Κορονοϊο – απάτες με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες με θύματα Βολιώτες καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας έχει προκαλέσει τη μαζική εισβολή των χάκερ στα ηλεκτρονικά συστήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς αρκετών πολιτών.
Απανωτά «εγκεφαλικά» δοκίμασε χθες ανυποψίαστη Βολιώτισσα, όταν έσπευσε στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει.
Μόλις έδωσε τη χρεωστική της κάρτα για να πληρώσει, ενημερώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της δεν είχε χρήματα.
Αρχικά απόρησε. Γνωρίζοντας όμως ότι υπήρχε υπόλοιπο στον λογαριασμό της δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να συνειδητοποιήσει ότι κάτι άλλο έχει συμβεί. Λίγα λεπτά αργότερα λάμβανε μήνυμα από την Εθνική Τράπεζα ότι η κάρτα της έχει μπλοκαριστεί προσωρινά για λόγους ασφαλείας, καθώς έπεσε θύμα χάκερ.
Η ίδια εμφανιζόταν να έχει παραγγείλει μέσω πιστωτικής κάρτας όργανο γυμναστικής και κινητό σε προσφορά, από εταιρεία του διαδικτύου με έδρα την Κύπρο, για τα οποία χρεώθηκε με το ποσό των 150 ευρώ. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες στις τράπεζες του Βόλου έχουν καταγγελθεί αρκετές τέτοιες επιθέσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς, στους οποίους εμφανίζονται χρεώσεις μέσω εικονικών αγορών. Τα ποσά αρχικά είναι μικρά, για να μην κινήσουν υποψίες, αλλά στη συνέχεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Ακόμη, όπως εξηγούσε τραπεζικό στέλεχος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σε αρκετές περιπτώσεις ενώ φαίνεται πως οι χρεώσεις είναι από τα καταστήματα από τα οποία πρόσφατα είχε συναλλαγές, εντούτοις στην πραγματικότητα, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό, οι συναλλαγές είναι από άλλους και τα χρήματα δεν καταλήγουν στα καταστήματα, αλλά σε λογαριασμούς των κυκλωμάτων.
Αν ο κάτοχος της κάρτας έχει ενεργοποιήσει τη διαδικασία έγκυρης ειδοποίησης για την έγκριση περίεργων αγορών, που αφορούν κυρίως σε προσφορές του διαδικτύου, η τράπεζα αμέσως μπλοκάρει την κάρτα για λόγους ασφαλείας.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Από τη στιγμή που η τράπεζα αντιληφθεί ότι πρόκειται για ύποπτη συναλλαγή ή το καταγγείλει ο ίδιος ο πολίτης, η κάρτα ακυρώνεται. Ο κάτοχός της θα πρέπει να προβεί σε αμφισβήτηση των αγορών για τις οποίες χρεώθηκε ο λογαριασμός του, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή των χρημάτων του. Παράλληλα είναι υποχρεωμένος να προβεί σε νέα αίτηση για την έγκριση νέας χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, την οποία θα λάβει εντός 10ημέρου από το κατάστημα.
Επίσης οι τραπεζικοί συνιστούν συχνό έλεγχο των κινήσεων της κάρτας, συχνές αλλαγές κωδικών και την ενεργοποίηση της υπηρεσίας άμεσης ειδοποίησης, όταν γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!