Ο απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7,2 βαθμών που έπληξε χθες Σάββατο την Αϊτή αυξήθηκε στους 724 νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική προστασία της χώρας.
Περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
“Ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης αυξήθηκε σήμερα 15 Αυγούστου σε 724 νεκρούς: 500 στο νότιο τμήμα, 100 στο Γκραν Ανς, 122 στη Νιπς και 2 στο βορειοδυτικό τμήμα”, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.
Μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ
Μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή της Αϊτής αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ώρες αφότου ο μεγάλος σεισμός έπληξε τη χώρα.
Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.
Η πολιτικής προστασίας της χώρας είχε γράψει στο Twitter:
“Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες”, πρόσθεσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
Να σημειωθεί πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Σάββατο τη “λύπη” του και υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή μετά τον σεισμό 7,2 βαθμών.
Λέκκας: Πού οφείλεται ο σεισμός
“Έντεκα χρόνια μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλεόν θανάτους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα με ένα σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ.Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει:
“Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κυματα τσουνάμι”.
Για την ερευνητική αποστολή του 2010 οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας δηλώνουν: “Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη”.
#NEW: Images reveal mass destruction following the 7.2 earthquake in #Haiti. Similar in strength to the catastrophic earthquake that killed more than 160,000 people in the Caribbean country in 2010, according to a study. pic.twitter.com/1RYFlv31af
— Leonardo Feldman (@LeoFeldmanNEWS) August 14, 2021
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!