Με το ψιλόβροχο και την ομίχλη, ολόκληρη η περιοχή των Μετεώρων μεταμορφώνεται σε ένα φασματικό τοπίο. Βράχια προβάλλουν και έπειτα χάνονται, χωριά βουλιάζουν στο τίποτα, αχνά προβάλλει το κίτρινο, το καφετί των δρυοδασών, ο ήχος των ρεμάτων συντροφεύει το κάθε βήμα. Υγρό χώμα, σκουροκάστανα χωράφια, μαντριά από καιρό κλειστά, η υγρασία ποτίζει τα ρούχα.
Κυριακή πρωί στον Γάβρο. Σπίτια κλειστά, πλατεία έρημη, ούτε ψάλτης ούτε παππάς. Αυτό το μοναδικό χωριό, στον ίσκιο των τεράστιων μετεωρίτικων βράχων, που εδώ παίρνουν τις πιο παράξενες μορφές.
Ο Γάβρος ή Γάβροβο βρίσκεται μεταξύ των οροσειρών Χασίων – Αντιχασίων, σε υψόμετρο 470 μ., 25 χλμ ΒΔ της Καλαμπάκας. Μπροστά του απλώνονται οι συμπαγείς βράχοι των Μετεώρων, ορατοί από τις κορυφές Αρκούδα και Πέτρα. Οι 350 κάτοικοί του, προήλθαν από το παλιό χωριό Ρίγκλαβο ή Παλαιοχώρι και είναι στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι.
Υπάρχει λιθόκτιστη βρύση στη θέση «Τσούκα», ενώ σε απόσταση ενός χλμ. ανατολικά διακρίνονται τα θεμέλια κάστρου ελληνιστικής εποχής. Ενδιαφέρον προκαλούν οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Νικολάου (μέσα στο βράχο Παλιόκαστρο) και Αγ. Θεοδοσίου.
Από εδώ θα βαδίσουμε στο χείλος της χαράδρας που φιλοξενεί τα βράχια, μέχρι το Σκεπάρι. Δασοσκέπαστες πλαγιές με βελανιδιές που ξεφυτρώνουν από το βραχώδες υπέδαφος, εναλλάσσονται με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.
Το ψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Αρκούδα, στα 815 μέτρα. Πρόκειται για την ανατολικότερη απόληξη των βράχων, ακριβώς πάνω από τον κάμπο που διασχίζει ο Μύκανης ποταμός. Κάπου – κάπου διακρίνονται η Ασπροκκλησιά και το Ψήλωμα στις απέναντι πλαγιές, έπειτα έρχεται πάλι η ομίχλη και καταπίνει τον τόπο.
Ακολουθώντας την κορυφογραμμή κατευθυνόμαστε νότια, βλέποντας από ψηλά το Σκεπάρι, τον οικισμό που βρίσκεται 33 χλμ. Β της Καλαμπάκας σε υψόμετρο 540 μ. Είναι ένα από τα πέντε χωριά που συγκροτούν το Δήμο Χασίων. Οι 200 περίπου κάτοικοι, των οποίων ο αριθμός διπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες, έχουν ως κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία (εκτρέφονται περίπου 4.500 αιγοπρόβατα) και καλλιεργούν σιτάρι και κριθάρι σε περιορισμένη κλίμακα. Το Σκεπάρι υπήρξε τσιφλίκι της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως (Μεγάλου Μετεώρου) και της γνωστής οικογένειας των Γιαννουσοτακαίων. Τον Ιούλιο του 1944 κάηκε ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς κατακτητές μαζί με την εκκλησία της Αγ. Τριάδος, η οποία ξαναχτίστηκε το 1952.
Ο οικισμός περιτριγυρίζεται από τα δάση «Κρεάκορας» με 5.000 στρ. βαλανιδιάς, «Φτέρες» προς ανατολικά και «Βρυσοπούλε»ς (όπου και το γραφικό ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής). Δεσπόζει στα νοτιοανατολικά η «Καρδαρόπετρα», κορυφή ύψους 938 μ., με απέραντη θέα στα νοτιοανατολικά χωριά του νομού Τρικάλων.
Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, ακολουθούμε τον χωματόδρομο που διασχίζει δρυοδάσος και στη συνέχεια περνάει από τα μαντριά. Σύντομα τον αφήνουμε για να κατεβούμε στο ρέμα και αφού διαβούμε το σιδερένιο γεφυράκι ανηφορίζουμε ως το Σκεπάρι κλείνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία μήκους 7 χιλιομέτρων.
Πηγή πληροφοριών https://www.infotouristmeteora.gr
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 4/12 προγραμματίζουμε ανάβαση στην κορυφή Ίταμος των Αγράφων ξεκινώντας από τη θέση «Βρύση Ιτάμου», πάνω από τη λίμνη του Μέγδοβα. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.