Το νότιο τμήμα των Χασίων, ελάχιστα γνωστό σαν πεδίο πεζοπορίας, είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τόπος που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με το οικολογικό ενδιαφέρον. Μικρά ή μεγαλύτερα χωριά χτισμένα σε υψόμετρο από 800 – 1100 μέτρα, σε οροπέδιο που περιβάλλεται από ένα πέταλο κορυφών από νότια και ανατολικά, ανοιχτό προς τη μεριά του κάμπου των Τρικάλων. Φλαμπουρέσι, Κονισκός, Γερακάρι, Λογγά, Αχελινάδα, Μαυρέλι, Φωτεινό.
Γύρω τους πυκνά δάση βελανιδιάς, μικρά χωράφια, βοσκότοποι. Και πάνω ψηλά πετούν οι αετοί και οι γερακίνες. Περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 μαζί με τη γειτονική των Μετεώρων, ενδιαίτημα του σπάνιου πλέον ασπροπάρη, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.
Γνωρίζουμε καλά το Λογγά, μια και πολλές φορές περπατήσαμε στις πλαγιές του. Χωριό χτισμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων περίπου, απέχει 50 χλμ. από τα Τρίκαλα, στα σύνορα με την επαρχία της Ελασσόνας. Γύρω του οι κορυφές των Αντιχασίων Τύμπανο (1.250 μ. υψ.), Λιάκο (1.250 μ.), Κουρούτα (1.150 μ.) και Ματούλα Ράχη (1.150 μ.) Οι κάτοικοί του είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και συμπληρωματικά ασχολούνται με δασικές εργασίες και με την καλλιέργεια οσπρίων. Το χειμώνα μένουν στο Λογγά 200 άτομα που το καλοκαίρι τριπλασιάζονται.
Σήμερα, το χωριό είναι γνωστό και για το φράγμα του που βρίσκεται ανατολικά και σε υψόμετρο 1030 μ. Έχει χωρητικότητα 400.000 περίπου κ.μ. και είναι ανάμεσα σε δάσος οξιάς και βελανιδιάς.
Με αφετηρία την μικρή τεχνητή λίμνη – ταμιευτήρα του Λογγά, ακολουθούμε για λίγο το λιθόστρωτο μονοπάτι που κάνει τον κύκλο της λίμνης και σύντομα το αφήνουμε για να τρυπώσουμε στις παρυφές του δρυοδάσους.
Η τρομερή κακοκαιρία που σάρωσε τον κάμπο δεν άφησε εδώ κανένα ίχνος. Στο στεγνό έδαφος μάταια αναζητάμε κάποιον βωλίτη ή καισαρικό, μανιτάρια που αφθονούν γύρω από τη λίμνη και που συχνά μαζεύουμε όταν επισκεπτόμαστε την περιοχή.
Οι βελανιδιές δίνουν σύντομα τη θέση τους στις οξιές που σχηματίζουν πυκνότατο δάσος. Μεγάλα αιωνόβια δέντρα απλώνουν τις ρίζες τους μέχρι τα πρανή του δρόμου. Συχνά εναλλάσσονται με νεότερα δέντρα τα φυλλώματα των οποίων κρύβουν το φως της μέρας.
Αφήνοντας τον δασόδρομο που κατευθύνεται προς τη Βερδικούσα, ανηφορίζουμε απότομα στο πυκνό δάσος με νότια κατεύθυνση. Μας συνοδεύουν οι φωνές των φτερωτών κατοίκων του δάσους.
Φτάνοντας στην κορυφογραμμή έχουμε δεξιά μας τις κατάφυτες κορυφές του βουνού και αριστερά τον Όλυμπο, χαμένο στην αχλή του πρωινού. Δίπλα από το τριγωνομετρικό, στο υψόμετρο των 1360 μέτρων κάνουμε μια σύντομη στάση για φαγητό και ξεκούραση πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.
Ήταν μια εύκολη πεζοπορία μήκους 7 χλμ και διάρκειας 3 ωρών που μας έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγουμε για λίγο από τις εικόνες του πλημμυρισμένου κάμπου.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.