Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μετεώρων της Τετάρτης δόθηκε προτεραιότητα στο αίτημα του Καρακαντά Θεόδωρου για την αδόμητη ζώνη Κοινότητας Καλαμπάκας και τέθηκε πρώτο προς συζήτηση, λόγω και της παρουσίας συνδημοτών μας που κατέχουν ιδιοκτησίες στην εν λόγω περιοχή.
Αναφερθείς στην αίτησή του ο κ. Καρακαντάς ζήτησε να αποδεσμευτούν οι περιουσίες των Καλαμπακιωτών, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αλέκος αναφέρθηκε στο καθεστώς που επικρατεί με την ιερή, την αδόμητη και την αρχαιολογική ζώνη. Είπε ότι είναι άδικο για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων στην αδόμητη ζώνη να πληρώνουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και να μην μπορούν να τις αξιοποιήσεουν. Στις 26-6-2018 αποφασίστηκε από το Δ.Σ. Μετεώρων κατά πλειοψηφία να προσκομίσουν όλοι οι ιδιοκτήτες τους τίτλους κυριότητας και να ανατεθεί από τον Δήμο σε δικηγορικό γραφείο το θέμα της αποζημίωσης, απαλλοτρίωσης ή ανταλλαγής των εκτάσεων. Κανείς ιδιοκτήτης όμως δεν πήγε στο Δήμο, λόγω της χαμηλής αντικειμενικής αξίας (περίπου 600 ευρώ το στρέμμα). Η Τοπική Κοινότητα είχε προτείνει ταύτιση της Αδόμητης ζώνης με τα όρια του ιερού χώρου.
Αυτή η τελευταία πρόταση της τοπικής κοινότητας ήταν και η πρόταση του Δημάρχου με την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται η λειτουργία των μονών.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμπάκας, Αθανάσιος Σινάνης, είπε ότι ο ιερός χώρος δεν μπορεί να αλλάξει, γι’ αυτό και η λύση της ταύτισης των ορίων είναι η καλύτερη λύση.
Ο Λευτέρης Αβραμόπουλος είπε ότι έπεσε λάσπη στην παράταξη του Χρήστου Σινάνη για το θέμα με το προεκλογικό δημοσίευσμα της Εφημερίδας των Συντακτών και με τις θέσεις της δημοτικής Αρχής. Μετά από τρία χρόνια το θέμα επανέρχεται για να διχάσει την κοινωνία της Καλαμπάκας.
“Ενώνουμε την κοινωνία, δεν διχάζουμε”, παρενέβη ο κ. Αλέκος.
“Είμαστε υπέρ των διαδικασιών να πάρουν οι ιδοκτήτες νόμιμα ό,τι δικαιούνται”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και ρώτησε γιατί δεν έκανε τίποτε μέχρι σήμερα ο κ. Καρακαντάς.
“Λόγω κορωνοϊου δεν ήρθε το θέμα νωρίτερα”, είπε ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Φωλίνας.
Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ είπε ότι δεν έχει άποψη για το θέμα, και ότι δέχεται την απόφαση της τοπικής κοινότητας.
Ο Γιώργος Χαντζιάρας είπε ότι όπως λέχθηκε δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και ζήτησε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες με πολεοδομικούς όρους.
Ο Γιώργος Αρσενίου είπε ότι το θέμα ταλανίζει Καλαμπάκα και Καστράκι από το 1995 και ότι πρέπει να λυθεί.
Ο κ. Αβραμόπουλος στη δευτερολογία του είπε ότι η παράταξή του είναι υπέρ του ορισμού δικηγόρου για να γίνουν όλα τα νόμιμα και να πάρουν οι ιδιοκτήτες ό,τι δικαιούνται.
Ο κ. Λύπας πήρε τον λόγο ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης το 2018 που ζήτησε την αφομίωση της αδόμητης ζώνης στα όρια του ιερού χώρου, για να απελευθερωθούν οι εκτάσεις. “Για τα δημοσιεύματα εφημερίδων δεν φέρει ευθύνη καμία δημοτική Αρχή”, είπε. “Η πρόταση να γίνουν τα νόμιμα αφορούσε την αποζημίωση των ιδιοκτητών, δηλαδή να χάσουν τις περιουσίες τους”, είπε ο κ. Λύπας.
Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι στο πλαίσιο μιας σωστής διαδικασίας θα είναι ο πρώτος που θα τη στηρίξει. “Να οριστεί δικηγόρος και να στηρίξει τις αιτήσεις των δημοτών-ιδιοκτητών στο Υπουργείο Πολιτισμού. Όλα τα άλλα είναι φανφάρες. Οι νόμιες διαδικασίες είναι αυτές. Δεν μπορούν να πάρουμε απόφαση για ένα θέμα που δεν είμαστε αρμόδιοι”, είπε.
Κατόπιν παρέμβασης του Προέδρου ανακάλεσε την έκφρασή του (φανφάρες), αλλά τόνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε.
“Έχουν ληφθεί πάρα πολλές αποφάσεις που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα”, είπε ο Χρήστος Παπαγεωργίου. “Μόνο ο Δήμος Κνωσού κάλεσε τους πολίτες να φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας και με παράσταση στο Υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε να αλαχτεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της έκτασης. Αυτό πρέπει να κάνουμε και να ζητήσουμε αναθεώρηση”, κατέληξε.
“Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις περιουσίες των δημοτών”, σημείωσε ο Δήμαρχος, “από τον κ. Αβραμόπουλο ακούσαμε τρεις προτάσεις”.
“Μία πρόταση έχουμε. Εσείς είσατε μοιρασμένοι και σας έχουν φύγει δημοτικοί σύμβουλοι”, απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος. “Εμείς 14 ήμασταν στην αρχή, 14 είμαστε και τώρα”.
Ο Αντώνης Τούλας είπε ότι έχουν γίνει προσπάθειες από όλες τις δημοτικές Αρχές. “Το θέμα είναι τι ντοκουμέντα θα έχουμε όταν θα πάμε στο ΚΑΣ”, είπε και πρότεινε να οριστεί επιτροπή με συμβούλους, δικηγόρο, μηχανικό του δήμου και τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας.
Ο Αθ. Σινάνης πήρε ξανά τον λόγο, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι η ταύτιση των ορίων του ιερού χώρου με την αδόμητη ζώνη με τον τρόπο που προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Τούλας.
“Η διαδικασία θα οριστεί στη συνέχεια, πρέπει να ψηφίσουμε πρώτα ναι ή όχι στην πρόταση του Δημάρχου”, είπε ο κ. Λύπας.
“Δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις. Αν πραγματικά θέλουμε να δώσουμε λύση, πρέπει να δούμε πρώτα πόσα είναι τα στρέμματα που δεσμεύονται. Στη συνέχεια ας κάνει η δημοτική τον αγώνα που χρειάζεται”, είπε ο Κώστας Ράντος.
“Να αναζητηθούν οι κτηματολογικοί χάρτες από τον Δήμο, δεν χρειάζεται να φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας”, είπε ο κ. Παπαμιχαήλ.
“Θέλουμε να αξιοποιήσουν οι δημότες τις ιδιοκτησίες τους, δεν είμαστε αρμόδιοι για κάτι άλλο”, είπε η Μαρία Φροσυνάκη.
Η πρόταση του Δημάρχου, η ταύτιση του ιερού χώρου με την αδόμητη ζώνη, έλαβε τις περισσότερες ψήφους και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, που ήταν να οριστεί επιτροπή και να κατατεθούν αιτήσεις με όλα τα νόμιμα έγγραφα από τους ιδιοκτήτες και να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία, έλαβε τις ψήφους της παράταξής του μόνο.
Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς, παιδί, άσχετο κ.λπ., που λέχθηκαν κατά την αντιπαράθεσή τους, λέγοντας ότι εκείνος δεν χαρακτηρίζει τον δήμαρχο ούτε γέρο ούτε κάτι άλλο.
“Εγώ είμαι 34 ετών και δεν μπορώ να πω ψέματα στον λαό, εσείς ολοκληρώνεται τη θητεία σας και τελειώνετε”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
“Αυτό θα το αποφασίσει ο λαός”, απάντησε ο κ. Αλέκος.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!