Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, (Βάλια Κάλντα) βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 68.990 στρέμματα από τα οποία 33.490 ανήκουν στον πυρήνα και 35.500 στη ζώνη προστασίας.
Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος στα βόρεια (κυριότερες κορυφές Αυγό, Πυροστιά) και Μαυροβούνι (κορυφή Φλέγγα). Χαρακτηρίζεται από την ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς και ορμητικούς χείμαρρους, καθώς και πυκνά δάση. Όλη η περιοχή βόρεια του Μετσόβου έως και την κορυφή του όρους Σμόλικας βρίσκεται πάνω σε μάζες οφειολιθικών συμπλεγμάτων που σχηματίστηκαν από την αποσάθρωση του περιδοτίτη και του σερπεντίνη (μαγματογενή πετρώματα).
Ο δρυμός σκοπεύει στην προστασία της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας με ιδιαίτερη έμφαση στα αιωνόβια ρόμπολα και μαυρόπευκα. Καλύπτεται από εκτεταμένα δάση κωνοφόρων και οξιάς και πάρα πολλά είδη ενδημικών φυτών των Βαλκανίων και της Ελλάδας (ανάμεσά τους το ενδημικό φυτό της περιοχής Centaurea vlachorum, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Βλάχων που κατοικούν στα γειτονικά χωριά).
Το κλίμα είναι ορεινό-μεσογειακό και είναι ένα από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα σε κατακρημνίσματα και χιονοπτώσεις. Οι σφοδροί άνεμοι δημιουργούν παγοκρυστάλλους και οι παγετοί είναι συνηθισμένοι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με τοπικές βροχές.
Στον δρυμό ανήκουν και τα δύο μικρά ορεινά ρέματα, ο Σαλατούρας και το Ζεστό ρέμα, που ενώνονται με το Αρκουδόρεμα, τον ορμητικό παραπόταμο του Αώου.
Δεν υπάρχουν οικισμοί εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής. Περιφερειακά βρίσκονται τα χωριά Βωβούσα, Περιβόλι, Κρανιά Γρεβενών και Μηλιά Μετσόβου.
Η Βάλια Κάλντα είναι προσβάσιμη από 3 σημεία:
Tα χωριά Περιβόλι και Βοβούσα μέσω της Σαλατούρας Σταυρού που καταλήγει στο Αρκουδόρεμα, το Μικρολίβαδο, και τη Μηλιά. Πριν από το χωριό (ερχόμενοι από την Κρανιά) ξεκινά χωματόδρομος με κατεύθυνση τη Σαλατούρα Παπαγιάννη και μετά από αυτό άλλος χωματόδρομος με κατεύθυνση τη Σαλατούρα Μηλιάς. Όλοι αυτοί οι δρόμοι είναι μέτριας έως κακής βατότητας και κλειστοί από τις λάσπες και τα χιόνια για πολλούς μήνες.
Πολλές, πάρα πολλές φορές στο πρόγραμμά του συλλόγου μας περιλαμβάνουμε διαδρομές στη Βάλια Κάλντα και τις γύρω από αυτήν κορυφές. Έτσι, φυσικό ήταν να ορίσουμε μια φθινοπωρινή εξόρμηση στην τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Προορισμός μας η κορυφή Μηλιά (υψ. 2159 μ.) πάνω από την κλοιλάδα που ονομάζεται Μπάλτσες και σκοπός μας να χαρούμε τα λαμπερά χρώματα της οξιάς, λίγο πριν αυτή χάσει το φύλλωμά της.
Αφήνοντας τα αυτοκίνητά μας πάνω από τη Μηλιά Μετσόβου ακολουθούμε τον δασόδρομο με ένδειξη «προς Βάλια Κάλντα» που μετά από 5 χιλιόμετρα μέσα στο δάσος φτάνει στον αυχένα της Σαλατούρας Μηλιάς. Εδώ, ο κρύος και δυνατός αέρας απαγορεύει τη στάση αναγκάζοντας μας να συνεχίσουμε στον δασόδρομο με ανατολική κατεύθυνση. Ανηφορίζουμε δίπλα σε ρόμπολα πλέον, τα ιδιαίτερα λευκόδερμα πεύκα της περιοχής. Μετά από 30’ περίπου, στο σημείο που συναντάμε το ρέμα, αφήνουμε τον δρόμο για να ανηφορίσουμε αρκετά απότομα στην πλαγιά του βουνού με βορειοανατολική κατεύθυνση.
Φτάνοντας στην κορυφογραμμή, απέχουμε πλέον 15’ από το κολωνάκι της κορυφής. Από εδώ, έχουμε δεξιά κάτω από τα πόδια μας τις Μπάλτσες. Στα βλάχικα σημαίνει έλος, είναι μια κοιλάδα που διαρρέεται από μαιάνδρους ρεμάτων. Την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια, σχηματίζονται λίμνες και βάλτοι.
Για την επιστροφή επιλέγουμε ηπιότερη διαδρομή. Βαδίζουμε νότια στην κορυφογραμμή μέχρι να βρούμε τον χωματόδρομο που θα μας κατεβάσει στη Σαλατούρα Μηλιάς. Έχουμε έτσι την ευκαιρία να διασχίσουμε το πεδίο με τα νεκρά από τον χρόνο και τους χειμώνες ρόμπολα, ένα μαυσωλείο της φύσης για το οποίο κάθε περιγραφή είναι λίγη.
Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου μας – Μ. Μπότσαρη 2 (απέναντι από τον ΟΤΕ), κάθε Παρασκευή από 9 -10 μμ. Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και τη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.