Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να καλπάζει σε ολόκληρο τον Πλανήτη και να αυξάνει συνεχώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων ειδικοτήτων, οι Πνευμονολόγοι είναι αυτοί που το αντικείμενό τους είναι άμεσα συνυφασμένο με την πανδημία, και αυτή την κρίσιμη περίοδο η συμπολίτισσα Πνευμονολόγος Κατερίνα Απόδιακου μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές και καταθέσει όλα τα
τελευταία δεδομένα για την πανδημία.
Κυρία Απόδιακου, κατ’ αρχάς πείτε μας τι πιθανότητες επιβίωσης έχει κάποιος που διασωληνώνεται λόγω κορωνοιού; Ποιοι παράγοντες και τι ρόλο παίζουν στην έκβαση της υγείας του;
Η επιβίωση των ανθρώπων που υπόκεινται σε διασωλήνωση είναι περίπου 40 – 50%. Υπάρχουν παράγοντες που συντελούν στην καλή ή κακή έκβαση της κατάστασής τους. Σημαντικό ρόλο παίζουν η μεγάλη ηλικία του ασθενούς, τα συνοδά νοσήματα που πιθανόν να έχει και η πιθανή καθυστέρηση της διασωλήνωσης. Τα τελευταία λίγα στοιχεία που έχουμε για τους ασθενείς που διασωληνώνονται λόγω covid-19 δείχνουν ότι οι γυναίκες τα πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τους άνδρες.
Τα προτεινόμενα διαθέσιμα θεραπευτικά σχήματα προστατεύουν από διασωλήνωση ή θάνατο;
Ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται θεραπευτικά ανάλογα με την κατάστασή του και ανάλογα με τα πρωτόκολλα θεραπείας που υπάρχουν. Τα πρωτόκολλα αυτά (και το κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιείται) δίδονται αμιγώς στο νοσοκομείο. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν αυτά τα σχήματα προστατεύουν από θάνατο ή διασωλήνωση. Εξαρτώνται όλα από την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία. Επισημαίνω δε και τονίζω ότι όλη η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως βρίσκεται σε αναμονή ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ και φυσικά ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ, το οποίο θα δώσει μια σχεδόν οριστική λύση του προβλήματος. Εδώ θέλω να επισημάνω και να κάνω έκκληση στους συνανθρώπους μου αντιεμβολιαστές (αυτοί που είναι αντίθετοι σε εμβολιασμούς) να παρατηρήσουν προσεκτικά αυτή τη δραματική ώρα για τον πλανήτη μας πώς είναι ένας κόσμος χωρίς εμβόλια.
Πόσο ασφαλές είναι να μένεις με ήπια συμπτώματα στο σπίτι; Προλαβαίνει κάποιος να αναζητήσει ιατρική βοήθεια ή η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία;
Εάν τα συμπτώματα του ασθενούς είναι πολύ ήπια και αν ο ασθενής δεν έχει συνοδά νοσήματα, όπως για παράδειγμα το βρογχικό άσθμα, το οποίο μπορεί να έχει απρόβλεπτη και ραγδαία εξέλιξη, και αν αυτά τα συμπτώματα περιορίζονται μόνο σε μια χαμηλή δεκατική πυρετική κίνηση, έναν πονόλαιμο και μια ήπια καταβολή, πάντα σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό του, μπορεί να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς να διακινδυνεύει. Εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης του, πάντα καλώντας το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί με ασφάλεια και χωρίς να διασπείρει την πιθανή νόσο, έχει τον χρόνο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα το κορωνοϊού να σκεπάζουν ένα καρδιακό επεισόδιο που συνήθως κάνει πόνο στον θώρακα; Πώς τα ξεχωρίζουμε;
Τα καρδιακά επεισόδια κάνουν οξύ, αμβλύ και πολλές φορές αφόρητο πόνο στο στήθος και στην πλάτη. Ο covid-19 προκαλεί μεγάλη καταβολή και δύσπνοια και όχι αυτόν τον πόνο που χαρακτηρίζει το οξέα καρδιακά επεισόδια. Όμως, επειδή η δύσπνοια μπορεί να προκαλέσει κι ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, ο καρδιοπαθής ασθενής δεν πρέπει να μένει σπίτι, αλλά να επισκεφθεί αμέσως το νοσοκομείο, διότι μπορεί να υφίσταται σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.
Τι είδους βλάβη προκαλεί στους πνεύμονες ο ιός σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα;
Είναι πάρα πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα και η ερώτηση είναι αρκετά εξειδικευμένη. Στις σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί πνευμονία, στις πάρα πολλές σοβαρές προκαλεί ARDS (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας). Από μικρές μελέτες στην Κίνα έχει αναφερθεί ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα ως κατάλοιπο της νόσου να εμφανιστούν σημάδια αρχόμενης πνευμονικής ίνωσης. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ο covid-19 μπορεί σε κάποιους ασθενείς να προκαλέσει οξεία καρδιολογικά νοσήματα, όπως η μυοκαρδίτιδα.
Επειδή πολλά ακούγονται, ποια πραγματικά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν, κυρία Απόδιακου;
Μια πυρετική κίνηση που επιμένει από δεκατική μέχρι υψηλού πυρετού, δύσπνοια, καταβολή, επίμονος ξηρός βήχας: αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα του covid-19.
Το κάπνισμα επιβαρύνει τελικά την κατάσταση;
Φυσικά το κάπνισμα επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς ένας καπνιστής ακόμη και μια απλή βρογχίτιδα την περνά πολύ βαρύτερα από έναν μη καπνιστή. Άρα, είναι λογικό, και το αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ένας καπνιστής θα περάσει πολύ πιο βαριά και μια πνευμονία, η οποία προέρχεται από τη νόσο covid-19.
Πολύς λόγος έχει γίνει επίσης και για τις μάσκες. Πρέπει να τις χρησιμοποιούμε όλοι ή όχι;
Έχει υπάρξει μεγάλη διχογνωμία πάνω σε αυτό το θέμα. Θεωρώ περιττή τη χρήση μάσκας σε έναν άνθρωπο που βγαίνει να αθληθεί ή να περπατήσει σε εξωτερικό χώρο. Όμως, τη θεωρώ απαραίτητη, αν χρειαστεί να επισκεφθούμε τον γιατρό, όπως επίσης απαραίτητη
είναι η χρήση της, αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα καταρροής, βήχα, φτερνίσματος, έστω και αν αυτά δεν οφείλονται σε covid-19.
Πόσο σημαντικό είναι την περίοδο που διανύουμε να συνεχίσουμε να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα;
Είναι σημαντικό, όσο κι αν είναι δύσκολο, όσο κι αν έχουμε κουραστεί, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, να συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι και, όταν τελειώσει όλο αυτό και μετρηθούμε, να είμαστε όλοι εδώ υγιείς.
Αναμφισβήτητα, η πανδημία του κορωνοϊού, που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα, δοκιμάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάθε χώρας και τις αντοχές όλων των ιατρών. Πώς βιώνεται ως ιατρός με ειδικότητα πολύ σχετική με τον κορωνοϊό την κατάσταση που επικρατεί, κυρία Απόδιακου;
Αντιλαμβάνομαι ότι πλέον όλη η ανθρωπότητα έχει καταλάβει πόσο σημαντική είναι η προσφορά των συναδέλφων μου ιατρών, αρχικά των ιδιωτών, που με ελάχιστα μέτρα προστασίας κρατούν τα ιατρεία τους ανοικτά και βρίσκονται στο πόστο τους, για να μην αισθανθεί κανένας ασθενής ανασφάλεια και απομόνωση από τις υπηρεσίες υγείας. Επίσης, υποκλίνομαι και στους συναδέλφους μου που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και αυτοί με ελάχιστα μέσα και αυταπάρνηση ρίχνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επειδή η ειδικότητα μου είναι άμεσα συνυφασμένη με αυτή την πανδημία, παρακαλώ όλους τους αναπνευστικούς ασθενείς είτε ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα, είτε με οποιοδήποτε άλλο αναπνευστικό νόσημα, να είναι επιμελείς στις θεραπείες που τους δίνονται και να συνειδητοποιήσουν ότι ένα αναπνευστικό νόσημα δεν περνά μόνο του και ότι σχεδόν πάντα χρειάζεται βοήθεια.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχηθώ καλή Ανάσταση! Υπομονή … στο τέλος όλα θα πάνε καλά #μένουμεσπίτι #μένουμεασφαλείς.
* Η Κατερίνα Απόδιακου είναι ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος (Σιδηροδρόμου 8 – Καλαμπάκα, Τηλ.: 2432023704 – 6932642700).
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!