Η ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Τρικάλων –Α.Α.Ε. ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. περί ολοκλήρωσης των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER (Υπομέτρο 19.2 – Πράξεις Δημόσιου Χαρακτήρα), δημοσιοποιώντας τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων, προέκυψας εκ της αξιολογήσεως από την αρμόδια επιτροπή της εταιρείας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δειγματοληπτικού Ελέγχου από την ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τα Χάσια καθώς ένα σημαντικό έργο, («Κέντρο Αναρρίχησης και Αξιοποίησης Βράχων Αγίου Δημητρίου και Γάβρου της Δημοτικής Ενότητας Χασίων του Δήμου Μετεώρων») , εντάσσεται προς χρηματοδότηση με 430 χιλ. ευρώ προϋπολογισμό.
Επειδή ο Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών πρωτοστάτησε ώστε να καταστήσει σαφές στην πολιτική ηγεσία του τόπου μας την χρησιμότητα του εν λόγω έργου στην χασιώτικη οικονομία , δεδομένου ότι η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και η ένταξη της περιοχής στο τοπικό τουριστικό προϊόν , μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο μέσω της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού , θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τον πρώην Δήμαρχο Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ. Χρήστο Σινάνη που πρόταξε την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER (υπομέτρο 19.2-Πράξεις Δημόσιου Χαρακτήρα) , τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη , τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό , τα στελέχη του ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε και όλους όσους ενεπλάκησαν με την όποια ιδιότητά τους στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου .
Με την ευκαιρία απευθυνόμαστε στην Δημοτική Αρχή του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ και ειδικότερα στον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αλέκο ζητώντας τους να αγκαλιάσουν το έργο , να το στηρίξουν ώστε τα έργα που περιέχονται σ΄ αυτό να εκτελεσθούν σύμφωνα με την μελέτη , να φροντίσει ώστε να μην χαθεί ούτε χρόνος αλλά ούτε και ένα ευρώ από την χρηματοδότηση και φυσικά να εκπονήσει παράλληλη μελέτη για την εκτέλεση σειράς υποστηρικτικών έργων ώστε η απόδοση του έργου να είναι πολλαπλάσια για την τοπική μας οικονομία και εν πάση περιπτώσει να μην επαναληφθεί το ανάλογο του φυσικού μονοπατιού Ξηροκάμπου – Κακοπλευρίου που περιήλθε σε αχρηστία .
Επίσης ζητάμε την ένταξη της περιοχής Χασίων στο τοπικό τουριστικό προϊόν και να αποτυπωθεί αυτό στην ηλεκτρονική και έντυπη πληροφοριακή πλατφόρμα του Δήμου .
Τέλος , δηλώνουμε ότι η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα συνεχίσει να δρα και να αγωνίζεται για τα Χάσια και την αναπτυξιακή τους προοπτική και τίθεται στην διάθεση όλων των τοπικών πολιτικών παραγόντων συνεισφέροντας με τις μικρές μας δυνάμεις σε οτιδήποτε χρειαστεί.
Έχουμε επισημάνει ότι η λειτουργία του Αναρριχητικού κέντρου Χασίων:
Θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Δημοτική ενότητα Χασίων αλλά και γενικότερα , υπό την προϋπόθεση άσκησης συγκεκριμένων πρόσθετων έργων .
_Θα εμπλουτίσει το τοπικό τουριστικό προϊόν με την ανάπτυξη όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού αυξάνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον και συμβάλλοντας έτσι στην επέκταση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή .
_Δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την Καλαμπάκα καθώς αφ΄ ενός στα Χάσια δεν υπάρχουν υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών , ούτε οργανωμένη αγορά ,και αφ΄ ετέρου η απόσταση από την Καλαμπάκα είναι πολύ μικρή .
Επίσης , Ζητάμε την ένταξη της περιοχής Χασίων στο τοπικό τουριστικό προϊόν αλλά και στο υπό εκπόνηση σχέδιο Διαχείρισης Μετεώρων μέσω συγκεκριμένης πρότασης που πρέπει να υποβάλλει επίσημα ο Δήμος στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς όπως καλά γνωρίζετε στα Χάσια προεκτείνεται η Μετεωρίτικη πλάκα με ανάλογες με τα Μετέωρα συστάδες βράχων (Άγιος Δημήτριος , Γάβρος) με σπηλαιώδη μονίδρυα (Άγιος Θεοδόσιος , Άγιος Νικόλαος , Παναγία Ζωοδόχου Πηγής) όπου μπορούν να χαραχθούν πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές , φιλοξενεί ένα από τα παλιότερα μοναστήρια στον Ελλαδικό χώρο (Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων) και διαθέτει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον .
Εκτιμούμε ότι η περιοχή των Χασίων ενδείκνυται για άσκηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού , πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές και θα πρέπει να αποτυπωθεί σε όλους τους τουριστικούς χάρτες και έντυπο – πληροφοριακό υλικό με σχετική προώθηση και ενημέρωση από το κέντρο παροχής τουριστικών πληροφοριών του Δήμου. Εκ των ον ουκ άνευ θεωρούμε την επανεκκίνηση του παραδοσιακού μονοπατιού Ξηροκάμπου – Κακοπλευρίου σε συνδυασμό με την χάραξη δικτύου ορεινών μονοπατιών παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα πεζοπορίας μέσα από περιοχές μοναδικής φυσικής ομορφιάς , πολιτισμού , ιστορίας και παράδοσης .
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης περιπατητικού- περιηγητικού τουρισμού στα Χάσια , το γραφείο παροχής τουριστικών πληροφοριών του δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ μπορεί να ενημερώνει για τις φυσικές ιδιαιτερότητες της περιοχής , τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της και να τον εντάξει στο τουριστικό προϊόν .
Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγούνται στους βιότοπους και στις μοναδικής ομορφιάς περιοχές και να ενημερώνονται από εξειδικευμένους ανθρώπους για τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Η συγκεκριμένη μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, απευθύνεται σε επισκέπτες µε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τη φύση και την οργάνωση των φυσικών οικοσυστημάτων και τα Χάσια είναι ένα τέτοιο οικοσύστημα .
Παραδοσιακά μονοπάτια , φαράγγια , στράτες , φυσικά ανάγλυφα , όπως η συστάδα των βράχων Γάβρου και Αγίου Δημητρίου , ιαματικές πηγές («Λυκοτρόπι» , «Στάμπα» τοποθεσίες «Λειβάδια» , «Μπαρμπαδήμος» στην περιοχή της Απροκκλησίας ) , ίχνη παλαιών οχυρωματικών τειχών , θα πρέπει να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν . Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την αποκατάσταση του παλαιότερου παραδοσιακού μονοπατιού α)Άγιος Δημήτριος – Γάβρος μήκους 7,6 χιλ. , Αγίου Δημητρίου – Ζωοδόχου Πηγής , πηγή Γαϊτανάσα αντάμωση Σμαϊλι με επιπλέον 4 χιλ. και αυξημένο βαθμό δυσκολίας , β) Μαγκλάρας – Αγία Παρασκευή Καστρακίου – Ντριστιανός 4 χιλ. γ) Αγία Παρασκευή – Γάβρος 7 χιλ. (βλέπε επισυναπτόμενους χάρτες μονοπατιών .
Οι παρόχθιες ζώνες του Ίωνα , πρέπει να χαραχθούν μονοπάτια και χώροι αναψυχής και γνωριμίας με την βιοποικιλότητα του φυσικού οικοσυστήματος. Σημαντικό ζήτημα θεωρούμε την στήριξη και δικτύωση των τοπικών λαογραφικών μουσείων και των οικείων πολιτιστικών φορέων και την σύνδεσή τους με τους μουσειακούς χώρους της Καλαμπάκας . Ως τελευταίο θέμα αλλά που όμως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, αφήσαμε την αναδιάρθρωση , αναδιοργάνωση και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον εναλλακτικό τουρισμό με μια σειρά δράσεις άσκησης πολιτικών (ομάδες παραγωγών , τυποποίηση και επωνυμία τοπικών αγροτικών προϊόντων), που πρέπει να σχεδιαστούν για την περιοχή των Χασίων .
Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν προτάσεις , υπάρχει ενδιαφέρον , υπάρχει η Χασιώτικη κοινωνία που μένει μόνιμα στην περιοχή και αναμένει τις πρωτοβουλίες αυτές από τον Δήμο για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για την τοπική κοινωνία και οικονομία στηριγμένη στον παραγωγικό , πολιτιστικό και φυσικό πλούτο αρκεί να συστηματοποιηθούν σε ένα τοπικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και σε ένα πλαίσιο πολιτικών .
Προς την κατεύθυνση αυτή να θεωρείτε την συνεργασία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασιωτών δεδομένη.
Για τη Δ.Ε Ο Πρόεδρος Γιάννης Καραθανάσης
Ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Ζούζουλας