Προσοχή! Κι όταν τα χρόνια θα περάσουν και θα κάνεις έναν απολογισμό των πεπραγμένων σου, θα συνειδητοποιήσεις πως όσο κι αν αγάπησες ή μίσησες, θαύμασες ή ζήλεψες, χάρηκες ή λυπήθηκες, ενθουσιάστηκες ή αγχώθηκες στη ζωή σου τελικά το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν ο φόβος κι αυτό θα σε θυμώσει πολύ! Γιατί το τρομακτικό τελικά δεν είναι ότι κάποια στιγμή θα πεθάνεις, είναι ότι φοβήθηκες να ζήσεις!
Ένας τρόπος που σε βγάζει έξω από φοβίες είναι η μουσική. Αν τη μελετήσεις σε ένα ανώτερο επίπεδο, θα δούμε ότι φτάνει πέρα απ’ τα όρια της θεμελιωμένης γνώσης μας. Δεν είναι απλώς νότες σε ένα πεντάγραμμο, αλλά ένας ιδεατός κόσμος. Είναι μια σταθερά πιο παλιά κι απ’ το χρόνο. Είναι η μυστική έμπνευση πίσω από κάθε σημαντική ανακάλυψη των επιστημών και των τεχνών.
Μέσα απ’τις μυθολογίες και τα διάφορα πνευματικά κινήματα επί της γης διαπιστώνουμε ότι η μουσική δεν αποτελεί απλά ένα μέσο διασκέδασης και έκφρασης, αλλά έναν πολύτιμο παράγοντα στην επίτευξη της πνευματικής ζωής.
Τι είναι ο ήχος; Σύμφωνα με την επιστήμη, ο ήχος δεν υφίσταται στ’ αλήθεια. Όταν τα αισθητήρια όργανα της ακοής μας διεγείρονται από τις διάφορες μεταβολές του αέρα, έχουμε την εντύπωση ότι ‘ακούμε κάτι’. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σώμα του ανθρώπου είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί αντιλαμβάνεται τη ζωή μέσα από πέντε τρόπους. Τις αισθήσεις. Κι η ακοή είναι μία απ’ αυτές.
Στην αρχαία Ελλάδα, η μουσική είχε ψυχοσωματικές επιδράσεις ανάλογα με το ήθος της. Οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους ενώνονταν οι νότες συνθέτοντας μελωδίες, μπορούσαν να διεγείρουν το συναίσθημα, τη διάθεση, τη φαντασία κλπ, κατευθύνοντας τις πράξεις του ατόμου. Τα ‘ήθη’ της μουσικής μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη Διάνοια του. Η ακρόαση της σονάτας Κ. 448 για δύο πιάνα, βελτιώνει την ικανότητα των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η σκέψη, η αντίληψη. Όσο υψηλότερη η συχνότητα των ακουστικών κυμάτων, τόσο πιο πολύπλοκες οι διεργασίες του μυαλού. Όσο χαμηλότερη η συχνότητα τους τόσο πιο αδρανής γίνεται ο νους.
Οι πλανήτες
Τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος συγκεντρώνει την κύρια μάζα του Ηλιακού συστήματος (99,86%), είναι οι οκτώ πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα, Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο, Ουρανός και Ποσειδώνας αποτελούνται από αμμωνία και μεθάνιο. Με εξαίρεση τον Ερμή και την Αφροδίτη οι υπόλοιποι πλανήτες διαθέτουν φυσικούς δορυφόρους. Η Γη έχει τη σελήνη.
Οι επτά νότες αντιστοιχούν σε πλανήτες. Μι-Ήλιος, Φα-Αφροδίτη, Σολ-Ερμής, Λα-Σελήνη, Σι-Κρόνος, Ρε-Άρης, Ντο-Δίας. Το ακουστικό φάσμα με τη σειρά του αντιστοιχεί σε χρώματα. Κάθε τι το ορατό, λοιπόν, έχει τις δικές του δονήσεις. Είναι μουσική. Η ζωή πέρα από ασύλληπτο μυστήριο αποτελεί ένα βιωματικό ταξίδι ανακάλυψης. Οι πλανήτες, τα άστρα και η φύση απορρέουν απ’ τον άνθρωπο και ταυτόχρονα τον δημιουργούν. Τα πάντα είναι ρυθμός. Από την παλλόμενη καρδιά και τις απλές καθημερινές κινήσεις των ανθρώπων, όπως είναι η ανάσα και το περπάτημα. Όλα ρέουν στον ωκεανό της μουσικής. Σταματημός δεν υφίσταται, μόνο μουσική.
Έχουμε επτά (7) τρόπους μουσικής από τις φυλές των Ελλήνων. 1) Ιωνικός ξεκινάει από Ντο-Δίας (+), 2) Δωρικός από ΡΕ-Άρης (-), Φρύγιος από ΜΙ-Ήλιος (-), Λύδιος από ΦΑ-Αφροδίτη (+), 5) Μυξολύδιος από Σολ-Ερμής (+), 6) Αιολικός από ΛΑ-Σελήνη (-), 7) Λόκριος από ΣΙ-Κρόνος (dim – Ελαττωμένη), Ματζόρε κλίμακες με (+), Μινόρε κλίμακες με (-).
Αντιλαμβάνεσαι φίλη και φίλε σε τι σκοτάδια σε αφήνει το σύστημα για να φοβάσαι. Χειραγώγηση μέσω μουσικής.
Υ.Γ.1: Με το γενικό όρο πλανητικό σύστημα έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε σύστημα περιφερόμενων ουράνιων συστημάτων πέριξ ενός αστέρος αντίστοιχα με αυτό του ηλιακού συστήματος. Τα πλανητικά συστήματα είναι άπειρα όπως και τα μουσικά ακούσματα.
Υ.Γ.2: Υπομονή και μάθηση συνεχή. Δύσκολα και τα δυο, αλλά χωρίς ταλαιπωρία δεν έχει γλύκα.