Με διαδοχικές κακοκαιρίες και χιόνια θα μας αποχαιρετήσει ο Ιανουάριος σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τόνισε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Ο κ. Μαρουσάκη στις αναφέρει πως τρία βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τη χώρα μας μέχρι και το άλλο Σαββατοκύριακο προκαλώντας διαδοχικές κακοκαιρίες με αρκετές βροχές, καταιγίδες, χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, κρύο αλλά και θυελλώδεις ανέμους.
“Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη η θέση του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζορών στα ανατολικά κράσπεδα του οποίου θα ολισθήσουν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά παρασύροντας στην πορεία τους και πολικής προέλευσης αέριες μάζες οι οποίες στα μέσα της νέας εβδομάδας θα ρίξουν και πάλι σημαντικά την θερμοκρασία χωρίς όμως αυτή η νέα ψυχρή εισβολή να έχει την ένταση αυτής που μας επηρέασε λίγες ημέρες πριν οδηγώντας τον υδράργυρο κάτω από τους -15 βαθμούς και φέρνοντας τα χιόνια ακόμη και στις παραλίες”, προσθέτει.
Πρώτο κύμα τη Δευτέρα
Με το καλημέρα της νέας εβδομάδας βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της βόρειας Ιταλίας και καθώς θα κινηθεί ανατολικά θα δώσει βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές. Τα εντονότερα φαινόμενα φαίνεται πως θα απασχολήσουν περιοχές της δυτικής – βορειοανατολικής χώρας αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ένα γρήγορο πέρασμα θα δεχτούν και άλλες ηπειρωτικές περιοχές η γρήγορη κίνηση όμως του βαρομετρικού χαμηλού δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια για επικίνδυνες καταστάσεις. Ταυτόχρονα οι νοτιάδες στα πελάγη μας θα ενισχυθούν και κυρίως στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.
Δεύτερο κύμα Τρίτη – Πέμπτη
Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι και το πιο ισχυρό, θα μας απασχολήσει από την Τρίτη. Αυτό το σύστημα κακοκαιρίας εμφανίζει πολύ μεγάλη δυναμική μιας και στη μέση ατμόσφαιρα (5.500 μέτρα ύψος από τη μέση στάθμη της θάλασσας) συνοδεύεται από μία πολύ ψυχρή αέρια μάζα με τα προγνωστικά να δίνουν θερμοκρασίες κοντά στους -40°C.
Μάλιστα στη χαμηλή ατμόσφαιρα (1500 μέτρα ύψος από τη μέση στάθμη της θάλασσας) φαίνεται ότι θα έχουμε και ισχυρή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών κάτι που θα οδηγήσει τα χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα σε ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας ενδέχεται να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα ενώ προβλήματα είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν και από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
Από αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί σχεδόν όλη η χώρα με το Αιγαίο αλλά και περιοχές που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά να εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας.
Τρίτο κύμα Παρασκευή και Σαββατοκύριακο
Και τα τελευταία 24ωρα του Ιανουαρίου φαίνεται πως θα κυλήσουν με κακοκαιρία χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουμε το που θα λάβει χώρα ο σχηματισμός του βαρομετρικού χαμηλού. Οι περισσότερες πιθανότητες θέλουν να σχηματίζεται προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας δίνοντας πολλές και επικίνδυνες βροχές στα δυτικά – κεντρικά και νότια.
Διαδοχικές κακοκαιρίας και το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η ροή βαρομετρικών χαμηλών προς τη χώρα μας θα συνεχιστεί και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Αν και είναι πιθανό αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά να συνοδεύονται και από ψυχρές εισβολές, η στατιστική δείχνει ότι μετά από ένα πολύ ισχυρό ψυχρό γεγονός σαν αυτό που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίζει χαμηλές πιθανότητες να συμβεί στο πολύ άμεσο μέλλον.
Οπότε ίσως αυτό το καιρικό γεγονός να αποτελέσει και το σημαντικότερο ως προς την ένταση του ψύχους για το 2021. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα χιόνια δεν είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά σε χαμηλά υψόμετρα ή ακόμη και πεδινές περιοχές. Τόσο χαμηλές θερμοκρασίες όμως είναι πολύ δύσκολο να δούμε στο άμεσο μέλλον αν και η χαοτική συμπεριφορά του καιρού ξεπερνά κάθε στατιστική.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!