Προ των μεγάλων ευθυνών του έθεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή το μείζον και διαρκές «οικολογικό έγκλημα» της μόλυνσης του Τιταρήσιου στην περιοχή της Ελασσόνας από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Με πρωτοβουλία του κ. Κόκκαλη συνεδρίασε χθες Τετάρτη η Διαρκής Επιτροπή Περιβάλλοντος της Bουλής, στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αγοραστός περιορίστηκε στο να μιλά για… άλλα έργα του στη Θεσσαλία, χωρίς όμως να αναφέρεται επί της ουσίας στο τι έπραξε για τον Τιταρήσιο και προπαντός εάν εφάρμοσε το νόμο.
Ενδεικτικό της συμπεριφοράς του κ. Αγοραστού απέναντι σε μία εξόφθαλμα παράνομη κατάσταση με σημαντικό αντίκτυπο για το περιβάλλον, είναι το γεγονός πως ενώ βεβαίωσε παραβάσεις οκτώ φορές (!) σε παρακείμενη τυροκομική επιχείρηση, δεν προχώρησε έστω σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ως όφειλε.
Και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης απευθυνόμενος στον κ. Αγοραστό: «Το ερώτημα είναι- διαβάζουμε έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας- πόσες φορές πρέπει να παραβεί τον νόμο μια επιχείρηση; Τον έχει παραβεί οκτώ. Θα πρέπει να γίνουν 28; 58; 68; Ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος;»
Ένα ακόμη σημείο της υπόθεσης που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά, είναι το γεγονός πως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν προσκόμισε στην επιτροπή ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ουσιαστική συμμόρφωση των παραβατών.
Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εξαιρετικά αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη στην επιτροπή:
«Νομίζω, υποβαθμίζεται ο Τιταρήσιος, με αυτή την εικόνα. Ακούσαμε για Αχελώο σήμερα εδώ, ακούσαμε για άσκηση γενικότερης περιβαλλοντικής πολιτικής, ακούσαμε για κίνητρα στους επιχειρηματίες, ακούσαμε, τι έχει κάνει για άλλα θέματα η Περιφέρεια και καλά έκανε, για την ταμπακιέρα, θα ακούσουμε ερωτήματα συγκεκριμένα; Κύριε Αραβώση, ακούσατε από τον κύριο Χαρακόπουλο, είπε θέλουμε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Κατά την ταπεινή μου άποψη, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο διακοπής προσωρινής ή μόνιμης της λειτουργίας της επιχείρησης σε περίπτωση υποτροπής. Ένα και ένα κάνουν δύο, δεν κάνουν 12,5 ή 15 ξεκάθαρα, επειδή ακούστηκε ότι δεν υπάρχει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο.
Εδώ κυρία Πρόεδρε, ήρθαμε να ενημερωθούν οι πολίτες της Λάρισας και ούτε να λιβανίζουμε και ούτε να τα παρουσιάσουμε ωραία τα πράγματα. Προσβάλλει τη νοημοσύνη του κόσμου. Ερωτήματα συγκεκριμένα. Διαβάζω απόφαση μια επιχείρηση παρέβη το νόμο οκτώ φορές, κυρία Πρόεδρε. Οκτώ! Και στις οκτώ, επαναλαμβάνεται η εξής φράση στο Σώμα της Απόφασης: «Σε περίπτωση επανάληψης πρόκλησης οποιασδήποτε μορφής υποβάθμισης του περιβάλλοντος δύναται πέραν του διπλασιασμού του ανωτέρω προστίμου να υπάρξει προσωρινή ή μόνιμη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης». Άρα, κύριε Αραβώση, πρέπει να απαντήσετε προκύπτει από εδώ ότι έχει την αρμοδιότητα. Το ερώτημα είναι- διαβάζουμε έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας- πόσες φορές πρέπει να παραβεί τον νόμο μια επιχείρηση; Τον έχει παραβεί οκτώ. Θα πρέπει να γίνουν 28; 58; 68; Ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος;
Και ήρθαμε εδώ για να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο- όχι ότι δεν είναι σημαντικά θέματα, δεν θέλω να απαξιώσω την οποιαδήποτε αναφορά- αλλά ακούστηκε ότι δεν υπάρχει ρύπος. Ίχνος ρύπους. Τότε, γιατί ήρθαμε; Συγνώμη. Κάνουμε κάποιο λάθος; Μήπως δεν ισχύει; Μήπως δεν είναι υπαρκτή αυτή η κατάσταση; Να σοβαρευτούμε όλοι! Επιτέλους! Είπε, ο κ. Περιφερειάρχης, εγώ δεν προβαίνω σε χαρακτηρισμούς, κύριε Περιφεριάρχη, θεσμικά ήρεμα και ωραία. Είπατε ότι συμμορφώθηκαν οι επιχειρήσεις. Θέλω πραγματικά να συμφωνήσω μαζί σας. Θέλω να συμφωνήσω μαζί σας. Πείτε μου, όμως, πώς συμμορφώθηκαν. Ένα πραγματικό γεγονός και θα συμφωνήσω.
Συμμορφώθηκαν οι επιχειρήσεις, διότι έφτιαξαν καλύτερα τον βιολογικό καθαρισμό ή δεν το ξανακάναν πάλι. Αφού το ξανάκαναν αφού πριν ενάμιση μήνα βάλατε πρόστιμα. Δηλαδή, θέλω ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τάδε έχει συμμορφωθεί, διότι έχει να απασχολήσει δύο χρόνια, έχει να απασχολήσει τρία χρόνια.
Όμως, πριν ένα μήνα βάλατε πρόστιμο. Πώς προκύπτει ότι έχουν συμμορφωθεί; Και να συμφωνήσω μαζί σας. Αυτή είναι η ουσία. Και ερχόμαστε εδώ και μιλάμε, τι ωραία, τι καλά για τον Αχελώο, για την περιβαλλοντική πολιτική. Υπάρχει μόλυνση στο Τιταρήσιο; Ναι ή όχι; Το κάνουν συγκεκριμένες εταιρείες; Ναι ή όχι; Το κάνουν και άλλοι ιδιώτες; Ναι ή όχι;
Δεν υπάρχει άλλη απάντηση! Προβλέπεται πιο αυστηρή κύρωση; Ναι ή όχι; Πριν πέντε χρόνια επιβάλλατε οριστική διακοπή σε μια άλλη επιχείρηση, και καλά κάνατε και το 2016 και στο ΣΤΕ. Γιατί; Για την ταμπακιέρα δεν άκουσα.»
Να μην προσβάλλουμε τη νοημοσύνη του κόσμου, ότι ναι μεν η Περιφέρεια προσπαθεί. Ναι προσπαθεί και οι υπάλληλοι προσπαθούν, αλλά έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Πριν ένα μήνα έπεσαν τα πρόστιμα. Οι επιχειρήσεις 8 φορές έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. Τι να πούμε ότι συμμορφώθηκαν;……Συνεπώς από την παρούσα συνεδρίαση περιμένουμε τουλάχιστον απαντήσεις, Όχι εμείς κυρία Πρόεδρε, απαντήσεις όχι σε πρόσωπα.
Ξέρουν οι Λαρισαίοι ποιοι είναι, ξέρουν οι Ελασσονίτες και στο κάτω κάτω δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Να σταματήσει, να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο της ρύπανσης αυτού του ποταμού, γιατί είναι η ίδια μας η ζωή. Ο καθένας ας βάλει το λιθαράκι του, όπως μπορεί.»
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Βουλευτής Λάρισας – ΣΥΡΙΖΑ
Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων