ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
80 ml γάλα χλιαρό
3 κουτ. σούπας πετιμέζι
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αβγό + 1 κρόκο για το τελείωμα
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισή κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
μισή κουτ. γλυκού κανέλα
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
100 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού κανέλα
100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα, το πετιμέζι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αβγό, τη βανίλια και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια λεία, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνετε 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και ανοίγετε σε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα διαστάσεων 10×15 εκ.
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά και σε ένα δεύτερο το βούτυρο με το πετιμέζι. Αλείφετε με το μείγμα βουτύρου, πασπαλίζετε με το μείγμα της ζάχαρης και σκορπάτε τις σταγόνες κουβερτούρας σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε δύο ρολά και κόβετε σε οκτώ κομμάτια το καθένα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 β. Κελσίου στον αέρα. Απλώνετε τα ρολά σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για άλλη μισή ώρα. Χτυπάτε τον κρόκο με ελάχιστο νερό και αλείφετε τα ρολάκια. Ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!