Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) διοργάνωσε από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου ημερίδα και εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές Αποδοτικής Χρήσης του Εθνικού υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο όπου φιλοξενείται η εθνική υπερυπολογιστική υποδομή ARIS.
Η ημερίδα και το σεμινάριο απευθύνονταν σε υπάρχοντες και δυνητικούς χρήστες υπερυπολογιστικών συστημάτων στην Ελλάδα. Ερευνητές και φοιτητές από Ελληνικά ιδρύματα εκπαιδεύτηκαν στη χρήση της νέας υπερυπολογιστικής υποδομής της ΕΔΕΤ – ARIS.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάσθηκαν οι υπερυπολογιστικές υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΔΕΤ, και ακολούθησε εκπαιδευτικό σεμινάριο για την αποδοτική χρήση της υπερυπολογιστικής υποδομής – ARIS.
Τα θέματα που καλύφθηκαν ήταν τα εξής:
• Αρχιτεκτονική και τεχνολογία του υπερυπολογιστικού συστήματος ARIS
• Πολιτική Πρόσβασης στο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS
• Περιγραφή του ΕΔΕΤ και της Ευρωπαϊκής υπερυπολογιστικής υποδομής PRACE. Βέλτιστες πρακτικές για πρόσβαση στα ευρωπαϊκά συστήματα. Χρήση της υποδομής ARIS.
• Προγραμματιστικά μοντέλα και τεχνικές βελτιστοποίησης κώδικα
• Προγραμματισμός σε MPI/OpenMP
• Profiling και benchmarking.
Το σεμινάριο ήταν μέρος της στρατηγικής της ΕΔΕΤ για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των υπερυπολογιστικών υποδομών και των επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, στην Ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Μεταξύ των ομιλητών του σεμιναρίου ήταν και ο συντοπίτης μας Δημοτικός Σύμβουλος και Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δρ. Δημήτρης Ντελλής, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ατόμων που εργάστηκαν για τη δημιουργία του υπερ-υπολογιστικού συστήματος ARIS.
Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου (14/9) και στην ενότητα της Τεχνικής παρουσίασης του συστήματος ARIS, η ομιλία του κ. Ντελλή είχε τα εξής θέματα:
– Modules environment, Batch System (job submission and control, monitoring, accounting)
– Διαθέσιμα πακέτα εφαρμογών, βιβλιοθήκες, compilers, debuggers, profilers, tools.
Τη δεύτερη ημέρα (15/9) και στην ενότητα Βέλτιστες πρακτικές, ο κ. Ντελλής μίλησε για τη χρήση εγκατεστημένων εφαρμογών και βιβλιοθηκών.
Τέλος, την τρίτη ημέρα του σεμιναρίου (16/9) και στην ενότητα Συμπεριφορά απόδοσης εφαρμογών, η ομιλία του κ. Ντελλή είχε ως θέματα τα εξής:
– Εξέταση αποδοτικότητας εφαρμογών
– MPI profiling με mpiP.
Ο υπερ-υπολογιστής
Το σύστημα ARIS, βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel® Xeon® E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge, και προσφέρει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).
Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth).
Επιπλέον, προσφέρει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes), βασισμένο στο IBM General Parallel File System (GPFS). Το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!