Με την χειμερινή περίοδο να έχει ξεκινήσει αρκετά ικανοποιητικά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η συνέχεια φαίνεται να είναι αρκετά δυναμική, κρύβοντας ενδεχομένως πολλές εκπλήξεις. Στην πραγματικότητα, οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δείχνουν να είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, αφού επιβεβαιώνουν ότι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου αλλά και μετά τόσο τα βόρεια, όσο και τα νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης.
Η αιτία πίσω από αυτό είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στον Βόρειο Πόλο, το οποίο κυριολεκτικά θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά τον πολικό στρόβιλο, ανοίγοντας το δρόμο ώστε ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως να κινηθούν στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι την Ιταλία και τις βαλκανικές χώρες. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση και είναι η αιτία που επικρατεί ένα απόλυτα χειμερινό σκηνικό στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό το φαινόμενο, ανιχνεύοντας παράλληλα την τάση του καιρού για τις επόμενες εβδομάδες.
Η Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση σύμφωνα με την μετεωρολογία, χρησιμοποιείται ως όρος όταν στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας επέρχεται μια απότομη άνοδος της θερμοκρασίας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με τη θερμοκρασία να πλησιάζει τους 45 βαθμούς κελσίου πάνω από την περιοχή της Αρκτικής. Αυτή η απότομη θέρμανση μόλις συμβεί, συμβάλλει σημαντικά στην αποδυνάμωση της πολικής δίνης, με αποτέλεσμα να προκληθεί η σταδιακή διάσπασή της, προκαλώντας τεράστιες ροές ψυχρών αέριων μαζών που μπορούν να καταλήξουν μέχρι τη λεκάνη της Μεσογείου. Τα δεδομένα λοιπόν δείχνουν ότι ήδη από τις 11 Ιανουαρίου, παρατηρείται μια θερμοκρασιακή ανωμαλία στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας, γεγονός που ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά το καιρικό μοτίβο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αν και τη δεδομένη στιγμή είναι ακόμα νωρίς να γνωρίζουμε απόλυτα κατά πόσο θα επέλθει μία σημαντικού βαθμού αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται να έχουμε σταδιακά την κίνηση μίας ιδιαίτερα ψυχρής μάζας αέρα με πολικά χαρακτηριστικά από τη Σιβηρία και παράλληλα μία βορειανατολική ροή των αεροχειμμάρων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε αξιόλογες και πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αν συνδυαστεί και με τον σχηματισμό κάποιου οργανωμένου βαρομετρικού συστήματος, φτάνοντας μέχρι τη λεκάνη της Μεσογείου έως τα τέλη του Ιανουαρίου.
Μέσα στις επόμενες αναλύσεις λοιπόν θα το δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί το σενάριο ενός χειμώνα που θα θυμίζει τις παλιές καλές χρονιές, όπου τα χιόνια δήλωναν αισθητά την παρουσία τους σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!