Το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων ενέκρινε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίασή του τις Τεχνικές Προδιαγραφές για τη Διάνοιξη “VIA FERRATA” στους βράχους Αγίου Δημητρίου και Γάβρου της Δημοτικής ενότητας Χασίων.
Μια Via Ferrata είναι ένα μονοπάτι που περνά από απόκρημνα σημεία και για το λόγο αυτό «ασφαλίζεται» με ένα συρματόσχοινο που τρέχει κατά μήκος των εκτεθειμένων κομματιών της. Στο συρματόσχοινο οι χρήστες ασφαλίζονται με ένα ειδικό σύστημα ασφάλισης το οποίο συνδέεται με τη ζώνη αναρρίχησης που φοράνε. Ένα ενδεικτικό κιτ απεικονίζεται παρακάτω.
Οι χρήστες μιας Via Ferrata χρησιμοποιούν το συρματόσχοινο τόσο για ασφάλιση όσο και για προώθηση. Σε κάποια πολύ απότομα σημεία τοποθετούνται μεταλλικά σκαλοπάτια τα οποία βοηθούν τους χρήστες για να πατάνε και να προωθούνται. Σύνηθες είναι να δημιουργούνται γέφυρες που να συνδέουν δυο απέναντι σημεία ή και εναέριες σκάλες που να οδηγούν στο επόμενο σημείο.
Σκοπός της δημιουργίας της Via Ferrata στο Γάβρο είναι να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής της Καλαμπάκας.
Την Καλαμπάκα επισκέπτονται ‘Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες σχεδόν όλο το χρόνο. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άτομα που ασχολούνται με ήπιες ή μέτριες δραστηριότητες στην ύπαιθρο, κυρίως πεζοπορία. Μια μικρότερη μερίδα των τουριστών είναι αναρριχητές με την πλειονότητα αυτών να είναι αναρριχητές μέσου επιπέδου. Πολλοί εξ αυτών επισκέπτονται τα Μετέωρα με τις οικογένειες τους μιας και τα Μετέωρα είναι αναρριχητικό πεδίο “family friendly”.
Μεγάλη μερίδα των επισκεπτών είναι Γερμανοί και Ολλανδοί. Οι ηλικίες της πλειονότητας των (γενικών) τουριστών είναι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Οι πολίτες της βόρειο-κεντρικής Ευρώπης είναι συνηθισμένοι στο να ενασχολούνται με υπαίθριες δραστηριότητες στους δε Γερμανούς η έννοια Κlettersteig (Via Ferrata στα γερμανικά) είναι ευρέως διαδεδομένη.
Αυτό που λείπει από την περιοχή είναι μια δραστηριότητα που να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της πραγματικής αναρρίχησης (και επίσκεψης στην κορυφή κάποιου πύργου) και της πεζοπορίας που δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να δει κάποιος τα εμβληματικά βράχια μόνο από κάτω.
Η Via Ferrata είναι αυτή η δραστηριότητα που συνδυάζει την έξαψη της αναρρίχησης και την «ασφάλεια» και ευκολία της πεζοπορίας. Η Via Ferrata είναι αναρριχητική δραστηριότητα. Μόνο που λόγω του ειδικού καθεστώτος των βράχων των Μετεώρων κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εκεί.
Ο Γάβρος είναι ένα χωριό κτισμένο στη βάση ενός συμπλέγματος βράχων ιδίου πετρώματος και σχήματος με τα Μετέωρα μόνο όμως που είναι μικρογραφία αυτών. Τα βράχια του δεν έχουν τις κλίσεις και το ανάπτυγμα των Μετεώρων και για αυτό δεν αναπτύχθηκε η αναρρίχηση σε αυτό το μέρος. «Ανοίχθηκαν» μόνο κάποιες διαδρομές τις δεκαετίες του ’70 και ’80 από τους Γερμανούς πρωτοπόρους αναρριχητές γιατί «έπρεπε» να πατήσουν όλες τις κορφές της περιοχής. Έκτοτε ελάχιστες αναφορές υπάρχουν από επαναλήψεις των διαδρομών στο Γάβρο (και τον Άγιο Δημήτριο). Αυτό το επιτείνει και το γεγονός ότι τα υλικά των διαδρομών δεν έχουν ανανεωθεί από τότε (40 χρόνια).
Αφού λοιπόν ο Γάβρος και ο Άγιος Δημήτριος ΔΕΝ λειτουργούν ως αναρριχητικός προορισμός και δεν υπάρχει επισκεψιμότητα σε αυτά τα χωριά γι΄ αυτό το λόγο μια Via Ferrata δε θα έρθει σε «σύγκρουση» με την καθιερωμένη αναρρίχηση.
Επιπροσθέτως, η ύπαρξη μιας Via Ferrata θα προσελκύσει ειδικούς τουρίστες οι οποίοι θα έρθουν είτε αυτόνομα ή κυρίως μέσα από τα τουριστικά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού αφού ήδη (κατά τη φάση της μελέτης) υπάρχει το ενδιαφέρον προώθησης αυτού του τουριστικού προϊόντος.
Σκοπός είναι να τονωθεί η τοπική και η ευρύτερη κοινωνία μέσα από την προβολή μίας καινοτόμου, για την Ελλάδα, ήπιας, οικολογικής και συναρπαστικής δραστηριότητας όπως η Via Ferrata. Η Via Ferrata στο Γάβρο αναμένεται να είναι η πρώτη πιστοποιημένη Via Ferrata στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!