Την Κυριακή 24/12/23 παρακολούθησα (στο κανάλι της Βουλής) την εκπομπή «από τόπο σε τόπο» με τον Χρήστο Μυλωνά, στη Ρεντίνα Αγράφων.
Ομολογώ ότι συγκινήθηκα, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα μας: με τη μακραίωνη παράδοση, τις πανάρχαιες πολιτιστικές αξίες και τις πανέμορφες φυσικές ομορφιές της, αρκεί να τις αναδείξουμε.
Ως απλός πολίτης, θεωρώ ότι έκαμα το καθήκον μου για τη γενέτειρά μου την Περιστέρα. Έγραψα δύο βιβλία: το ένα αφορά τα ερείπια της αρχαίας Φαλώρειας στη θέση «Σκούμπος» και το άλλο την τσιφλικοκρατία στη Θεσσαλία, για να γνωρίζουν οι νεότεροι την ιστορία του τόπου τους.
Πέρα, όμως, από τις μεμονωμένες ατομικές προσπάθειες, οφείλει και η τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί, με την κρατική συνδρομή να αναδείξουν έτι περαιτέρω τα μνημεία του τόπου μας. Αντί να ξοδεύουν χρήματα για έργα βιτρίνας καλό είναι να κοιτάξουν και την πολιτιστική μας κληρονομιά.Το κονάκι «Μέκιου» στην Περιστέρα είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο με μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία.Είναι χαρακτηρισμένο, με την αρiθ. ΔΙΛΑΠ, Γ/1731/ 27618 απόφαση του Υπ. Πολιτισμού και Επιστημών ως ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης (ΦΕΚ 401 τεύχος Β 28-06-1985) που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, κάτι, που δυστυχώς- μέχρι σήμερα- δεν έγινε,αν και είναι το μοναδικό τσιφλικόσπιτο που σώζεται από την εποχή της τουρκοκρατίας, σε όλο το δήμο Μετεώρων.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ο σημερινός δήμαρχος που εκλέχτηκε – από την πρώτη Κυριακή- με μεγάλο ποσοστό (70%) επιτυχίας, δείχνει ότι οι δημότες τον εμπιστεύτηκαν, ως τον ικανότερο όλων, για το δημοτικό θώκο. Παράλληλα, όμως, βαραίνουν περισσότερο στους ώμους του οι ευθύνες, όπως το επισήμανε κι ο ίδιος. Εμείς πιστεύουμε, ότι ο νυν δήμαρχος, θα φανεί αντάξιος της αποστολής του. Θα προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά, γιατί τόπος χωρίς κληρονομιά δεν έχει και μέλλον.
To κονάκι -Χωρίς αμφιβολία- θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς: αν δηλ. κάποιος διεκδικεί το κονάκι, δεν έχει παρά να το συντηρήσει άμεσα.Ειδάλλως να υποστεί τις συνέπειες του αριθ. 41 του ν. 3028/02 «περί προστασίας των διατηρητέων μνημείων».
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε το κονάκι να καταρρεύσει.
Πρέπει τάχιστα:
α) να το εντάξουμε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης
β) να υλοτομηθεί το δάσος Περιστέρας κι ένα μέρος των χρημάτων να διατεθεί για τη στέγη του μνημείου
γ) στην ανάγκη θα πρέπει να διενεργηθεί έρανος για τη σωτηρία του ιστορικού μνημείου.
Στα χωριά που δεν έχουν να επιδείξουν κάτι, πρέπει να βρούμε τρόπους για να τα κρατήσουμε ζωντανά.
Να μην σβήσουν το ένα μετά το άλλο.
Σήμερα,με την κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων στα μικρά χωριά,θα πρέπει να ενισχυθούν ηθικά και οικονομικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι για να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη και τις παραδόσεις των χωριών μας.
Νίκος Δ. Γκούμας,
μέλος του Ομίλου Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ο.Φ.Π.Κ.)