ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αβγού
1-2 κουτ. σούπας νερό
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
½ κιλό μπρόκολο, σε μπουκετάκια
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
200 γρ. ζαμπόν καπνιστό, ψιλοκομμένο
200 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε το αλεύρι σε μπολ μαζί με το αλάτι, το βούτυρο και τον κρόκο του αβγού. Τα ανακατεύετε με τα δάχτυλα και ζυμώνετε συνεχώς, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά όσο κρύο νερό χρειαστεί μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη και τη μεταφέρετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.
Τη σκεπάζετε με λαδόκολλα, ρίχνετε μερικά φασόλια από πάνω και την προψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και τα φασόλια και την αφήνετε να κρυώσει.
Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και το καπνιστό ζαμπόν. Βράζετε το μπρόκολο στον ατμό και, αφού στραγγίξει καλά, μοιράζετε τα μπουκετάκια στην επιφάνεια της τάρτας.
Μέσα σε μπολ ανακατεύετε το τυρί κρέμα με τα κρεμμύδια, το ζαμπόν και τα αβγά. Αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τα μπουκετάκια του μπρόκολου και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης-Food Styling: Elena Jeffrey
ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!