Η προσπάθεια να μετατραπούν τα νοικοκυριά από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε παραγωγούς ή ακόμη και αποταμιευτές κυριαρχεί μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία βγήκαν πολλά συμπεράσματα:
- Πρώτον ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την πορεία των τιμών ειδικά στο “μέτωπο” της ενέργειας.
- Δεύτερον ότι η κρατική αρωγή είναι πολύ δαπανηρή άρα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να βοηθάει -τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό- τα νοικοκυριά ώστε να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς.
- Και τρίτον ότι η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος -υψηλότερη συγκριτικά με τα επίπεδα που είχαμε πριν από την κρίση- είναι πιθανό ότι θα ισχύει για πολύ καιρό ακόμη.
Ήδη, τα “φθηνά” σταθερά τιμολόγια εξαφανίζονται καθώς τα συμβόλαια λήγουν και δεν ανανεώνονται ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις εξασφαλίζουν χρέωση της τάξεως των 25-26 λεπτών ανά κιλοβατώρα αν συνυπολογιστούν και οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Μιλάμε για τιμές τουλάχιστον 40% υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 ή του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει μια “πρόταση” στα νοικοκυριά: να μοιράσει επιδοτήσεις της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες. Ήδη, ο υπουργός Περιβάλλοντος αρχίζει να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα.
Οι επιδοτήσεις θα αφορούν και στα φωτοβολταϊκά αλλά και στις μπαταρίες ώστε να ενισχυθεί και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αποθήκευση στους συσσωρευτές.
Μάλιστα, επειδή η αποθήκευση απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις (ουσιαστικά διπλασιάζει το κόστος της επένδυσης) τα ποσοστά επιδότησης για τις μπαταρίες θα είναι μεγαλύτερα και θα φτάνουν και στο 100%. Τα ποσοστά επιδότησης θα εξαρτώνται από το εισόδημα αλλά και άλλα κοινωνικά κριτήρια.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: ποιο είναι το κέρδος από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και πόσο γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί η επένδυση;
Για να απαντηθεί το ερώτημα, θα πρέπει να γίνουν μερικές παραδοχές. Ας υποθέσουμε ότι η τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνει στα επίπεδα των 15 λεπτών (χωρίς τις ανταγωνιστικές χρεώσεις) επί μακρόν. Ένα νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 10.000 Κιλοβατώρες τον χρόνο θα χρειαστεί να κάνει μια επένδυση της τάξεως των 10.000 ευρώ ή κοντά στα 18.000 ευρώ αν βάλει και μπαταρίες.
Τι θα κερδίζει κάθε χρόνο; Οι 10.000 κιλοβατώρες έχουν κόστος περίπου 1515 ευρώ (σ.σ είναι τα χρήματα που παίρνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας) και αυτό το ποσό ουσιαστικά θα μηδενιστεί. Από την άλλη, το νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώνει 150 ευρώ για ΦΠΑ και αυτό το ποσό θα πέσει στα 55 ευρώ αν γίνει χρήση του φωτοβολταϊκού. Από την άλλη, ο λογαριασμός περιλαμβάνει και περίπου 900 ευρώ τον χρόνο για τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις οι οποίες επίσης μπορούν να μειωθούν αισθητά αν μπουν οι μπαταρίες (σ.σ περιορίζονται τα τέλη χρήσης του δικτύου).
Άρα, ένα απλό φωτοβολταϊκό μπορεί να εξασφαλίσει εξοικονόμηση της τάξεως των 1600 ευρώ τον χρόνο (για 10.000 κιλοβατώρες) ή πάνω από 2000 ευρώ τον χρόνο αν προστεθούν και οι μπαταρίες. Άρα, χωρίς καμία επιδότηση, η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 5 έως 9 χρόνια ανάλογα με το ποια θα είναι η πορεία της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η επιδότηση, τόσο μικρότερη θα είναι και η περίοδος απόσβεσης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!