α παιδιά που εκτίθενται σε εντομοκτόνα σε εσωτερικούς χώρους είναι σχεδόν κατά 50% πιο πιθανό να αναπτύξουν λευχαιμία ή λέμφωμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που…
δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of the American Academy of Pediatrics”.
Η είδηση, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε εκατομμύρια γονείς. Και οι δύο ασθένειες είναι σπάνιες στα παιδιά. Ωστόσο η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου παιδικής ηλικίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες – το ευτύχημα είναι ότι όλο και περισσότερα παιδιά επιβιώνουν λόγω καλύτερης θεραπείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.
“Παρά το γεγονός ότι τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για την εξάλειψη των εντόμων και άλλων παρασίτων, οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να είναι επιβλαβείς ή ακόμα και θανατηφόρες για τα παιδιά” είπαν οι ερευνητές. “Η έκθεση σε εντομοκτόνα εσωτερικών χώρων – αλλά όχι σε εκείνα για εξωτερικούς χώρους – κατά την παιδική ηλικία βρέθηκε ότι σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων της παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του λεμφώματος, αλλά όχι και για όγκους του εγκεφάλου παιδικής ηλικίας”.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα δεδομένα από 16 προηγούμενες μελέτες σχετικά με την πιθανή συσχέτιση του καρκίνου παιδικής ηλικίας και των εντομοκτόνων, βρίσκοντας ότι η έκθεση των παιδιών στα χημικά αυξάνει τις πιθανότητες για λευχαιμία κατά 47% και την πιθανότητα ανάπτυξης λεμφώματος κατά 43%.
Μιλώντας για το θέμα στο «Πρακτορείο FM» και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο διακεκριμένος Έλληνας παιδοογκολόγος του Λονδίνου Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως είπε, η εν λόγω μελέτη προέρχεται από πάρα πολύ έγκριτη πηγή, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς ερμηνεύουμε αυτά τα αποτελέσματα. “Οι γονείς πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στη χρήση των εντομοκτόνων. Διότι υπάρχει αυτή η υπόνοια, η υποψία επιδημιολογικά, ότι μπορεί να δημιουργείται πρόβλημα… Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι όλοι χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στο σπίτι μας και, αν, όντως, ήταν έτσι η κατάσταση, ο αριθμός των παιδιών, που πάσχουν από λευχαιμία, θα ήταν τεράστιος. Ευτυχώς δεν είναι. Καλό είναι, βέβαια, να είμαστε προσεκτικοί, όπως για πολλά άλλα πράγματα, όπως το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία και άλλα”.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!