Σε μια κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων του Ξενοδοχείου Διβάνη, με κόσμο και από τις γειτονικές πόλεις, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 ώρα 7 το απόγευμα, η ομιλία-μάθημα (όπως η ίδια χαρακτήρισε)της Λαρισαίας, Ομότιμης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ Μαρίας Ευθυμίου.
Την Υπέροχη αυτήν Κυρία, την Λαλίστατη, με απέραντες γνώσεις Ιστορίας και όχι μόνο, την προικισμένη με ευφυία και χιούμορ,με ταλέντο μεταδοτικότητας των γνώσεών της και με ένα πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων (κοινωνική, απλή κλπ)είχαμε την χαρά και Τιμή να παρακολουθήσουμε στην Καλαμπάκα.Σε μια σημαντική εκδήλωση από τις ουσιαστικότερες που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρωτοβουλία της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας!
Για περισσότερες από 3,1/2 ώρες στην αίθουσα επικρατούσε απόλυτη ησυχία,κατάνυξη θα μπορούσε να πει κανείς,προκειμένου να ακούσουμε, να κατανοήσουμε, να μάθουμε επιτέλους αυτά που τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας δεν κατάφεραν να μας δώσουν στο σύνολό τους για πολλές γενιές, την Ιστορία της Πατρίδας μας,την Δύναμη και Δυναμική της Ελληνικής Γλώσσας ανά τους αιώνες χάρη στην οποία διατηρηθήκαμε ως Έλληνες αλλά και την συμβολή της Θρησκείας μας σε αυτό.
Ακουγόταν μόνον η φωνή της «Δασκάλας»κ Μαρίας Ευθυμίου.
Φωνή, άλλοτε ήρεμη, άλλοτε δυνατή,με ένταση, πάθος, οργή, ειρωνεία, λύπη ,αγανάκτηση ,προβληματισμό, νοσταλγία, υπερηφάνεια στην λαχτάρα της να μεταδώσει στους άφωνους ακροατές, όποιο συναίσθημα αναλογούσε στα λεγόμενα της κάθε στιγμής.
Και το κατάφερε!
600 άτομα «κρεμασμένα» από τα χείλη της να την παρακολουθούν για 3 ½ ώρες !
Αυτό είναι Διδασκαλία , αυτό σημαίνει Δάσκαλος !
Χωρίς δυσνόητες λέξεις και εκφράσεις ,περίεργα σχήματα λόγου η νοήματα !Απλά, κατανοητά για τους πολλούς ,για όλους όσοι ήταν παρόντες!
Και όλα αυτά με έναν τρόπο ρεαλιστικό , μοναδικό χωρίς υποκειμενικές τοποθετήσεις ή σχόλια.
Απλή αναφορά σε αυτά που όλοι σχεδόν γνωρίζουμε , στις παθογένειες , στα μειονεκτήματα της Φυλής μας (που δυστυχώς δεν είναι λίγα),στην Διχόνοια,στους εμφυλίους αλλά και στην ομόνοια και συνεργασία μπρος σε κάθε Εθνικό κίνδυνο.
Στην δυναμική διατήρηση και επικράτηση της Γλώσσας στους αιώνες Ύπαρξης του Ελληνικού Έθνους με μερίδιο σημαντικό στήριξης του Κλήρου κατά την Τουρκοκρατία.
Στον κίνδυνο εξαφάνισης της Ελληνικής γλώσσας στο ορατό μέλλον μιας και καθημερινά διαπιστώνουμε μία λεξιπενία στους νέους μας και αντικατάσταση των ελληνικών λέξεων από ξενόφερτες χάριν μόδας η αυταπάτης εκσυγχρονισμού.
Κατάθεση ψυχής της κ Μαρίας Ευθυμίου, της Δασκάλας..
Την ευχαριστούμε από καρδιάς.
Φύγαμε εντυπωσιασμένοι, ενθουσιασμένοι,προβληματισμένοι.Πλην όμως σοφότεροι.
Θερμές ευχαριστίες στην Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας για την προσφορά της αυτή στην πόλη μας.
Στην κ Δημουλά και στον κ Ηλιόπουλο
Στην Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ Κατσιαμάνη και στα στελέχη της,
(κ Ελένη, κΕλευθερία, κ Φρίντα, κ Νικολέττα, κ Δημήτρη, κ Φώτη) για την οργάνωση ,υποστήριξη και φροντίδα της ομαλής πραγματοποίησης της Εκδήλωσης αυτής!
Μίνα Καλκάνη
Εκπαιδευτικός