Συστατικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
700 γρ νερό
1 κ.γ. κονιάκ
χυμός από ένα λεμόνι
1 βανίλια
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 ξύλο κανέλλας
Για το γλυκό
1 πρέζα αλάτι
150 γρ αμύγδαλα τριμμένα
70 γρ φρυγανιά τριμμένη
5 αβγα
300 γρ. ζαχαρη
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ.του καφε κονιάκ (30 γρ.)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλλα
μισό κ.γ.γαρύφαλλο
1 κ.γ. πικραμύγδαλο (άρωμα)
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε το σιρόπι προσθέτωντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Με το που διαλυθεί η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι, αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει αφαιρούμε το κλωναράκι του δεντρολίβανου
Σε ένα μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά, ψίχα αμυγδάλου, φρυγανιά, μπέικιν πάουντερ, κανέλλα και γαρύφαλλο.
Στο μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κονιάκ μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να ασπρίσει.
Τα ασπράδια τα χτυπάμε στο μίξερ μόνα τους με 1 πρέζα αλάτι σε μια σφιχτή μαρέγκα.
Ανακατεύουμε τα στέρεα υλικά με το μείγμα βουτύρου ζάχαρης με απαλές κινήσεις με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Προσθέτουμε σιγά σιγά σε 3 δόσεις τη μαρέγκα ανακατεύοντας κάθε φορά με απαλές κινήσεις για να μην χάσουμε τον όγκο του μείγματος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×35 εκ. και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Σιροπιάζουμε την καυτή αμυγδαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο και όταν παγώσει είναι ακόμα πιο νόστιμη.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!