Η ανάγκη που εξυπηρετεί και ικανοποιεί μέσα από την συγγραφή του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Βίβλος Υγείας – Γνωρίστε την επαναστατική Ορθομοριακή Διατροφή για ιδανικό βάρος, υγεία και μακροζωία», είναι αυτή της αναγνώρισης ενός αξιόλογου σκοπού που εμπλούτισε ιδιαίτερα τη ζωή του, καθώς και η ευδαιμονία να μοιράζεται με άλλους γνώσεις ουσίας.
Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας και η επιτομή όλης της εμπειρίας του έπειτα από δεκαετίες εκπαίδευσης, επιμορφωτικών σεμιναρίων, κλινικής πρακτικής και επιστημονικών ερευνών, στις οποίες συμμετείχε.
Διαθέτει ευγένεια, αλλά κι έναν συγκινητικό και υγιή επαγγελματισμό. Μοιράζεται εμπεριστατωμένα τις γνώσεις του, έχει όραμα και θέλει συνεχώς να εξελίσσεται μέσα από τη γνώση.
Ο Γιώργος Μηνούδης με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το νόημα, το σημαντικό.
Ξέχωρα από την προσπάθειά του να ασκήσει σωστά το λειτούργημά του, έχει στόχο να περάσει στους αναγνώστες του την ουσιαστικοποίηση του «γνώθι σε αυτόν», κατά τρόπο που να δύναται να συνειδητοποιήσει και να εμπλουτίσει ο καθένας από εμάς τόσο τον ατομικό, όσο και τον συλλογικό του ρόλο στο τώρα και στο αύριο, με απώτερο στόχο υγιείς ανθρώπους σε υγιείς κοινωνίες. Γι’ αυτό και πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα νέοι-«γέροι», που πάσχουν από χίλια πράγματα, και γέροι-«νέοι», που παραμένουν ακμαιότατοι και υγιείς μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία, κάτι που μοιάζει αδιανόητο για τον σύγχρονο, παραπληροφορημένο άνθρωπο.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το τελευταίο σας βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» έχει τίτλο «Βίβλος Υγείας – Γνωρίστε την επαναστατική Ορθομοριακή Διατροφή για ιδανικό βάρος, υγεία και μακροζωία». Τι σας ενέπνευσε να γράψετε ένα ακόμα βιβλίο μετά την επιτυχία των προηγούμενων έξι βιβλίων σας, κύριε Μηνούδη;
Μέχρι στιγμής πρέπει να έχουν γραφτεί και να έχουν εκδοθεί χιλιάδες επιστημονικά συγγράμματα και βιβλία σχετικά με θέματα υγείας και παχυσαρκίας. Όλα σχεδόν παρουσιάζουν διάφορες απόψεις για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και τι όχι. Πολλά περιέχουν χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές εφαρμογές, που αναμφίβολα είναι ευεργετικές και χρήσιμες για την υγεία μας. Όμως, δεν είναι τόσο χρήσιμα. Ωστόσο, όλα, τουλάχιστον όσο γνωρίζω, έχουν ένα κοινό πρόβλημα: Βλέπουν το δέντρο, αλλά όχι το δάσος. Ασχολούνται με τα προβλήματα υγείας του ανθρώπου και ξεχνούν τον ίδιο τον άνθρωπο. Και εξηγώ: Είναι ο άνθρωπος εντελώς αμέτοχος σε ό,τι του συμβαίνει όσον αφορά στην υγεία του; Είναι το πρόβλημα ξεχωριστό από αυτόν που το έχει; Είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους τα σωματικά και τα ψυχικά παθολογικά συμπτώματα ή αλληλοεξαρτώμενα; Πώς μπορούμε να πάρουμε την υγεία και την ίδια μας τη ζωή στα χέρια μας και να γίνουμε ιατροί του εαυτού μας; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προσπάθησα να απαντήσω με αυτό το βιβλίο. Όσα θα διαβάσετε δεν αφορούν μόνο τον αποτελεσματικό και μόνιμο έλεγχο του βάρους και την ουσιαστική πρόληψη και θεραπεία όλων σχεδόν των ψυχικών και σωματικών παθολογικών συμπτωμάτων, αλλά πολύ περισσότερα. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας και την επιτομή όλης της εμπειρίας μου έπειτα από δεκαετίες εκπαίδευσης, επιμορφωτικών σεμιναρίων, επιστημονικών ερευνών, στις οποίες συμμετείχα, και κλινικής πρακτικής. Όλα αυτά, προσπάθησα να τα μεταδώσω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου όσο πιο απλά και κατανοητά γινόταν με ένα σκοπό: να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δοκιμάσει τις πρακτικές που προτείνω πολύ εύκολα και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και το μεγαλύτερο όφελος, χωρίς απαραίτητα πάντα την ανάγκη ειδικών.
Τι ακριβώς είναι η ορθομοριακή διατροφή;
Η Ορθομοριακή Διατροφή είναι μια ολοκληρωμένη, φυσική μέθοδος πρόληψης και αυτοΐασης που διορθώνει τα πραγματικά αίτια των παθήσεων, ανανεώνοντας τα κύτταρα του οργανισμού, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη σωστή-ορθή μοριακή δομή και να γίνουν «ορθομοριακά», για να λειτουργούν σωστά. Δεν καλύπτει απλά τα συμπτώματα.
Σε τι διαφέρει η διατροφή από τη δίαιτα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την λέξη «δίαιτα», εννοώντας τον περιορισμό της τροφής –δίνοντας έμφαση στις θερμίδες– για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με κυριότερο στόχο την απώλεια βάρους. Η επιστήμη της Διατροφής μελετά τα θρεπτικά στοιχεία σε σχέση με την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή μελετά τις ποσοτικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία, την πέψη και απορρόφησή τους. Μελετά επίσης και τα αποτελέσματα της έλλειψης ή της υποβαθμισμένης ποιότητας όλων αυτών στον οργανισμό μας. Επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των τροφών, περιορίζοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση «άδειων» θερμίδων που υπάρχουν στις επεξεργασμένες τροφές και μετατρέπονται σε λίπος αντί σε ενέργεια και αντίθετα αυξάνοντας τις ορθομοριακές θερμίδες. Αυτές μετατρέπονται σε ενέργεια και προωθούν ισχυρή άμυνα, ισορροπημένο ανοσοποιητικό, ευεξία, δύναμη και τη διαχείριση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Έτσι, ρυθμίζουμε το βάρος αργά, σταθερά και μόνιμα, τρώγοντας όσο θέλουμε, αλλά σωστά, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της υγείας μας. Στην Ελλάδα είναι σύνηθες το φαινόμενο οι όροι «Διαιτολόγος» και «Διατροφολόγος» να χρησιμοποιούνται μαζί σαν να μην υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους, δηλαδή σαν να είναι το ίδιο πράγμα απλώς με διαφορετική ονομασία ή ότι είναι διαφορετικές μεν ειδικότητες αλλά με παρόμοιο αντικείμενο και ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σπούδασα και έζησα για πολλά χρόνια, οι δύο επιστήμες είναι τελείως ξεχωριστές. Η Διαιτολογία (στα αγγλικά Dietetics) είναι αναγνωρισμένη από το κράτος ως παραϊατρικό επάγγελμα, βοηθητικό δηλαδή στους γιατρούς που θέλουν συγκεκριμένα διαιτολόγια για τους ασθενείς τους (διαβητικοί, αναιμικοί, καρδιοπαθείς, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, κ.ο.κ.). Θα ζητήσουν λοιπόν από τον διαιτολόγο να τους ετοιμάσει μενού με συγκεκριμένες αναλογίες μακροθρεπτικών κυρίως συστατικών, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά ανάλογα με το άτομο και την περίπτωση και τις θερμίδες που απαιτούνται. Η Διατροφολογία (στα αγγλικά Nutrition) αναπτύχθηκε αργότερα από τη Διαιτολογία, κυρίως μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, στην δεκαετία του 1950–1960. Η ανάπτυξή της μάλλον οφείλεται στην περιορισμένη εμβέλεια της πρακτικής της Διαιτολογίας, η οποία βασίζεται κυρίως στα μακροθρεπτικά και τις θερμίδες, γνώσεις του 19ου αιώνα, και στην ανακάλυψη των μικροθρεπτικών στοιχείων της τροφής τον 20ό αιώνα, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Οι διατροφολόγοι αντιμετωπίζουν το θέμα της διατροφής πιο ολοκληρωμένα από τους διαιτολόγους και ασχολούνται με την επιμόρφωση του κοινού σε θέματα διατροφής και υγείας (δίαιτες για αθλητές, διάφορες ηλικίες, ατομικές διατροφικές ανάγκες, ερευνητικά προγράμματα, επιδημιολογικές μελέτες πληθυσμών και τις διατροφικές τους ανάγκες, διαλέξεις κ.ά.).
Ποιοι παράγοντες σας ώθησαν να επιλέξετε αυτό το επάγγελμα;
Επειδή από μικρή ηλικία ασχολούμαι με τις πολεμικές τέχνες, υπάρχει στην ανατολική παράδοση το ρητό «πρέπει να μπορείς να θεραπεύσεις, και όχι μόνο να μπορείς να βλάψεις κάποιον». Έτσι, ερευνώντας τις διάφορες επιστήμες κατέληξα στη Διατροφική Θεραπευτική. Ήταν μία συνταρακτική αποκάλυψη για μένα η επιστημονική επιβεβαίωση του Ιπποκράτη στον 21ο αιώνα για τη φράση «η τροφή να είναι το μόνο σου φάρμακο». Τώρα πλέον γνωρίζω πώς μπορεί αυτό να γίνει.
Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να αλλάξει προς το καλύτερο τη συμπεριφορά του ένας αναγνώστης μετά από την ανάγνωση ενός βιβλίου;
Εξαρτάται από τον αναγνώστη και το βιβλίο, κυρία Δούλη. Η Βίβλος Υγείας φαίνεται ότι έχει επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά, όχι μόνο χιλιάδων απλών ανθρώπων αλλά και πολλών επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι βρήκαν απαντήσεις σε προβλήματα υγείας που απασχολούσαν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους. Αυτό μου δίνει μεγάλη ηθική ικανοποίηση, και ευχαριστώ όλες και όλους που μου έκαναν την τιμή να το διαβάσουν, να εφαρμόσουν την ορθομοριακή μέθοδο και να αναβαθμίσουν τα επίπεδα της υγείας τους με φυσικό τρόπο, διορθώνοντας τα αίτια και όχι απλά καλύπτοντας συνεχώς τα συμπτώματα.
Σε όλο το χρονικό διάστημα της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας έχετε αντιμετωπίσει σοβαρές περιπτώσεις, κύριε Μηνούδη;
Αρκετές. Πολλές από αυτές θεωρούνται ανίατες στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν έντονα παθολογικά συμπτώματα και το άτομο υποφέρει, χωρίς οι συμβατικές ιατρικές εξετάσεις να δείχνουν τίποτε εκτός τιμών, ενώ άλλες περιπτώσεις θεωρούνται, αγνώστου αιτιολογίας ή κληρονομικές. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Τα αίτια των παθήσεων είναι γνωστά και αναστρέψιμα. Αυτά τα αίτια, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι οι κυτταρικές δυσλειτουργίες, λόγω της παραμόρφωσης της μοριακής τους δομής. Επειδή όλοι οι ιστοί και τα όργανα αποτελούνται από κύτταρα, όταν συμβεί αυτό, εννοείται ότι θα αρχίσουν να παρουσιάζουν παθολογικά συμπτώματα που εσφαλμένα ονομάζονται «νόσοι» και «ασθένειες». Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από χαμηλά επίπεδα υγείας. Δηλαδή χαμηλά επίπεδα κυτταρικής λειτουργίας.
Ποιές μεθόδους θεωρείτε πιο αποτελεσματικές για την υγεία και τη μακροζωία;
Όλα σχεδόν τα ψυχοσωματικά παθολογικά συμπτώματα είναι κυρίως ορθομοριακής προέλευσης, δηλαδή οφείλονται σε χρόνιες ελλείψεις ορθομοριακών θρεπτικών στοιχείων –βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων– στα κύτταρα. Επίσης, λόγω χρόνιας αφυδάτωσης ή ενυδάτωσης με μη σωστό νερό, τοξίνες, αγχωτικές ορμόνες, το φαινόμενο που στην επιστήμη της Ορθομοριακής Διατροφής έχουμε εντοπίσει είναι το «Βιοχημικό άγχος». Η Ορθομοριακή Διατροφή είναι η μοναδική παγκοσμίως ολοκληρωμένη φυσική μέθοδος σωστής θρέψης, ενυδάτωσης και αποτοξίνωσης του οργανισμού, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις απειλές του σύγχρονου αγχωτικού και τοξικού τρόπου ζωής. Το αποτέλεσμα είναι υψηλά επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας και μακροζωία.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων;
Στο θέμα της διατροφής πρέπει να παραδεχτούμε μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα: ο μέσος άνθρωπος δεν έχει ιδέα τι τρώει και γιατί. Τρώει επειδή πεινάει, επειδή το φαγητό μυρίζει και φαίνεται ωραίο, επειδή είναι γευστικό, επειδή είναι η ώρα του φαγητού, για λόγους κοινωνικής επαφής, για λόγους ψυχολογικούς, από συνήθεια, επειδή του είπαν οι «ειδικοί» ότι έτσι θα αδυνατίσει ή θα κάνει καλό στην υγεία του. Πολλές φορές τρώει επειδή μια συγκεκριμένη τροφή είναι της μόδας, επειδή είδε κάποια συνταγή στην τηλεόραση ή επειδή του το πρότειναν. Τρώει επειδή είδε ένα πακέτο φτηνής τροφής στο ράφι του σουπερμάρκετ και θέλει να κάνει οικονομία. Ο μέσος άνθρωπος τρώει για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από αυτόν για τον οποίο πρέπει: να θρέψει, να αποτοξινώσει και να ανανεώσει τα κύτταρά του. Είναι αμφίβολο αν οι σύγχρονοι καταναλωτές γνωρίζουν κατά πόσο οι τροφές που καταναλώνουν περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα κύτταρα του οργανισμού τους για να λειτουργούν σωστά ή αν περιέχουν τοξίνες που τα καταστρέφουν. Απλώς ζουν για να τρώνε, δεν τρώνε για να ζήσουν.
Ποια είναι η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής;
Αν ζούσαμε στο βουνό, αναπνέαμε καθαρό αέρα, τρώγαμε βιολογική τροφή, πίναμε νερό βουνίσιας πηγής και περπατούσαμε μερικά χιλιόμετρα την ημέρα χωρίς άγχος, δεν θα υπήρχε ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής. Επειδή όμως όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν, επειδή είμαστε συνεχώς αγχωμένοι, αναπνέουμε μολυσμένο αέρα, τρώμε τοξινωμένη τροφή, πίνουμε επίσης τοξινωμένο νερό ή δεν πίνουμε αρκετό και είμαστε αφυδατωμένοι και καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση επί ώρες για να «τοξινώσουμε» και τον εγκέφαλό μας, πρέπει να κάνουμε κάτι επειγόντως. Η τροφή λόγω της εντατικής καλλιέργειας και της βιομηχανοποίησής της περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων από ό,τι πριν χρόνια, ενώ ταυτόχρονα είναι επιβαρυμένη με πολλά τοξικά χημικά.
Γνωρίζετε ότι για να προσλάβουμε από την τροφή μας καθημερινά βιταμίνη C (250-1000mg) ή βιταμίνη Ε (100-400iu), πρέπει να καταναλώσουμε 14 πορτοκάλια ή 10 φλυτζάνια μπρόκολο ή 80 φλυτζάνια σπανάκι; Γνωρίζετε ότι για να λάβουμε σήμερα τα θρεπτικά στοιχεία ενός μήλου που είχε καλλιεργηθεί το 1970, πρέπει να φάμε 25 σημερινά μήλα; Ο βασικός λόγος που πρέπει να λαμβάνουμε ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής καθημερινά είναι για να θρέφουμε τα κύτταρά μας, έτσι ώστε να είναι υγιή. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί «ας πάρω ένα συμπλήρωμα διατροφής για να έχω ενέργεια ή να μειωθεί η τριχόπτωση ή να έχω γερό ανοσοποιητικό», επειδή αυτό είδε στην τηλεόραση ή το διάβασε σε κάποιο περιοδικό. Κάποιος δικαιολογημένα μπορεί να αναρωτιέται αν είναι επικίνδυνα για την υγεία του, δεν γνωρίζει ποιο συμπλήρωμα πρέπει να πάρει ή ποιο είναι αυτό που του ταιριάζει. Στην Ορθομοριακή Διατροφή έχουμε την λύση και υποστηρίζουμε τα σωστά συμπληρώματα διατροφής που δίνονται με τον σωστό τρόπο από τον σωστό επαγγελματία υγείας. Οποιαδήποτε άλλη νοοτροπία είναι σπατάλη χρημάτων και πολλές φορές επιβαρυντική για την υγεία μας.
Πόσο σημαντική είναι η ορθή διάγνωση της Διατροφικής Διαταραχής;
Είναι το «κλειδί για να εξακριβώσουμε επακριβώς ποιες ορθομοριακές θρεπτικές ελλείψεις υπάρχουν κυτταρικά, και επομένως τα παραμορφώνουν, δεν έχουν δηλαδή τη σωστή-ορθή μοριακή δομή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυρίων παθολογικών συμπτωμάτων, τα οποία είναι «υποκλινικά». Δεν μπορούν δηλαδή να εξηγηθούν από τις συνήθεις ιατρικές εξετάσεις της συμβατικής αλλά και της εναλλακτικής ιατρικής. Γι’αυτό, στην Ορθομοριακή Διατροφή έχουμε όχι μόνο ειδικά τεστ αλλά επίσης έχουμε σχεδιάσει κι ένα πρωτοποριακό ορθομοριακό ερωτηματολόγιο που δείχνει με μεγάλο βαθμό ακριβείας τις διατροφικές διαταραχές. Έτσι, ο ορθομοριακός επαγγελματίας υγείας να μπορεί να τις διορθώσει με επιστημονική Μέθοδο, χωρίς να μαντεύει.
Γιατί πρέπει να εμπιστεύεται κάποιος έμπειρους ορθομοριακούς επαγγελματίες υγείας στη διαχείριση των Διατροφικών Διαταραχών;
Οι ορθομοριακοί επαγγελματίες υγείας είναι συμβατικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν εκπαιδευθεί σε βάθος στην εφαρμογή της ορθομοριακής Μεθόδου. Είναι οι μόνοι που μπορούν να έχουν μία πλήρη εικόνα της βιολογικής και βιοχημικής λειτουργίας του οργανισμού και ταυτόχρονα να αναγνωρίσουν τυχόν υποβόσκουσα παθολογία που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαφορετικά όσο και καλές προθέσεις να έχει ο κάθε επαγγελματίας υγείας συμβατικής ή εναλλακτικής ιατρικής δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολοκληρωμένα. Στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψει απλά το σύμπτωμα, στη χειρότερη μπορεί να το επιδεινώσει.
Πόσος χρόνος απαιτείται για μια ουσιαστική αλλαγή προς ένα καλύτερο τρόπο διατροφής;
Το πρόγραμμα της μεθόδου εφαρμογής της Ορθομοριακής Διατροφής χωρίζεται συνήθως σε τρία μέρη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων το καθένα, που συνολικά φτάνουν τους τρεις μήνες. Ο λόγος είναι ότι το αίμα ανανεώνεται κάθε 90 – 120 ημέρες περίπου, δηλαδή κάθε 3-4 μήνες, και επομένως σε τρεις μήνες θα έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, για να αλλάξει σημαντικά η ποιότητά του προς το καλύτερο. Επίσης, σε αυτούς τους τρεις μήνες το άτομο θα έχει συνηθίσει στον νέο, υγιεινό τρόπο ζωής και θα έχει αποκτήσει ορισμένες θετικές συνήθειες, τις οποίες θα μπορεί να μεταφέρει στην καθημερινότητά του, είτε ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα είτε όχι.
Πόσο καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου είναι η διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής από νεαρή ηλικία;
Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε κοινωνίας και τα υγιή παιδιά είναι εγγύηση μιας υγιούς κοινωνίας. Τίποτε δεν είναι τόσο σημαντικό για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών μας, όσο η σωστή και υγιεινή διατροφή, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής. Επιπλέον, πέραν της υγιεινής διατροφής, είναι απαραίτητη η άσκηση, η ενυδάτωση και ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προάγει τη σωστή συμπεριφορά και θέτει ως στόχο την επιδίωξη της ποιότητας ζωής και όχι μόνο την απόκτηση υλικών αγαθών. Τα παιδιά δεν χρειάζονται μόνο ποσότητες πληροφοριών και γνώσεων. Πρέπει να ξέρουν και πώς θα τις χρησιμοποιήσουν. Όταν τα παιδιά μάθουν να τρέφονται σωστά και να ακολουθούν κι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλάζει ο τρόπος σκέψης τους και η συμπεριφορά τους. Προετοιμάζονται σωστά, για να γίνουν πιο ευσυνείδητοι πολίτες.
Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια συμβουλή όσον αφορά στη διατροφή μας, κύριε Μηνούδη;
Η υγεία ξεκινά από τον νου! Η διατροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι υποπτεύεται ο μέσος άνθρωπος. Η τροφή είναι η υλική εμφάνιση ανεπαίσθητων άυλων ενεργειακών συχνοτήτων, που στην πραγματικότητα επηρεάζουν νου, ψυχή και σώμα, ανάλογα με τη μορφή στην οποία βρίσκονται. Αυτές οι ενεργειακές συχνότητες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, και αυτός, με τη σειρά του, επηρεάζει τις επιλογές μας στο θέμα της διατροφής. Αυτές οι έννοιες είναι αλληλοεξαρτώμενες και αλληλοτροφοδοτούμενες και, αναλόγως, καταλήγουν είτε σε παθογένεση, χαμηλή ποιότητα ζωής και πρόωρο θάνατο είτε σε υψηλά επίπεδα ψυχοσωματικής υγείας, ποιότητας ζωής, νεότητας και μακροζωίας. Υπάρχουν σήμερα νέοι-«γέροι», που πάσχουν από χίλια πράγματα, και γέροι-«νέοι», που παραμένουν ακμαιότατοι και υγιείς μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία, κάτι που μοιάζει αδιανόητο για τον σύγχρονο, παραπληροφορημένο άνθρωπο. Προσωπικά προτιμώ τους δεύτερους από τους πρώτους.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιώργος Μηνούδης είναι κλινικός ορθομοριακός διατροφολόγος, απόφοιτος του διεθνούς φήμης Institute for Optimum Nutrition (Ινστιτούτο Ιδανικής Διατροφής) του Λονδίνου, του οποίου πάτρωνας επί σειρά ετών διετέλεσε και ο δύο φορές νομπελίστας και πατέρας της σύγχρονης βιοχημείας και γενετικής βιολογίας Linus Pauling, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως τον άνθρωπο που πραγματικά ανακάλυψε τη δομή του DNA.
Έχει Master of Science in Complementary Medicine από το Πανεπιστήμιο του Westminster.
Είναι μέλος του British Complementary Medical Association (Βρετανικός Σύλλογος Συμπληρωματικής Ιατρικής), του Διοικητικού Συμβουλίου του British Association of Nutritional Therapists (Βρετανικός Σύλλογος Διατροφολόγων Θεραπευτών), της International Society for Orthomolecular Medicine (Διεθνής Εταιρεία Ορθομοριακής Ιατρικής) και της Royal Society of Medicine (Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής) της Μεγάλης Βρετανίας.
Έχει συμμετάσχει σε δύο κλινικές έρευνες με θέματα «Διατροφή και Άσθμα» και «Άγχος και Διατροφή». Συμμετέχει τακτικά σε διεθνή σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες σε Ελλάδα και Κύπρο ως κύριος ομιλητής. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε πολλούς δήμους. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας και της Κύπρου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές εφημερίδες, σε περιοδικά και στο διαδίκτυο. Τιμήθηκε με το Απολλώνειο Βραβείο 2018 για τη συνολική προσφορά του στην επιστήμη και στον άνθρωπο.
Είναι ιδρυτής της Ορθομοριακής Διατροφής και ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Ο.Δ.Ι.), σκοπός της οποίας είναι η έρευνα, η εκπαίδευση και η κλινική εφαρμογή της επιστήμης αυτής. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων.
Το τελευταίο του βιβλίου έχει τίτλο «Βίβλος Υγείας – Γνωρίστε την επαναστατική Ορθομοριακή Διατροφή για ιδανικό βάρος, υγεία και μακροζωία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!