ΥΛΙΚΑ
-250 γρ. φασόλια γίγαντες, κατά προτίμηση Πρεσπών
-Μισό φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
-1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα, σε χοντρά κομμάτια
-1 σφηνάκι τσίπουρο
-2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, σε χοντρές ροδέλες
-1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, με τον χυμό τους λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
-3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
-πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά.
Τους βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τόσο κρύο νερό ώστε να καλυφθούν κατά 4-5 δάχτυλα και αφήνουμε το νερό να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για όσο χρειαστεί.
Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το ζωμό τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C/αέρα. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα λουκάνικα να σοταριστούν για 8-10΄ μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το τσίπουρο και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές Φλωρίνης. Σοτάρουμε για 2-3΄ και ρίχνουμε τα ντοματάκια, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα την αδειάζουμε επάνω από τους γίγαντες, προσθέτουμε το νερό που βράσαμε τους γίγαντες και ραντίζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35΄ μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και να μελώσει η σάλτσα τους. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!