ΥΛΙΚΑ
για το πατέ
- 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίοι
- 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν-μαρί (38 °C)
- 140 γρ. κακάο
- 190 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. νερό
- 3 κρόκοι αυγών
- 2 αυγά ολόκληρα
- 30 γρ. κονιάκ
- 125 γρ. φυστίκια Αιγίνης ψύχα
- 125 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
- 270 γρ. μπισκότα πτι-μπερ τεμαχισμένα
- 250 γρ. διάφορα ξερά φρούτα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
για το γλάσο
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 20 γρ. μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για το πατέ
Ανακατεύουμε τα 225 γρ. κουβερτούρα με το βούτυρο, τα 2 αυγά και τους κρόκους. Προσθέτουμε το νερό και το κονιάκ. Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το κακάο και την άχνη και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα ξερά φρούτα, τα μπισκότα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα σε μια κυλινδρική φόρμα που την έχουμε καλύψει εσωτερικά με μεμβράνη για να ξεφορμάρεται εύκολα.
Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά και ετοιμάζουμε το γλάσο.
για το γλάσο
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε στην κουβερτούρα μαζί με το μέλι.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να σταθεροποιηθεί και το ρίχνουμε πάνω στο πατέ.
Tip: Το διατηρούμε στο ψυγείο για μια περίπου εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!