Tο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δομών και δράσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ισότιμη ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έτους 2021 που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Πρόκειται για δομές και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατομμυρίων ευρώ, με κύρια πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, στο οποίο διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση όλων των «καλών πρακτικών» κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ενώ επιπλέον εντάσσονται νέες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα.
«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε ένα με την κοινωνία, νοιαζόμαστε και το αποδεικνύουμε καθημερινά, στην πράξη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Στο επίκεντρο της σκέψης και της δράσης μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, όπως αυτές διαμορφώνονται και μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής. Σε εποχή πολυκρίσης, είμαστε μία ομάδα που οργανωνόμαστε και εργαζόμαστε για μια ανοιχτή κοινωνία ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ό,τι γίνεται με αγάπη και αλήθεια έχει αξία. Για αυτό και εμείς έχουμε συλλογική ηγεσία, όπου καλούνται να αποφασίσουν αυτοί που καλούνται και να υλοποιήσουν και λειτουργούμε με ταχύτητα και συνέργειες, τόσο στο σχεδιασμό όσο και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Στόχος μας είναι οι πόροι που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινωνικό Ταμείο να φτάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δημιουργούμε αξιόπιστο σύστημα για να μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Θέλουμε να ξέρουν ότι τους στηρίζουμε και τους προστατεύουμε και όχι απλά να το πιστεύουν. Όλοι μαζί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργεία, Διαχειριστικές Αρχές και Φορείς Υλοποίησης αποτελούμε τους κρίκους μιας αδιάσπαστης αλυσίδας αλληλεγγύης, για να κρατήσουμε συνεκτική την κοινωνία, να προωθήσουμε την κοινωνική ένταξη, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να καταπολεμήσουμε κάθε μορφής διάκριση και αποκλεισμό» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Έκθεσης 2021 για την κοινωνική ένταξη στη Θεσσαλία, «οι απότομες αλλαγές που επήλθαν εδώ και δυο έτη περίπου, έχουν όλο και περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας και σημαντικό μέρος του πληθυσμού δοκιμάστηκε τόσο σε υγειονομικό, αλλά και σε κοινωνικό- οικονομικό επίπεδο, αφού η πανδημία επηρέασε πολλούς τομείς προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στην απασχόληση με την αναστολή πολλών δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενεργοποίησε πρόσθετους σημαντικούς πόρους στον τομέα της Υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19 με εξοπλισμό δημόσιων δομών υγείας, ενίσχυση με προσωπικό και για την παροχή επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης σε πληγείσες επιχειρήσεις από τα δύο προγράμματα ΑΝΑΣΑ.
Τα Κέντρα Κοινότητας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο και σταθερό μηχανισμό πρώτης υποδοχής για παρεμβάσεις κοινωνικής ένταξης. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν 245.035 επισκέψεις και εγγράφηκαν 54.139 ωφελούμενοι, εκ των οποίων οι 50.897 ήταν νέες επισκέψεις και οι 6.271 ήταν νέοι ωφελούμενοι.
Οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για το έτος 2021 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέρχονται σε 37.931 ανθρώπους, εκ των οποίων η πλειοψηφία (58,18%) κατοικεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το 2021 ξεκίνησε η λειτουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, που αποτελεί συντονιστικό μηχανισμό σε περιφερειακό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη τη δικτύωση και την πληροφόρηση. Στη διαδικτυακή πύλη thess-entaxis.gr κάθε ωφελούμενος μπορεί να αναζητήσει χρήσιμα στοιχεία για τις δομές παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών και τις υπηρεσίες που δικαιούται.
Για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί:
– Κέντρα Κοινότητας σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας. Έχουν 8 Παραρτήματα Ρομά και 1 Παράρτημα Ένταξης Μεταναστών. Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν με νέες δράσεις στήριξης οικογένειας και παιδιού, ηλικιωμένων, απασχόλησης Ρομά.
-Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής: voucher βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ για παιδιά οικογενειών κάτω του ορίου της φτώχειας: Για το έτος 2021 επιχορηγήθηκαν 4117 γονείς. Voucher βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ για παιδιά με Αναπηρία: Για το 2021 επιχορηγήθηκαν 155 γονείς.
-2 Κέντρα Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ)
-4 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) σε Βόλο, Αγριά, Ν. Αγχίαλο, Τρίκαλα
-Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες
-8 Δομές παροχής βασικών αγαθών : 4 Κοινωνικά Φαρμακεία και 4 Κοινωνικά Παντοπωλεία σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα
-Κοινωνικό Εστιατόριο στο Δήμο Τρικκάιων
-2 Δομές Αστέγων σε Λάρισα και Βόλο
-2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στο Βόλο
-5 Δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών: 2 Ξενώνες Φιλοξενίας σε Λάρισα και Βόλο και 3 Συμβουλευτικά Κέντρα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα
-11 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Θεσσαλία
-Επικουρικό προσωπικό στήριξης Δημόσιων Δομών Υγείας στην περίοδο Covid, προϋπολογισμού για στήριξη 15 Δομών.
-Επικουρικό προσωπικό στήριξης για 2 Δομές Μεταναστών στη Θεσσαλία στην περίοδο Covid
-Δομές Στήριξης Απασχόλησης στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Στρατηγικών ΒΑΑ των Δήμων
-Δομές ψυχικής υγείας. Επιχορηγήθηκαν: Η ΑΜΚΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ για την ενίσχυση της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας Ν. Τρικάλων, η οργάνωση «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για την ανάπτυξη παιδοψυχιατρικού τμήματος στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Καρδίτσας, το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης και Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ) της «ΔΙΟΔΟΣ ΑΜΚΕ» για παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ν. Μαγνησίας, η «ΕΠΑΨΥ» για τη δημιουργία Ειδικού Κέντρου Ημέρας για ALZHEIMER στη Λάρισα, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZHEIMER και Συγγενών Διαταραχών Βόλου (Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ.Β.) για τη διασύνδεση του Κέντρου ημέρας Βόλου για πάσχοντες από άνοια – ALZHEIMER σε συνεργασία με μονάδες στους ΟΤΑ
-Δομές υποστήριξης για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων:
Λειτουργία κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα, Λειτουργία προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης του ΚΕΘΕΑ Λάρισα και Τρίκαλα, Λειτουργία δομής του ΚΕΘΕΑ για την έγκαιρη παρέμβαση και φιλοξενία για εφήβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική/ αντικοινωνική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους στο Βόλο, Λειτουργία δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τη λειτουργία του «Εργαστήριου Ζωής» του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας, που έχει βραβευτεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Pompidou το 2018 και με τα βραβεία Impact award και πρώτο βραβείο κοινού στο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά των Εξαρτήσεων της Λισαβόνας, το 2022.
-Δομές Υγείας Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας. Χρηματοδοτούνται:
Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Ατόμων με Αναπηρίες στη Λάρισα
Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Επέκταση του Θεοδωριδείου Κέντρου Υποστήριξης για Ανθρώπους με Αναπηρία ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Δημιουργία Κοινωνικού Εστιατορίου και Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων Δ. Τρικκαίων
Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Παιδικής Κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
Χρηματοδότηση έργων για βελτίωση προσβασιμότητας δημοτικών κτηρίων και κοινοχρήστων χώρων
«Job Center» στα Παλαιά Βόλου
Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης ευπαθών ομάδων στη Λάρισα
Εξοπλισμός ΚΔΑΠ ΑμεΑ στη Λάρισα
Κέντρο Ανοιχτής Υποστήριξης για παιδιά με Σύνδρομο DOWN στη Λάρισα
Κατασκευή κτιρίου και προμήθεια εξοπλισμού για Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο και δομή υποστηριζόμενων διαμερισμάτων)» στο Δήμο Καρδίτσας
Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού κοινωνικών δομών και δομών απασχόλησης του Δήμου Βόλου.
Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Ατόμων με Αναπηρίες στη Λάρισα.
Κέντρο «ΧΑΡΑ Ι» στη Λάρισα
Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας:
-Έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
-Μεταφέρει καθημερινά, άνω των 17.000 μαθητών από και προς τα σχολεία τους, μεταξύ αυτών και παιδιών προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών.
-Χρηματοδοτεί, επίσης, τη μεταφορά μαθητών δημοτικών σχολείων σε κολυμβητήρια για να αθληθούν και να μάθουν κολύμπι.
-Επιχορηγεί σε ετήσια βάση ιδρύματα όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, δομές προστασίας παιδιών με αναπηρίες και φιλανθρωπικά σωματεία.
-Επιδοτεί νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα για να αντικαταστήσουν τα συστήματα θέρμανσης.
-Υλοποιεί και χρηματοδοτεί Προγράμματα Πρόληψης Δημόσιας Υγείας με δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστους συμπολίτες, στις κινητές μονάδες της 5ης Υ.ΠΕ.
-Συμμετέχει στις 4 κοινωνικές συμπράξεις του ΤΕΒΑ για τη διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής σε απόρους.
Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 ο προϋπολογισμός των δράσεων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, είναι σημαντικά αυξημένος και ανέρχεται σε 140.522.500 ευρώ.