Ο εκρηκτικός πληθωρισμός δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα τα ενοίκια, καθώς τα περισσότερα συμβόλαια έχουν ενσωματωμένη ρήτρα αναπροσαρμογής, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Μπορεί αυτή η ρήτρα να έχει παραμείνει ανενεργή επί χρόνια, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είχε αρνητικό πληθωρισμό για όλη την μνημονιακή περίοδο λόγω της ύφεσης, ωστόσο τώρα έχει έρθει η ώρα να “ξυπνήσει” ο εφιάλτης του πληθωρισμού και για τα ενοίκια.
Μπορούν οι ιδιοκτήτες να απαιτήσουν αναπροσαρμογή ενοικίου;
Το ερώτημα που θα απασχολήσει την αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες θα ασκήσουν το δικαίωμά τους απαιτώντας την αναπροσαρμογή του ενοικίου.
Ειδικά στις επαγγελματικές μισθώσεις –τα καταστήματα- η αύξηση του ενοικίου θα συνιστά ισχυρό “χτύπημα”, καθώς θα συνδυαστεί και με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές της ενέργειας που ήδη πλήττουν το λειτουργικό κόστος. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα νοικοκυριά.
Το κόστος της κατοικίας έχει ούτως ή άλλως “φουσκώσει” από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ηλεκτροδότηση και στη θέρμανση, οπότε αν “προστεθεί” στην εξίσωση και ο παράγων “ενοίκια”, το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει κρατική ενίσχυση για τους ενοικιαστές είναι πλέον ορατό, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει σχετική αναφορά. Αυτή η ενίσχυση δεν θα είναι απαραίτητα με τη μορφή της άμεσης επιδότησης των ενοικιαστών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα ενοίκια, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο να υπάρξει “κρατική παρέμβαση” και να μην επιτραπούν οι αναπροσαρμογές των ενοικιών. Ουσιαστικά δηλαδή, να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να μην ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει το συμβόλαιο να εφαρμόσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη “ρήτρα πληθωρισμού” και να κρατήσουν τα ενοίκια στα πρό κρίσης επίπεδα.
Το επιχείρημα αυτής της παρέμβασης είναι ότι οι ιδιοκτήτες –οι οποίοι άλλωστε ενισχύθηκαν με 350 εκατ. ευρώ μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ- θα πρέπει να βάλουν… πλάτη σε αυτή τη συγκυρία και να μην αυξήσουν τα ενοίκια κάτι που θα φέρει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τους ενοικιαστές που ούτως ή άλλως πλήττονται από το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ρύθμιση για επιβολή πλαφόν 3% στις αυξήσεις των επαγγελματικών μισθώσεων για ολόκληρο το 2022, προκειμένου να προστατευτούν οι επαγγελματίες από πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις ενοικίων που θα επιβάλλονταν αν εφαρμοζόταν κανονικά η ρήτρα πληθωρισμού στα μισθωτήρια συμβόλαια.
“Αν και ως πολιτικός είμαι φιλελεύθερος και πιστεύω στη ρύθμιση της αγοράς, υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που μας αναγκάζουν σε έκτακτα μέτρα. Θα θεσπίσουμε ειδική διάταξη που θα ορίζει ανώτατο όριο πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων, για όλο το 2022, από 1-1-2022 στο 3%”, επεσήμανε.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!