Η προγραμματισμένη για πέρυσι 32η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση στα Μετέωρα δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας, όμως φέτος ευελπιστούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης έχει ήδη καταθέσει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της διοργάνωσης και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση για την υλοποίησή της.
Σε συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΕΟΟΑ, Νίκο Κοντό, πληροφορηθήκαμε ότι στη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17- 19 Σεπτεμβρίου, έχει προσκληθεί να παραβρεθεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θα δώσει το «παρών», εφόσον το επιτρέψει το βαρύ πρόγραμμά του (θα παραβρεθεί στους Ολυμπιακούς και στη συνέχεια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες). Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παρουσίες-εκπλήξεις, που θα δώσουν τεράστια προβολή στη διοργάνωση.
Ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά φέτος η διοργάνωση στα Μετέωρα θα έχει τη στήριξη του Δήμου Μετεώρων, ενώ από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ο Πρόεδρος της ΕΟΟΑ έλαβε αρνητική απάντηση, λόγω του ότι έχει γίνει προγραμματισμός και κατανομή των ποσών για αθλητικές διοργανώσεις του έτους.
Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για μία αρκετά δαπανηρή διοργάνωση για την ΕΟΟΑ, καθώς καλούνται και παραβρίσκονται κορυφαίοι αναρριχητές – ομιλητές, οι οποίοι στη συνέχεια προβάλλουν τα Μετέωρα παγκοσμίως.
Ολυμπιακό άθλημα η αναρρίχηση
Θυμίζουμε ότι από φέτος προστέθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες και το άθλημα της αναρρίχησης και μάλιστα με τριπλή παραλλαγή, και διεξάγεται από 3 έως 6 Αυγούστου στο Τόκυο.
Η πρώτη παραλλαγή είναι το bouldering, η οποία είναι και η πιο εγκεφαλική. Μία ομάδα ειδικών διαμορφώνει την αρένα, έχοντας τη λύση για τη… σπαζοκεφαλιά. Οι αθλητές καλούνται να τη βρουν και να καταφέρουν να την εκτελέσουν. Χωρίς σκοινί προστασίας (σε ένα τοίχο σχεδόν 5-7 μέτρων) και βοηθήματα, πέρα από τα ειδικά παπούτσια και τα χέρια τους! Μάλιστα, κάποια «εμπόδια» απαιτούν απ’ αυτόν που κάνει την προσπάθεια να χρησιμοποιήσει μόνο τα χέρια του, προκειμένου να κρατηθεί και να σηκώσει το βάρος του! Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, όπου ο αθλητής καλείται να τα καταφέρει, ενώ όσο τα επίπεδα προχωρούν, το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται.
Η δεύτερη παραλλαγή είναι το lead climbing, κατά το οποίο οι αθλητές μπαίνουν σε μία σειρά (δεμένοι με σχοινί) και ο τελευταίος επιχειρεί να περάσει πρώτος!
Τέλος, το speed climbing αναδεικνύει τον πιο ταχύ στην ανάβαση, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αθλητών ίδιου φύλου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!