Ένα έργο που αναδεικνύει τους φυσικούς πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας, το οποίο θα οδηγήσει σε μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας, το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης βρίσκεται ένα βήμα πριν ενταχθεί στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετείχε στο τέταρτο παγκόσμιο συνέδριο Ελλάδας- Κύπρου που έγινε στη Σητεία της Κρήτης, ενώ στα μέσα Ιουλίου επιτροπή της UNESCO αναμένεται στην περιοχή για αυτοψία. Όσον αφορά στον φάκελο που κατέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλία, αυτός θα εξεταστεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προσπάθεια αναγνώρισης του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης υποστηρίζεται από τον Δήμο Μετεώρων και τον Δήμο Πύλης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και από το Επιμελητήριο Τρικάλων.
Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Θεσσαλίας και καλύπτει μια έκταση 2409.5 km 2, η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Μετεώρων και Πύλης. Στα όριά του περιλαμβάνει εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία και γεώτοπους που μαρτυρούν τις πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες που οδήγησαν στην ανάδυση των ωκεάνιων σχηματισμών του ωκεανού της Τηθύος και την δημιουργία των Ελληνικών οροσειρών, καθώς και τις διαδικασίες της διάβρωσής τους και της μετέπειτα σύνθεσης των σύγχρονων τοπίων και γεωμορφών του Ελληνικού χώρου. Ανάμεσά τους, δεσπόζουν οι βράχοι των Μετεώρων, που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1988. Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και περιλαμβάνει 5 περιοχές ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα. Διαθέτει επίσης πλούσια πολιτιστική κληρονομιά από τις απαρχές της παρουσίας του ανθρώπου στον Ελληνικό χώρο μέχρι και σήμερα. Η βαρύτητα των πολιτιστικών θέσεων και μνημείων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σημαντικούς πόρους για την περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό «το Γεωπάρκο θα είναι ένα διαδραστικό πάρκο, στο οποίο ο επισκέπτης θα επισκέπτεται, βάση προτεινόμενων διαδρομών πάνω από 30 γεώτοπους. Στόχος μας να υπάρξουν περιπατητικά μονοπάτια και πεζοπορίες σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, γαστρονομικές και ιστορικές διαδρομές, να είναι επισκέψιμο για ερευνητικές δράσεις από Πανεπιστήμια και σχολικές μονάδες, να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κι αλλά πολλά. Το Γεωπάρκο έχει στόχο την ανάδειξη του πλούτου της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και καλεί τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με ένα εντυπωσιακό δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Σύντομα θα ανέβει και η σχετική ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες για τον επισκέπτη».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!