Η ενεργειακή κρίση είναι η νέα πραγματικότητα. Η Γερμανία αναζητά πόρους. Η Ελλάδα προτείνει: ελληνικές ΑΠΕ μέσω Βαλκανίων και Αυστρίας στη Γερμανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Kώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
Ενεργειακός πληθωρισμός εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία, αναβολές ευρωπαϊκών αποφάσεων για έναν κοινό μηχανισμό που θα ρίχνει τις τιμές ενέργειας και θα δημιουργεί μια κοινή αγορά φυσικού αερίου, φόβος των πολιτών για υπέρογκους λογαριασμούς, κλειστοί αγωγοί ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Νord Stream 2, κρατικοποιήσεις γερμανικών ενεργειακών εταιρειών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ μιας ακόμη στρογγυλής τράπεζας χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο με θέμα την ενεργειακή συνεργασία υπό τον Ρόμπερτ Χάμπεκ (24 Οκτωβρίου) και της Συνόδου των υπ. Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο (25 Oκτωβρίου), η Deutsche Welle συνάντησε τον Έλληνα υπ. Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη γερμανική πρωτεύουσα. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει για το πώς θα διασφαλίσουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές. Δεν μπορεί η Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα να αφήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις να ‘δυστυχούν’ κάτω από τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας», ανέφερε μιλώντας στην DW.
Την ώρα πάντως που το ενεργειακό και οικονομικό περιβάλλον στη Γερμανία φαντάζει δύσκολα διαχειρίσιμο, κι ενώ ο Γερμανός υπ. Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ περιγράφει τα τωρινά δεδομένα σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ύφεση ως «τοξικό μείγμα», το νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης, που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στέλνει θετικά μηνύματα που εμπνέουν αισιοδοξία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Μόνο το 2022 θα εγκαταστήσουμε στην Ελλάδα 2000 μεγαβάτ ΑΠΕ» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας μάλιστα ότι ορισμένες μέρες του χρόνου η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο της απόλυτης κάλυψης των αναγκών της από «πράσινη ενέργεια». Για την ελληνική κυβέρνηση η ανάπτυξη όλου του φάσματος των ΑΠΕ (παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διασύνδεση με άλλες χώρες) αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα από εισαγωγέα σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται στον βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατά συνέπεια και των Δυτικών Βαλκανίων. Διπλασιάζουμε επίσης τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες πχ με τη Βουλγαρία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο με τον νέο αγωγό και αυξάνουμε τις υποδομές για υποδοχή πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG», ανέφερε στην DW. Mάλιστα κάνει λόγο για τριπλασιασμό ήδη των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία αλλά και για σχέδια εν εξελίξει με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Ιταλία.
Την ώρα πάντως που η Γερμανία αναζητά επειγόντως νέους και ιδανικά «πράσινους» ενεργειακούς πόρους προκειμένου να επιταχύνει την -σχεδόν αποκλειστική για χρόνια- εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα έρχεται με μια πολύ απτή πρόταση. Ένα προκαταρκτικό σχέδιο πλεύσης έχει μάλιστα παρουσιαστεί ήδη στον Πράσινο υπ. Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Η πρότασή μας είναι να κατασκευαστεί μια απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας που θα περνά από ενδιάμεσες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είτε και μέσω Αδριατικής. Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε ‘πράσινη’ ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην Αυστρία και κυρίως στη νότια Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές» εξηγεί στην DW ο Κώστας Σκρέκας.
Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει ότι η πρόταση αυτή ουσιαστικά αξιοποιεί τρεις εναλλακτικές χερσαίες οδούς μέσω των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και μία υποθαλάσσια μέσω Αδριατικής. Η Γερμανία πάντως, όπως και η Αυστρία φαίνεται ότι ήδη εξετάζουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πρότασης. Ειδικά σε μια εποχή, κατά την οποία παλαιότερα ενεργειακά πρότζεκτ, όπως ο EastMed «δεν ακούγονται ιδιαίτερα πλέον στην Ευρώπη, πλην της Ιταλίας ενδεχομένως» αναφέρει ο Κώστας Σκρέκας.
Γεγονός είναι τέλος -και αυτό καταγράφεται όχι μόνο από την ελληνική αλλά και από την γερμανική πλευρά- ότι η αρνητική εικόνα της Ελλάδας έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να αλλάζει. Η «έξωθεν καλή μαρτυρία» επίδοξων, ιδιωτών επενδυτών από τη Γερμανία και την Ευρώπη δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σχετικά άμεσα τον ρόλο ενός αξιόπιστου εμπορικού εταίρου για τη σταθερή και μακροπρόθεσμη ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης (πχ. Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Ρεβυθούσα, υποδομές LNG, επέκταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) στο μέλλον. Εν αναμονή έργων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!