-Το σχέδιο για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος εγγυοδοτήσεων από το Δημόσιο. Τα δάνεια θα αφορούν αποκλειστικά κεφάλαια κίνησης για επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομικών το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Απριλίου, ενώ τα κεφάλαια θα έρθουν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω των του ΕΣΠΑ.
Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ την οποία θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί επιδότηση επιτοκίου έως και 100% για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση θα αυξηθεί στις τουλάχιστον 900.000. Στα τρία πρώτα πακέτα μέτρων στήριξης, αλλά και στο τέταρτο κατά σειρά πακέτο, θα ενταχθούν στην ουσία όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Αναφορικά με το πακέτο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα επιλεγούν ανάλογα με την πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος, ενώ βασική προϋπόθεση για να πάρουν το δάνειο θα είναι να μην κάνουν απολύσεις. Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα ελεγχθεί με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου σε σύγκριση με τον τζίρο του Μαρτίου 2019. Ο χρόνος αποπληρωμής της ενίσχυσης θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους Eυρωπαίους εταίρους και την αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Σημειώνεται ότι δεν θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο το σύνολο της ενίσχυσης.
Ακόμα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ θα επεκταθεί και για τους δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, αλλά με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Σε όλους αυτούς τους μακροχρόνια άνεργους των μνημονίων που ενδεχομένως να έβρισκαν εργασία τίποτα. Γιατί; Το κακό είναι ότι δεν μπορούν πλέον ούτε να φύγουν στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας.