ΥΛΙΚΑ
-150 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένους
-100 γρ. αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο, και επιπλέον για το ταψί
-300 γρ. ζάχαρη
-3 ώριμες μπανάνες, ξεφλουδισμένες
-3 αυγά, εκτός ψυγείου
-2 βανιλίνες
-250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-200 ml κρέμα γάλακτος
-50 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
-παγωτό βανίλια για σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τους χουρμάδες σε ένα μπολ και προσθέτουμε από πάνω 150 ml βραστό νερό. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε να μουλιάσουν για 30΄. Μόλις κρυώσουν, πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Χτυπάμε με αυγοδάρτη το βούτυρο και 100 γρ. ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να ασπρίσει και να αφρατέψει. Πολτοποιούμε 2 από τις μπανάνες σε ξεχωριστό μπολ και χτυπάμε με αυγοδάρτη μαζί με τα αυγά και τις βανιλίνες. Προσθέτουμε το μείγμα μπανάνας στο βούτυρο και τη ζάχαρη, ρίχνουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε καλά μέχρι να γίνει ένα ωραίο παχύρρευστο κουρκούτι.
Ζεσταίνουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι με την υπόλοιπη ζάχαρη και 200 ml νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τη ζύμη στο πυρίμαχο σκεύος με τους πολτοποιημένους χουρμάδες. Κόβουμε την τελευταία μπανάνα μας στη μέση και τη βάζουμε πάνω από τη ζύμη μας. Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε για 35´-40΄. Αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί για 10΄ πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε με παγωτό.
Φωτογραφίες: James Lee
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!