ΥΛΙΚΑ (για 12 μίνι κέικ)
-125 γρ. ζάχαρη
-125 γρ. µαργαρίνη (θερµοκρασία δωµατίου)
-ξύσµα από 2 λεµόνια ακέρωτα
-125 γρ. φαρίνα
-μιάμιση κ.γ. κοφτό σόδα
-μισή κ.γ. αλάτι
-2 βανίλιες
-5 κ.σ. ηλιέλαιο
-μιάμιση κ.γ. ξίδι
-2 κ.σ. χυµό λεµονιού
-350 ml νερό
Για το γλάσο:
-2 κ.σ. χυµό λεµονιού
-185 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Για τη ζάχαρη λεμονιού:
-100 γρ. ζάχαρη
-1 λεµόνι ακέρωτο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζάχαρη λεμονιού: Με το ειδικό εργαλείο ξεφλουδίσματος παίρνουμε το ξύσµα του λεμονιού (θα βγει σε λεπτές λωρίδες) και χτυπάμε το περισσότερο απ’ αυτό στο µπλέντερ µε τη µισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε το µείγµα µε την υπόλοιπη ζάχαρη και το απλώνουμε σε ταψάκι για 1 ώρα να στεγνώσει.
Μίνι κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Με µίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη µε τη μαργαρίνη και το ξύσµα λεµονιού µέχρι να πάρουμε ένα πολύ αφράτο µείγµα. Σταµατάμε τη λειτουργία του µίξερ, σταδιακά ρίχνουμε τη φαρίνα περνώντας την από λεπτό σουρωτήρι, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες. Ενσωματώνουμε με έναν αυγοδάρτη το λάδι, το ξίδι, τον χυµό του λεµονιού και το νερό, ανακατεύοντας καλά. Τοποθετούμε δώδεκα αντικολλητικές χάρτινες θήκες για µάφιν στο ειδικό ταψάκι µε 12 υποδοχές και µοιράζουμε µέσα το µείγµα. Ψήνουμε για 20΄ περίπου µέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου.
Γλάσο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τον χυµό του λεµονιού µε τη ζάχαρη άχνη µέχρι να γίνουν ένα λείο µείγµα. Περιχύνουμε την επιφάνεια των κέικ µε το
γλάσο, πασπαλίζουμε από πάνω με τη ζάχαρη λεμονιού και το υπόλοιπο ξύσµα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο προτού σερβίρουμε.