Ο Αθανάσιος Δ. Σινάνης είναι ένας από αυτούς που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τα κοινά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Οι ψηφοφόροι της πόλης της Καλαμπάκας και των οικισμών Βυτουμά και Αγίας Παρασκευής τον εξέλεξαν πρώτο σε σταυρούς και ως εκ τούτου Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας.
Ως φρέσκος στα κοινά είναι από αυτούς που τον ενδιαφέρει η εικόνα της πόλης και η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών, αφού αναγκαστικά λόγω των οικονομικών προβλημάτων είναι δύσκολο τουλάχιστον αυτή την περίοδο να γίνει κάποιο μεγάλο έργο.
Παρόλο που ο ρόλος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας είναι τις περισσότερες φορές γνωμοδοτικός προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Σινάνης έχει όρεξη να προσφέρει και το πράττει αθόρυβα σε καθημερινή βάση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη καταθέτει μέσω της εφημερίδας “Τα Μετέωρα” τις απόψεις του για τα κύρια προβλήματα της πόλη μας και τονίζει ότι σκοπός του είναι να προσφέρει ένα μικρό λιθαράκι στην πόλη, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Σινάνη, πριν έναν χρόνο περίπου αποφασίσατε να ασχοληθείτε πρώτη φορά με τα κοινά και εκλεχτήκατε Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας πώς αισθανθήκατε με την εκλογή σας;
Πραγματικά ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη για εμένα αυτή η διαδικασία των εκλογών. Γνώρισα νέους ανθρώπους, έκανα καινούργιους φίλους, αλλά βρήκα και πολλούς παλιούς γνωστούς. Η χαρά λοιπόν που ένιωσα δεν περιγράφεται με λόγια. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα είχε συμβεί εάν δεν μου είχε κάνει την πρόταση ο Δήμαρχος, ο Χρήστος ο Σινάνης, για να συμμετέχω ως υποψήφιος στις εκλογές του Μάη του 2014 και να πορευτώ μαζί του.
Δέκα μήνες σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, τι έχετε διαπιστώσει για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας στην ανάπτυξη της Καλαμπάκας;
Πράγματι πέρασαν ήδη δέκα ολόκληροι μήνες από τότε που ως Πρόεδρος του πενταμελούς Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κλήθηκα μαζί με τους συναδέλφους μου να διαδραματίσουμε ένα νέο ρόλο με την ενεργό συμμετοχή μας, αποφασίζοντας και προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα της πόλης μας. Η δημοτική κοινότητα έχει αρμοδιότητα για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στους δημότες. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, ενώ στις περισσότερες ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός. Η δημοτική κοινότητα εκφέρει άποψη για όλα σχεδόν τα ζητήματα του Δήμου που αφορούν στην πόλη της Καλαμπάκας και στους οικισμούς Αγ. Παρασκευής και Βυτουμά, εισηγείται τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκείνο ανάλογα εγκρίνει (συνήθως) ή απορρίπτει (σπάνια). Θεωρώ λοιπόν πως η άποψή μας είναι σεβαστή από το Δημοτικό Συμβούλιο και μέχρι τώρα τουλάχιστον οι εισηγήσεις μας αντιμετωπίζονται θετικά. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι αυτός ο νέος θεσμός μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο με την παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων και με τη διάθεση μέσων, για να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά.
Για να περάσουμε στα προβλήματα της πόλης μας, πιστεύετε ότι η λύση της ολιγόλεπτης στάσης στην οδό Τρικάλων ωφελεί την Καλαμπάκα και πρέπει να παραμείνει ή ότι σύντομα πρέπει να αναζητηθεί η μόνιμη λύση;
Μπορέσαμε και εφαρμόσαμε το μέτρο της ολιγόλεπτης στάσης στην οδό Τρικάλων, αφού πρώτα φροντίσαμε να δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους στάθμευσης σε «καίρια σημεία» σε πολύ μικρή απόσταση από την «καρδιά» της πόλης, ούτως ώστε να ξεμπλοκάρουμε όλη την οδό Τρικάλων και να μην παρατηρείται κανενός είδους μποτιλιάρισμα. Κατά γενική ομολογία η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από το πρόσφατο παρελθόν. Με την επαναπρόσληψη δε των δύο δημοτικών αστυνόμων, θεωρώ πως θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Η απόφαση όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι προσωρινή και πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου, και αν χρειαστεί να τη μονιμοποιήσουμε ή να προτείνουμε κάτι άλλο.
Πιστεύετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάποιος νέος πεζόδρομος στην πόλη;
Είμαι υπέρ των σωστά ρυμοτομημένων πόλεων με ανθρώπινο πρόσωπο. Υπέρ των πεζόδρομων και των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Είναι έτσι όμως σχεδιασμένη η πόλη μας που δεν είναι εύκολο να το κάνεις σε κεντρικούς δρόμους. Εάν το κάνεις θα είναι σαν να απομονώνεις το κεντρικό της τμήμα, σαν να της κόβεις την κεντρική αρτηρία. Θα ήθελα, για παράδειγμα, σε όλη την παλιά πόλη της Καλαμπάκας η κυκλοφορία να διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε μια τουριστική πόλη και πρέπει να δίνουμε την δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη να κυκλοφορεί και πεζός, για να απολαύσει τη μοναδικότητα του τοπίου και να νιώσει πραγματικό δέος, περπατώντας στα ριζά των επιβλητικών βράχων των Μετεώρων. Θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση θα αναβάθμιζε όλη την «παλιά» Καλαμπάκα και ιδιαίτερα το Σοπωτό.
Είστε γέννημα θρέμμα Καλαμπακιώτης και γνωρίζετε καλά την πόλη μας. Ποια θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της;
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Καλαμπάκας είναι αυτό της διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων. Ένα πρόβλημα για την επίλυση του οποίου δεν απαιτούνται χρήματα αλλά θέληση και διάθεση για συνεννόηση, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει αρκετά χρόνια την πόλη μας και, παρότι έγιναν προσπάθειες από όλες σχεδόν τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, δεν λύθηκε. Είμαστε μια τουριστική πόλη και η εικόνα μας πρέπει να είναι άριστη. Πιστεύω ότι με την εφαρμογή του κανονισμού θα υπάρχει τάξη και παράλληλα σεβασμός στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες.
Πολύ σοβαρό είναι και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, το οποίο έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει εκλείψει. Η αλήθεια είναι πως για την σωστή διαχείρισή τους χρειάζονται αρκετά χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, με τα μέσα που διαθέτουμε και σε συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους, κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου.
Το κυκλοφοριακό είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκα ήδη.
Επίσης, θεωρώ μεγάλης σημασίας την ασφαλτόστρωση των δρόμων και την κατασκευή πεζοδρομίων, ιδιαίτερα στο νέο σχέδιο πόλης (όπου οι εκεί κάτοικοι «ταλαιπωρούνται» για αρκετά χρόνια), αφού πρώτα φροντίσουμε να κατασκευαστούν και αγωγοί όμβριων υδάτων.
Έχετε σε πρώτη προτεραιότητα κάποια έργα που πρέπει να γίνουν στους οικισμούς Βυτουμά και Αγίας Παρασκευής;
Είναι δύο οικισμοί που ανήκουν παραδοσιακά στην Καλαμπάκα και ίσως ήταν λίγο παραμελημένοι από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές. Προσωπικά έχω επισκεφτεί αρκετές φορές στη μέχρι τώρα θητεία μου και τους δύο αυτούς οικισμούς, προσπαθώντας αφενός να αφουγκραστώ τα προβλήματα των κατοίκων και αφετέρου να δώσω λύσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ύδρευση (ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες), με την οδοποιΐα, με την λήψη του τηλεοπτικού σήματος και με την καθημερινότητα είναι αυτά που απασχολούν τους εκεί κατοίκους και στα οποία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει στον Βυτουμά η κατασκευή δεύτερου υδραγωγείου και σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία του.
Στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας είστε όλοι νέοι άνθρωποι που εκλεχθήκατε για πρώτη φορά. Είστε ευχαριστημένος γενικά από τη λειτουργία τού συμβουλίου;
Δεν θα ήμουν ειλικρινής εάν απαντούσα όχι. Ναι λοιπόν είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τους συναδέλφους μου και από τη λειτουργία του συμβουλίου. Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων, με καλή χημεία, πολύ ευέλικτη και με μεγάλη όρεξη για προσφορά.
Υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της παράταξή σας και πώς βλέπετε τη στάση της Αντιπολίτευσης;
Ασφαλώς, ναι. Η συνεργασία με όλους είναι πάρα πολύ καλή. Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, πρέπει να επισημαίνει τυχόν λάθη που γίνονται και να διαφωνεί όταν χρειάζεται (αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της), για να γινόμαστε καλύτεροι.
Πώς χαρακτηρίζετε τη συνεργασία με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους;
Με τους περισσότερους αντιδημάρχους γνωριζόμουν από πριν, ενώ κάποιους τους γνώρισα κατά την προεκλογική περίοδο. Τόσο λοιπόν με τον Δήμαρχο, όσο και με όλους τους αντιδημάρχους έχω μία πάρα πολύ καλή σχέση και άψογη συνεργασία στην κοινή προσπάθεια όλων μας για επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας.
Βάσει των μέχρι τώρα διαπιστώσεων που έχετε κάνει, τι είναι αυτό που θέλει ο Καλαμπακιώτης να του προσφέρει η δημοτική Αρχή; Έργα πνοής και ανάπτυξης, που με δεδομένη την ύφεση είναι κάπως δύσκολο να γίνουν, ή λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας;
Όχι μόνο ο Καλαμπακιώτης αλλά και ο κάθε Έλληνας αντιλαμβάνεται και κατανοεί την κατάσταση την οποία βιώνουμε λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Ο καθένας λοιπόν δίνει προτεραιότητα και επιζητά λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας. Είναι όμως γεγονός ότι όλοι οι πολίτες θα ήθελαν να δουν έργα, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην γενικότερη αναβάθμιση της πόλης. Πιστεύω πως ένα τέτοιο έργο είναι η κατασκευή πάρκου συνολικής έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων σε ένα χώρο απόλυτα ασφαλή, δίπλα στο ΚΕΓΕ Καλαμπάκας, όπου θα μπορούν τόσο οι δημότες μας όσο και οι επισκέπτες να περπατήσουν, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν να απολαύσουν τον καφέ τους ή οτιδήποτε άλλο.
Είναι εμφανές ότι σας διακρίνει η όρεξη να προσφέρετε στον τόπο μας από τη θέση του Προέδρου. Είστε σε θέση να προωθήσετε κάποια συγκεκριμένα θέματα που θέλετε να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα;
Ασφαλώς και έχω όρεξη. Εάν δεν είχα και εάν δεν πίστευα στις δυνάμεις μου, δεν θα ασχολούμουνα με τα κοινά. Ο χαρακτήρας μου δε είναι έτσι, που από τη μια θέλω να εξυπηρετώ και να βοηθώ οποιονδήποτε μου ζητήσει κάτι, αλλά από την άλλη στεναχωριέμαι, όταν δεν τα καταφέρνω. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι πάντοτε εφικτό αυτό. Μου αρέσει η ταχύτητα και στις αποφάσεις και στα έργα. Λόγω της οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνει η χώρα μας, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά από αυτά τα οποία έχουμε οραματιστεί γι’ αυτή τη πόλη αναγκαστικά έχουν πάει πίσω. Συνεπώς, θεωρώ ότι πρέπει να προωθήσουμε έξυπνες και χωρίς κόστος λύσεις, όπως είναι οι διάφορες εθελοντικές δράσεις που μπορούμε να οργανώσουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναδείξουμε τα μονοπάτια της πόλης, τον λόφο του Προφήτη Ηλία και να διαμορφώσουμε διαδρομές περιπάτου προς την «Ανάληψη» αλλά και προς τις «Αμυγδαλιές». Επίσης, να επισκευάσουμε και να συντηρήσουμε τις παιδικές χαρές, βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα τους και την ασφάλειά τους.
Αφού λοιπόν έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι παλιές καλές εποχές, κατά τις οποίες το χρήμα έρεε άφθονο στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, και με λίγα σχετικά χρήματα να φτιάξουμε ό,τι μπορούμε. Να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το «Ξενία» και τον περιβάλλοντα χώρο. Να αναπλάσουμε την πλατεία Δημ. Λιάπη και να «ομορφύνουμε» την πλατεία Πλατάνου. Πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης, διορθώνοντας τη σήμανσή της. Τόσο τις πινακίδες κυκλοφορίας όσο και την οδοσήμανση και αρίθμηση οικιών και καταστημάτων. Να αντικαταστήσουμε τις παλιές και φθαρμένες, αλλά και να τοποθετήσουμε καινούργιες, εκεί όπου δεν υπάρχουν καθόλου. Γενικά, πιστεύω ότι πρέπει να προωθήσουμε σχέδια, τα οποία είναι υλοποιήσιμα και συμβατά με τις δυνατότητες που έχουμε αυτή την στιγμή.
Εν κατακλείδι, με το πέρας της θητείας μου, όταν θα γίνει και ο απολογισμός, θα φανεί εάν έχω καταφέρει να προσθέσω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην πόλη όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω.