Πέντε παραδείγματα από τη δραστηριότητα του Δήμου Τρικκαίων, μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα για όλους τους Δήμους, στον 21ο αιώνα, με το δεύτερο ΕΣΠΑ να «ανοίγει» μπροστά μας. Πέντε παραδείγματα που συνδυάζουν και περικλείουν τις τρεις προτεραιότητες για Δήμους που θα προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες στους πολίτες, που θα στοχεύουν στη πραγματική ανάπτυξη και θα αξιοποιούν την τεχνολογία.
Τα παραπάνω παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε μια πολύ σημαντική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών (CEMR), στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής. Παρέστη, δε, και ο γενικός γραμματέας του CEMR κ. Frederic Vallier.
Με δεδομένο ότι το γενικό θέμα της ήταν «Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον», ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα «Αναπτυξιακά Προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ.
Πέντε παραδείγματα
Ο κ. Παπαστεργίου παραδειγματοποίησε πέντε πρακτικές που εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται στον Δήμο Τρικκαίων. Πρακτικές που μπορούν να είναι οδηγός για κάθε Δήμο:
Συγκριτικό πλεονέκτημα η ανάδειξη – αξιοποίηση του μύλου Ματσόπουλου
Καλή ιδέα η διοργάνωση του Μύλου των Ξωτικών
Συνέργειες, η ολοκλήρωση δύο έργων ΕΣΠΑ στο εσωτερικό του μύλου
Επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη δεκάδων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον ίδιο χώρο.
Καινοτομία το λεωφορείο χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον, μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας.
Τρεις προτεραιότητες
Αυτά τα παραδείγματα, επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, αποτελούν την εφαρμογή δράσεων καινοτομίας, ανάπτυξης και ανάδειξης συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Τα οποία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον «εντοπισμό και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών εκείνων της χώρας και των περιφερειών που δημιουργούν βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Επομένως, τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, με δεδομένη την κατάσταση και της χώρας και της δημόσιας διοίκησης, χρειάζεται «να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΕΠ Μεταρρύθμισης του Δημόσιου τομέα και να προτυποποιήσουμε τις διαδικασίες μας έτσι ώστε να ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα, με συγκεκριμένο τρόπο και να απαντάμε σε συγκεκριμένο χρόνο».
Αρα, τόσο για την ανάπτυξη μέσω προφοράς υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, όσο και για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, απαιτείται η θέσπιση προτεραιοτήτων.
Αυτές είναι:
1η προτεραιότητα
Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα «να κωδικοποιήσουμε διαδικασίες και απαιτήσεις, για να βρούμε γρήγορους και σαφείς τρόπους απάντησης». Δηλαδή, σαφές νομικό – πολεοδομικό πλαίσιο και φυσικά σαφές φορολογικό πλαίσιο. Επίσης, χρειάζεται συνεξέταση των όσων πήγαν λάθος στα δύο προηγούμενα συναφή Επιχειρησιακά σχέδια (Κοινωνία της Πληροφορίας και Ψηφιακή Σύγκλιση).
2η προτεραιότητα
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία εστιάζεται στην έξυπνη εξειδίκευση, στις υγιείς επενδύσεις και στην εξωστρέφεια.
Στόχοι, η ανάπτυξη μηχανισμών και υποδομών για στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η στήριξη επιχειρήσεων στα όρια των Δήμων, η δημιουργία περιοχών ανοιχτών και φιλικών σε υποδομές και επενδύσεις, προώθηση καινοτόμων δεξιοτήτων για τους νέους. Μάλιστα αυτές «δεν χρειάζεται να είναι στοχευμένες μόνον σε έναν τομέα πχ. της πληροφορικής. Περιοχές με Πανεπιστήμια μπορούν να αξιοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα, περιοχές με αγροτική παραγωγή όμως μπορούν να αναπτύξουν προγράμματα νέων καλλιεργειών και προώθησής τους στην αγορά, σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα δίνουν το πρώτο, μικρό, κεφάλαιο κίνησης».
3η προτεραιότητα
Η αξιοποίηση της περιουσίας των ΟΤΑ αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με την κυοφορούμενη Τράπεζα Ανάπτυξης.
Οι Δήμοι με ακίνητη περιουσία και μέρη με εξαιρετικό φυσικό πλούτο, «μπορούν να ελπίζουν σε μία ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, μόλις βγούμε από τη δίνη στην οποία έχουμε περιέλθει»», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Μάλιστα, η προτεραιότητα αυτή συνταιριάζει με τη δεύτερη, το ΕΠΑνΕΚ. Το οποίο ουσιαστικά ζητά «έξυπνη εξειδίκευση», η οποία θα διαπνέει «το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και θα αποσκοπεί στον εντοπισμό και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών εκείνων της χώρας και των περιφερειών που δημιουργούν βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Σε συνδυασμό με την «έξυπνη πόλη» και τις «έξυπνες λύσεις», οι πολιτικές προς όφελος των κατοίκων μπορούν να αποδώσουν: «Μια έξυπνη πόλη φυσικά περιλαμβάνει και πολλές άλλες πτυχές. Περιλαμβάνει κεντρικές και σωστά δομημένες βάσεις δεδομένων, περιλαμβάνει ευρυζωνικές υποδομές, ανοιχτά δεδομένα στον καθένα, εφαρμογές για συσκευές κινητών και tablet, διαδραστικότητα με τους πολίτες της τους οποίους πρέπει να αφουγκράζεται καθημερινά μέσω των κοινωνικών δικτύων και πολλά άλλα».
Όλα αυτά τα στοιχεία, αποτελούν, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, τις βασικές προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε: «να γυρίσουμε το παιχνίδι αρκεί να συνεννοηθούμε, να δουλέψουμε οργανωμένα και να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που τόσα χρόνια μας φέρανε ως εδώ».
Και κυρίως, διότι «όλοι μας, μέσα μας, ξέρουμε τί πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι έχουμε το σθένος να το εφαρμόσουμε τραβώντας μπροστά, χωρίς παρακάμψεις και εναλλακτικές διαδρομές» τόνισε με έμφαση.