ΥΛΙΚΑ
Για τον πουρέ πατάτας:
1 κιλό πατάτες
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κύβο κοτόπουλου
λίγο μοσχοκάρυδο
60 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμμένη
πιπέρι
Για τα παπουτσάκια:
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κόκκινα κρεμμύδια μέτρια
20 ml έ.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
350 γρ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
μισή κ.γ. μοσχοκάρυδο
μισή κ.γ. κύμινο
4 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον πουρέ πατάτας: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά ακανόνιστα κομμάτια. Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τις βράζουμε για περίπου 20′ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τo βούτυρο και τον κύβο κοτόπουλου. Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Πολτοποιούμε τις πατάτες με πιρούνι ή πρες πουρέ και τις ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη με τη ζεστή κρέμα γάλακτος μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί καλά και να μας δώσει έναν ωραίο αφράτο πουρέ. Τον κρατάμε ζεστό σε ένα μπολ στην άκρη σκεπασμένο με μια πετσέτα για να απορροφηθεί η υγρασία.
Για τα παπουτσάκια: Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χαράζουμε την ψίχα τους μελιτζάνας με ένα κοφτερό λείο μαχαιράκι διαγώνια σε ρόμβους. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις σκεπάζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το πολύ λάδι.
Πολτοποιούμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μούλτι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 20 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι για περίπου 25΄. Στο τέλος προσθέτουμε το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πιρέξ και τις πιέζουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού μέχρι η ψίχα να κάνει λακκούβα. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά και με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής σχηματίζουμε μια κυματιστή στρώση πουρέ. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε τον πουρέ σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεριού για να δώσουμε σχήμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45΄.
Νόστιμο tip: Δοκιμάστε να κάνετε παπουτσάκια και με άλλα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια και πράσινες ή κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης. Θα βγουν εξίσου νόστιμα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!