Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια του αναπαραγωγικού συστήματος. Καθιστά ένα άτομο ανίκανο να αποκτήσει παιδιά. Μπορεί να επηρεάσει έναν άνδρα, μια γυναίκα ή και τους δύο. Η ανδρική υπογονιμότητα σημαίνει ότι ένας άνδρας έχει πρόβλημα με το αναπαραγωγικό του σύστημα.
Τι προκαλεί την ανδρική υπογονιμότητα;
Η φυσική ανδρική αναπαραγωγή εξαρτάται από διάφορα πράγματα.
Πρέπει να είστε σε θέση να:
- Να παράγετε υγιές σπέρμα που να μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο
- Να έχετε στύση και εκσπερμάτιση ώστε το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο
Προβλήματα με κάποιο από αυτά μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υπογονιμότητα. Φυτικά προϊόντα για την ανδρική γονιμότητα. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες από τις κύριες αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας.
Διαταραχές του σπέρματος
Τα προβλήματα με την παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων είναι οι πιο συχνές αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας. Τα σπερματοζωάρια μπορεί να είναι ανώριμα, να έχουν αφύσικο σχήμα ή να μην μπορούν να κολυμπήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην έχετε αρκετό σπέρμα. Ή μπορεί να μην παράγετε καθόλου σπέρμα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές καταστάσεις, όπως:
- Λοιμώξεις ή φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ένα παράδειγμα είναι η μόλυνση με τον ιό της παρωτίτιδας μετά την εφηβεία.
- Προβλήματα ορμονών ή υποφυσιακού αδένα
- Ανοσολογικά προβλήματα στα οποία δημιουργείτε αντισώματα κατά του δικού σας σπέρματος
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση καπνού, η βαριά χρήση αλκοόλ, η χρήση μαριχουάνας ή στεροειδών ή η έκθεση σε τοξίνες.
- Γενετικά νοσήματα, όπως η κυστική ίνωση ή η αιμοχρωμάτωση
Δομικά προβλήματα
Οτιδήποτε μπλοκάρει τη γεννητική οδό μπορεί να σταματήσει τη ροή του σπέρματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα γενετικό ή εκ γενετής ελάττωμα. Η λοίμωξη ή η φλεγμονή από σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια μπορεί επίσης να εμποδίσει το σπέρμα. Άλλες αιτίες είναι ο ουλώδης ιστός από χειρουργική επέμβαση ή συστρεμμένες, διογκωμένες φλέβες στο όσχεο.
Άλλοι παράγοντες
Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση. Η ηπατική ή νεφρική νόσος ή η θεραπεία για διαταραχές επιληπτικών κρίσεων είναι παραδείγματα προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα.
Ποιος κινδυνεύει από ανδρική υπογονιμότητα;
Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ανδρική υπογονιμότητα εάν είχατε:
- Φλεγμονή του προστάτη ή λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων στο παρελθόν
- Τραυματισμό ή συστροφή (συστροφή) των όρχεων
- Πρώιμη ή καθυστερημένη εφηβεία
- Έκθεση των γεννητικών οργάνων σε υψηλές θερμοκρασίες
- Επισκευή κήλης
- Υπολειπόμενοι όρχεις
Μπορεί επίσης να διατρέχετε κίνδυνο εάν λαμβάνετε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα για έλκη, ψωρίαση, κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ανδρικής υπογονιμότητας;
Μπορεί να έχετε ανδρική υπογονιμότητα εάν η γυναίκα σύντροφός σας δεν έχει μείνει έγκυος αφού έχετε προσπαθήσει για 1 έτος. Αυτό σημαίνει 1 έτος τακτικού σεξ χωρίς κανένα αντισυλληπτικό μέτρο.
Ο γιατρός σας θα εξετάσει τόσο εσάς όσο και τη σύντροφό σας για να βρει την αιτία της υπογονιμότητας.
Πώς διαγιγνώσκεται η ανδρική υπογονιμότητα;
Ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιστορικό της υγείας σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Άλλες εξετάσεις για την ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τον αριθμό των σπερματοζωαρίων (ανάλυση σπέρματος). Λαμβάνονται τουλάχιστον 2 δείγματα σπέρματος σε διαφορετικές ημέρες. Ο πάροχός σας θα ελέγξει το σπέρμα και το σπέρμα για πολλά πράγματα. Αυτά περιλαμβάνουν πόσο σπέρμα παράγετε, πόσο ομοιόμορφο είναι και πόσο όξινο είναι. Θα εξετάσει επίσης πόσα σπερματοζωάρια παράγετε, πόσο καλά κινούνται και τι σχήμα έχουν.
Εξετάσεις αίματος. Ο πάροχός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα ορμονών και να αποκλείσει άλλα προβλήματα.
Άλλες εξετάσεις. Ο γιατρός σας κάνει αυτές τις εξετάσεις για να βρει την αιτία των ελαττωμάτων του σπέρματος ή των προβλημάτων υγείας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα για να εξεταστούν οι όρχεις σας, τα αιμοφόρα αγγεία και οι δομές μέσα στο όσχεο.
Βιοψία όρχεων. Εάν η ανάλυση σπέρματος δείξει ότι έχετε ελάχιστα σπερματοζωάρια ή καθόλου σπερματοζωάρια, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού (βιοψία) από κάθε όρχι. Το δείγμα θα ελεγχθεί κάτω από μικροσκόπιο.
Πώς αντιμετωπίζεται η ανδρική υπογονιμότητα;
Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί την υπογονιμότητά σας.
Βοήθεια για τη γονιμότητα
Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει τη βοήθεια του συντρόφου σας να μείνει έγκυος. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω:
Τεχνητή γονιμοποίηση. Αυτή η μέθοδος τοποθετεί πολλά υγιή σπερματοζωάρια στην είσοδο του τραχήλου της μήτρας ή ακριβώς στη μήτρα της συντρόφου. Τα σπερματοζωάρια μπορούν στη συνέχεια να φτάσουν στις σάλπιγγες.
Εξωσωματική γονιμοποίηση, GIFT και άλλες τεχνικές. Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και η ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών (GIFT) λειτουργούν όπως η τεχνητή γονιμοποίηση. Ο πάροχός σας συλλέγει το σπέρμα σας. Στη συνέχεια, αναμειγνύει τα ωάρια της συντρόφου σας με πολλά σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας. Μπορεί να αναμίξει τα ωάρια και το σπέρμα στο εργαστήριο ή στη σάλπιγγα της συντρόφου σας.
Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Ο γιατρός σας εγχέει ένα μόνο σπερματοζωάριο σε ένα ωάριο. Η γονιμοποίηση πραγματοποιείται στη συνέχεια κάτω από ένα μικροσκόπιο. Ο γιατρός τοποθετεί το γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα της συντρόφου σας.
Φάρμακο
Η ορμονική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε μια ορμονική διαταραχή που προκαλεί την υπογονιμότητά σας. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το σπέρμα. Μπορεί να οφείλονται σε πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν ο υποθάλαμος, η υπόφυση και οι όρχεις. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία με γοναδοτροπίνες ή αντιβιοτικά.
Χειρουργική επέμβαση
Ο πάροχός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει προβλήματα που εμποδίζουν την παραγωγή, την ωρίμανση ή την εκσπερμάτιση του σπέρματος. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των συστρεφόμενων, διογκωμένων φλεβών στο όσχεο (κιρσοκήλη) μπορεί μερικές φορές να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.
Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες έχετε σχετικά με την κατάστασή σας.
Βασικά σημεία σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα
- Η ανδρική υπογονιμότητα σημαίνει ότι ένας άνδρας δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη με τη γυναίκα σύντροφό του.
- Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να μην παράγετε αρκετό σπέρμα ή υγιές σπέρμα. Μπορεί να έχετε ένα γενετικό πρόβλημα όπως η κυστική ίνωση. Μπορεί να έχετε απόφραξη στο γεννητικό σας σύστημα.
- Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ανδρική υπογονιμότητα εάν είχατε λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, τραυματισμό των όρχεών σας ή πρώιμη ή καθυστερημένη εφηβεία.
- Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί την υπογονιμότητά σας. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν την τεχνητή γονιμοποίηση, τα φάρμακα και τη χειρουργική επέμβαση.
Επόμενα βήματα
Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψη στον γιατρό σας:
- Να γνωρίζετε τον λόγο της επίσκεψής σας και τι θέλετε να συμβεί.
- Πριν από την επίσκεψή σας, σημειώστε τις ερωτήσεις που θέλετε να απαντηθούν.
- Πάρτε κάποιον μαζί σας για να σας βοηθήσει να κάνετε ερωτήσεις και να θυμάστε τι σας λέει ο γιατρός.
- Κατά την επίσκεψη, σημειώστε το όνομα μιας νέας διάγνωσης και τυχόν νέα φάρμακα, θεραπείες ή εξετάσεις. Σημειώστε επίσης τυχόν νέες οδηγίες που σας δίνει ο γιατρός σας.
- Γνωρίζετε γιατί συνταγογραφείται ένα νέο φάρμακο ή μια νέα θεραπεία και πώς θα σας βοηθήσει. Γνωρίζετε επίσης ποιες είναι οι παρενέργειες.
- Ρωτήστε αν η κατάστασή σας μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους.
- Γνωρίζετε γιατί συνιστάται μια εξέταση ή διαδικασία και τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα.
- Γνωρίζετε τι να περιμένετε εάν δεν πάρετε το φάρμακο ή δεν κάνετε την εξέταση ή τη διαδικασία.
- Εάν έχετε ραντεβού για παρακολούθηση, σημειώστε την ημερομηνία, την ώρα και τον σκοπό αυτής της επίσκεψης.
- Γνωρίζετε πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις.
Πηγή : Hopkins Medicine
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!