Από τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι προκηρύξεις για προγράμματα επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των οποίων θα διατεθούν επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 1 ,6 δισ. ευρώ.
Τα προγράμματα αφορούν “πράσινες” και “ψηφιακές” επενδύσεις, αλλά και ειδικά προγράμματα για τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, καθώς και τη μεγέθυνση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την παραγωγική βάση της οικονομίας, ενισχύοντας επενδύσεις σε ποσοστό από 30% έως και 100%. Εκτός από το προφανές, δηλαδή την ενίσχυση του μεγάλου αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την πανδημία, η προώθηση αυτών των προγραμμάτων θα εξασφαλίσει και την ταχεία απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κύκλος των προγραμμάτων ανοίγει μέσα στον επόμενο μήνα, μέσα από το άνοιγμα του γνωστού προγράμματος “Εξοικονομώ”. Μέρος του προγράμματος θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Στον πρώτο κύκλο του, που θα τρέξει τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να διατεθούν έως 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση “έξυπνων” ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Παράλληλα με το “Εξοικονομώ”, το οποίο θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου, θα τρέξει το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο επιδοτεί κάθε μορφής ψηφιοποίηση στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 375 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που κριθούν επιλέξιμες θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό έως 100%.
Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος
Το πρόγραμμα για τη διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος έχει προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Η δράση θα ενισχύει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από την αρχή του επόμενου χρόνου και θα επιδοτεί επενδύσεις σε ποσοστό έως 100%.
Αγροτοδιατροφικός τομέας
Το πρόγραμμα για την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, έμφαση στη συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών, τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα) όσο και κάθετων, που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 520 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα τρέξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα επιδοτεί επενδύσεις σε ποσοστό έως και 100%.
Κίνητρα για συγχωνεύσεις – συνεργασίες
Πριν από το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση του μεγέθους τους, την απόκτηση τραπεζικού προφίλ και, τελικά, τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Το βασικό κίνητρο που θα δίνεται θα είναι μείωση της φορολογίας κατά 30% για τρία χρόνια της νέας επιχείρησης που θα προκύψει από συγχώνευση ή συνεργασία επιχειρήσεων. Ωστόσο η νέα επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία, ως γνωστόν, έχουν επιτόκιο 0,35% και ορίζοντα αποπληρωμής από 5 έως και 10 χρόνια. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, η οποία θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την αίτηση. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της νέας επιχείρησης που θα προκύψει από τη συγχώνευση, η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 30% έως και 50% του συνολικού προϋπολογισμού της.