ΥΛΙΚΑ
Για τους κουραμπιέδες
350 γρ. βούτυρο
250 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
150 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. ούζο
2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους σπασμένους
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. κράνα (κράνμπερις)
150 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας
100 γρ. κουκουνάρι
250 γρ. αμύγδαλο λευκό, χοντροκομμένο
Για την επικάλυψη
ζάχαρη άχνη
μαραθόσπορους σπασμένους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα βούτυρα με τη ζάχαρη, για 10-15 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα, προσθέτετε το ούζο και συνεχίζετε. Βάζετε γάντζο στο μίξερ, προσθέτετε το μαραθόσπορο, το μπέικιν πάουντερ, τα κράνα, τις σταγόνες λευκής σοκολάτας, το κουκουνάρι, το αμύγδαλο και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα, ενώ σιγά-σιγά προσθέτετε το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι ελαφρώς τριφτή.
Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο, τη δουλεύετε λίγο με τα χέρια και στη συνέχεια, την ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ. και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 15 γρ. το καθένα.
Στρώνετε τους κουραμπιέδες σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν, να πάρουν λίγο χρώμα και να κάνουν ρωγμές.
Βγάζετε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνετε να κρυώσουν. Πανάρετε με ζάχαρη άχνη και στρώνετε σε πιατέλες. Μόλις ολοκληρώνετε κάθε σειρά πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με σπασμένο μαραθόσπορο.
Tips. Το σωστό βούτυρο για τον κουραμπιέ είναι το πρόβειο. Είναι λίγο βαρύ αλλά εκεί βασίζεται το υπέροχο άρωμά του.
Το βούτυρο το χτυπάτε πάντα με την άχνη. Όσο πιο πολύ χτυπάτε το μίγμα, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες. Ιδανικά χρειάζεται χτύπημα 15 λεπτά.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!