Διπλωματικός πυρετός «κορυφής» σήμερα για τη συριακή κρίση με τον Ρώσο πρόεδρο να ανεβαίνει σε λίγες χώρες στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τα ξένα ΜΜΕ να προεξοφλούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αξιοποιήσει τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ως βήμα προσέγγισης της Μόσχας με τη Δύση ύστερα από το ρήγμα που προκάλεσε στις σχέσεις τους το ουκρανικό.
Την ώρα που η Ρωσία έχει ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κλιμακώνουν την δράση τους. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι από την συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν στη Νέα Υόρκη θα κριθεί το πολιτικό μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών , η σύμβουλος του Μπασάρ αλ Ασαντ Μπουσάινα Σαάμπαν, έκανε λόγο για “σιωπηρή συμφωνία” Ουάσινγκτον – Μόσχας ώστε να υπάρξει λύση στο συριακό καθώς και για αλλαγή στις δυτικές θέσεις, με τη Μόσχα να δηλώνει έτοιμη για επανεκκίνηση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας με την Ουάσινγκτον. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ασαντ εξαπολύει επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους με ρωσικά μαχητικά.
Λίγες ώρες πριν την συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ συζήτησαν για το ενδεχόμενο πολιτικής μετάβασης στη Συρία, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την προθυμία του Κρεμλίνου για επανέναρξη της συνεργασίας Ρωσίας – ΗΠΑ στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Για το λόγο αυτό, Πούτιν και Ομπάμα θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατόπιν επιθυμίας του Ρώσου προέδρου.
Ήδη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του από τις Βρυξέλλες για την σημαντική ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.Αφορμή για τις δηλώσεις του στάθηκε η προαναγγελία, από τη πλευρά της Μόσχας, ναυτικών ασκήσεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, μετά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στο χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της Μπασάρ αλ Ασαντ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζεται πιο ανοιχτός στο ενδεχόμενο παραμονής του Σύρου προέδρου στην εξουσία μεσοπρόθεσμα έως ότου σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην εμπόλεμη Συρία.
Γερμανία: Να μην αποκλειστεί ο Άσαντ από τη λύση
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία, ενώ δεν εξαίρεσε ούτε τον τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε σημερινή συνέντευξή της στην Berliner Morgenpost η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο Άσαντ «δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης» στην κρίση στη Συρία. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε σε αυτή την κατάσταση να περιορίσουμε και να τερματίσουμε τον εμφύλιο στο Ιράκ και κυρίως στη Συρία, πρέπει η διεθνής κοινότητα να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με όλες τις διαφορετικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να περιορίσουν από το εσωτερικό ή το εξωτερικό τον πόλεμο».
Στις συζητήσεις για την επίλυση της συριακής κρίσης θα πρέπει να συμμετάσχουν «όλες οι δυνάμεις που έχουν επιρροή στην περιοχή», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός. «Μεταξύ αυτών είναι σίγουρα η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αλλά επίσης η Ρωσία και το Ιράν. Αυτές οι χώρες έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα. Αυτό που τις ενώνει είναι η επιθυμία να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος», εξήγησε.
Προκειμένου να προχωρήσει η επίλυση της κρίσης «θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια ελάχιστη συμφωνία μεταξύ αυτών των κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σχετικά με το ποιον θέλουμε να υποστηρίξουμε και ποιον θέλουμε να πολεμήσουμε». Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η Ρωσία γνωρίζει ότι μόνο η υποστήριξη στον Άσαντ δεν θα φέρει τη λύση. «Αν η Ρωσία θέλει να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, αυτό θα το θεωρήσω θετικό. Χρειαζόμαστε όλους όσοι μπορούν να ξαναφέρουν την ειρήνη στην περιοχή», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τον ρόλο της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι αρχικά θέλει να στηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις, τους πεσμεργκά, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση του βόρειου Ιράκ. Παρόλα αυτά η Γερμανίδα υπουργός επεσήμανε ότι το σημαντικότερο παραμένει να βρεθεί μια διπλωματική λύση. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αναγνωρίζει το βάρος που έχει επωμιστεί η Άγκυρα υποδεχόμενη περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Άγκυρα να προχωρήσει με μέτρο στην καταπολέμηση του PKK. Ακόμη και στην Τουρκία αυξάνεται η αίσθηση ότι μεγαλύτερος εχθρός της είναι το Ισλαμικό Κράτος». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Άγκυρας και του PKK, καθώς «ο μοναδικός που μπορεί να κερδίσει από τη σύγκρουση αυτή είναι το ΙΚ. Η Τουρκία παίζει ρόλο κλειδί στην περιοχή. Είναι σημαντικό να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης».
protothema.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!