Σε πλήρη εγρήγορση είναι οι υγειονομικές αρχές μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα. Μετά τη βρετανική μετάλλαξη, την Κυριακή ανιχνεύτηκε στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής, με τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν ότι είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να μην την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα 173 κρούσματα της βρετανικής και ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Από τις 108 νέες μολύνσεις, οι 80 ανιχνεύτηκαν στην Αττική, ενώ όσον αφορά στο πρώτο κρούσμα του νοτιοαφρικανικού στελέχους αυτό αφορά 36χρονο διάκονο του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που έσπευσε στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι με μοριακά και rapid τεστ στη συμπρωτεύουσα, ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί αν υπάρχει αν υπάρχει κι άλλο κρούσμα.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων για τις επαφές του 36χρονου ιερέα – Μετείχε σε θεία λειτουργία και κοινωνία
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τις μεταλλάξεις
Όπως εξήγησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ, «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα».
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη» σημείωσε και επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε.
Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».
Ο κ. Γώγος προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς. Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.
«Εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει. Σε κάποιο σημείο, τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους» είχε δηλώσει προ ημερών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη. Οπως διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το νέο στέλεχος εισήλθε στην Ελλάδα περί τα τέλη Δεκεμβρίου, όμως θα υπάρξει συντονισμένη έρευνα των εθνικών εργαστηρίων, ώστε να υπάρξει ακριβής χαρτογράφηση.
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχολίασε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης του ιού, τονίζοντας πως: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται να μην δίνει ανοσία και σε ανθρώπους που έχουν ήδη επιμολυνθεί και αναρρώσει τουλάχιστον στο 50%. Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε την διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους».
«Η βρετανική μετάλλαξη έχει 56% μεγαλύτερο βαθμό διάδοσης, αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του ιού, παραμένουν ίδια», διευκρίνισε. «Η απόδοση του εμβολίου είναι μειωμένη κατά 50%», τόνισε ερωτηθείς, ως προς την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
«Αν δεν προσέξουμε, με δεδομένο ότι δεν έχουμε σκληρό lockdown, μπορεί να εξαπλωθεί. Το είδαμε να συμβαίνει με τη βρετανική μετάλλαξη που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά η ταχύτητα μετάδοσης, που είχαμε ξεκινήσει με δύο (σ.σ. κρούσματα), με 24 σε πύλες εισόδου και πλέον έχουμε φτάσει σε πολύ μεγάλους αριθμούς», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση του Newpost κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, η συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα είχε δηλώσει πως «τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι κάτι που βλέπουμε στους ιούς. Είναι τελείως διαφορετικό απ ότι μασταν έξι μήνες πριν γιατί σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο και για την υπόσχεση που υπάρχει από τη βιομηχανία ότι τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν σε μία νέα μετάλλαξη και μέσα σε έξι εβδομάδες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο».
Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη ίσως να μην καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πιθανώς θα χρειαστούν ανασχεδιασμό φέτος, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης Β1351, καθώς φαίνεται ότι η τελευταία μπορεί να «ξεφύγει» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν προηγούμενες παραλλαγές του ιού.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Β1351 είναι διαφορετική από τη «βρετανική» παραλλαγή Β117, αν και οι δύο έχουν μία κοινή μετάλλαξη στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, κάτι που τις καθιστά αμφότερες πιο μεταδοτικές. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το πρακτορείο Ρόιτερς, διαπίστωσαν ότι η νέα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε αρχικά στη χώρα τους εμφανίζεται σημαντικά πιο ανθεκτική τόσο στα αντισώματα που έχουν ληφθεί από πλάσμα αίματος αναρρωσάντων ασθενών Covid-19 όσο και σε τρία μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν παραχθεί ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με τη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.
Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό πέφτει κατά οκτώ φορές απέναντι στη νέα μετάλλαξη, με άλλα λόγια χρειάζονται οκταπλάσια αντισώματα για να εξουδετερωθεί η νέα μετάλλαξη, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού. Μία πτώση κατά οκτώ φορές στην ικανότητα εξουδετέρωσης είναι το όριο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει για να εξετάζεται η αλλαγή στη σύνθεση των εποχικών αντιγριπικών εμβολίων (αν και οι δύο λοιμώξεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες).
Μάλιστα, σε μερικούς ασθενείς η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων του χορηγούμενου πλάσματος απέναντι στη «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή εμφανίσθηκε μειωμένη έως κατά 64 φορές. Όμως, σχεδόν στους μισούς ανθρώπους (21 στους 44) δεν υπήρξε καθόλου μείωση στην εξουδετερωτική ικανότητά τους απέναντι στη νέα μετάλλαξη.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν για «σημαντικό κίνδυνο επαναλοίμωξης» από το νέο στέλεχος και για «επείγουσα ανάγκη» να υπάρξουν εμβόλια που μπορούν να ανασχεδιασθούν γρήγορα. Περιστατικά επαναλοίμωξης με το στέλεχος Β1351 ήδη έχουν αναφερθεί στη Νότια Αφρική.
Εάν τα ευρήματα των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων επιβεβαιωθούν, ο κίνδυνος ευρύτερης εξάπλωσης της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης θα δικαιολογεί την εξέταση μίας αλλαγής της σύνθεσης των εμβολίων το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Τρέβορ Μπέντφορντ του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.
Ο καθηγητής Ανοσολογίας Ντάνι Όλτμαν του Imperial College του Λονδίνου χαρακτήρισε «ενοχλητικά» τα νοτιοαφρικανικά ευρήματα και είπε ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις για τα εμβόλια. Το ερώτημα που τίθεται, ανέφερε, είναι κατά πόσο η νέα μετάλλαξη υποσκάπτει την προστασία των σημερινών εμβολίων και, όπως εκτίμησε, αυτό πράγματι ισχύει για τη νοτιοοαφρικανική παραλλαγή, αλλά πιθανώς όχι για τη βρετανική.
Ο καθηγητής Βιολογίας Τζέιμς Νάισμιθ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσε πως «δεν είναι καλά τα νέα» από τη Νότια Αφρική, αλλά συμβούλευσε να μη δημιουργείται πανικός.
Τα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι μολύνονται από τη βρετανική μετάλλαξη
Διαφορές στα συμπτώματα που προκαλεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού σε σχέση με την γνωστή COVID-19, εντόπισαν επιστήμονες στη Βρετανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στη βρετανική μετάλλαξη είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση και λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αγευσία και ανοσμία.
Η παραλλαγή, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία, θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, παρότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυξημένα ποσοστά θανάτων δεν είναι ακόμη ισχυρά.
Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχουν παρατηρηθεί κι άλλες διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ασθενών με COVID-19.
«Η απώλεια της γεύσης και η απώλεια της όσφρησης ήταν σημαντικά λιγότερο κοινές στα θετικά τεστ που ήταν συμβατά με την νέα παραλλαγή παρά στα τριπλά θετικά», ανέφερε η Υπηρεσία, με βάση την ανάλυση που έγινε την περίοδο από 15 Νοεμβρίου 2020 ως 16 Ιανουαρίου 2021.
Ένα «τριπλά θετικό» αποτέλεσμα σε PCR τεστ (δηλαδή με την μοριακή μέθοδο ανάλυσης PCR) υποδηλώνει ότι κάποιος έχει μολυνθεί με τον κορωνοϊό, αλλά όχι με τη βρετανική παραλλαγή. «Άλλα συμπτώματα ήταν περισσότερο κοινά στους μολυσμένους με τη νέα παραλλαγή με τις μεγαλύτερες διαφορές να είναι ο βήχας, ο πονόλαιμος, η κόπωση, η μυαλγία και ο πυρετός», επισημαίνει η Υπηρεσία.
Καταλήγοντας, σημειώνει πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις για διαφορές αναφορικά με τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, της δύσπνοιας και των πονοκεφάλων».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!