Λίγες ώρες χρειάζονται για το Μηχανικό Τμήμα του Στρατού να κατασκευάσει μία γέφυρα τύπου Μπέλεϋ, αλλά για να την αποκαθελκύσει μπορεί να περάσουν δεκαετίες ή να μην γίνει αυτό ποτέ.
Σήμερα σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από εκατόν τριάντα γέφυρες, οι οποίες αποτελούν μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Όπως είδαμε και πρόσφατα στην περιοχή μας, στον Κλεινοβό, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, ο Ελληνικός Στρατός είναι πάντα έτοιμος, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Οι περισσότερες από τις γέφυρες Μπέλεϋ που υπάρχουν στη χώρα μας εγκαταστάθηκαν από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα προς μετά από σεισμούς, καταστροφές και πλημμύρες.
Οι Μπέλεϋ τοποθετούνται ως μια προσωρινή λύση αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η λύση αυτή γίνεται μόνιμη, επιβαρύνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με την ευθύνη του ελέγχου στατικότητας και τη συντήρηση της γέφυρας για όσα χρόνια βρίσκεται εκεί.
Ο «προσωρινός» τους χαρακτήρας, όμως, γίνεται μόνιμος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν κατασκευάζουν μόνιμες γέφυρες στη θέση τους.
Οι Μπέλεϋ συνοδεύονται από ένα διετές συμβόλαιο με την εκάστοτε δημοτική ή περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός αναλαμβάνει την τοποθέτηση, την επιθεώρηση και τη συντήρηση τους. Όμως, τα συμβόλαια αυτά ανανεώνονται σιωπηρά εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι μια λύση που δεν κοστίζει στις τοπικές αρχές.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!