Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά» ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Όπως είπε, στο υπουργείο Εργασίας, στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – καλά αμειβόμενων – «έχουμε υιοθετήσει σειρά μέτρων τα οποία συνετέλεσαν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της ανεργίας από 17,2%, που ήταν το καλοκαίρι του 2019, στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022». Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, «που περιελάμβανε σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες επιδίωκαν να εναρμονίσουν τις ρυθμίσεις της εργασιακής νομοθεσίας της Ελλάδας με αυτά που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο, με τίτλο «Δουλειές Ξανά», στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονιστεί ο ΟΑΕΔ, να ενισχυθεί η απασχόληση και να αντιμετωπιστούν χρόνιες αδυναμίες του συστήματος της συνεχιζόμενης κατάρτισης.
Όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι εισάγονται νέα ψηφιακά εργαλεία «στη διάθεση του ίδιου του Οργανισμού, των υπαλλήλων του, αλλά και των ανέργων και των εργαζομένων, όπως είναι το ψηφιακό μητρώο και το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης» και συμπλήρωσε επίσης ότι προβλέπονται νέες μέθοδοι για αναβαθμισμένη στεγαστική πολιτική με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα συσταθεί Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων και προβλέπεται μεταφορά του ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στόχος είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι, ιδίως οι μακροχρόνια, με νέα ψηφιακά εργαλεία, να βρουν δουλειά και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία, καθώς και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο ανέργων για δύο χρόνια, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας («π.χ. ως κατάλληλη ορίζεται η θέση εργασίας που αντιστοιχεί στο προφίλ του ανέργου, στις δεξιότητές του και είναι κοντά στον τόπο κατοικίας του αναζητούντος εργασία»).
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι, με ρύθμιση του νομοσχεδίου, προβλέπεται καταβολή 300 ευρώ σε όσους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από πέντε χρόνια) καταρτίζουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης και συμπλήρωσε ότι βασική παρέμβαση του νομοσχεδίου είναι και η καθιέρωση του επιδόματος εργασίας, δηλαδή όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος, μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατάρτισης. «Με το νομοσχέδιο, αυστηροποιούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η κατάρτιση. Γι’ αυτόν τον λόγο, βασιζόμενοι στους άξονες ποιότητα, αξιολόγηση και πιστοποίηση, θεσπίζουμε υποχρεώσεις τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους παρόχους κατάρτισης και συνδέουμε τις απολαβές τους από το κράτος (και των παρόχων και των καταρτιζομένων) με τα αποτελέσματα της κατάρτισης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι κοινωνική πολιτική δεν είναι διακηρύξεις, «κοινωνική πολιτική είναι μέτρα τα οποία βοηθούν στην πράξη – όχι στα λόγια – τους ανέργους να βρουν δουλειά και τους εργαζόμενους να βρίσκουν καλύτερες δουλειές σε σχέση με αυτές που έχουν. Αυτή είναι η επιδίωξή μας και με αυτό το νομοσχέδιο θεωρούμε ότι συμβάλλουμε στο να υπάρχει πιο σύγχρονο πλαίσιο για την απασχόληση στην Ελλάδα κυρίως προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!